Εθνική Έρευνα: Στην Πάφο είμαστε οι πιο παχύσαρκοι παγκυπρίως!

Εθνική Έρευνα: Στην Πάφο είμαστε οι πιο παχύσαρκοι παγκυπρίως!

Στο μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών ανάμεσα σε άλλα τρόφιμα, η σούβλα και τα σουβλάκια με στόχο να εντοπιστούν οι πoσότητες κατανάλωσης ημερησίως αλλά και η έκθεση του ανθρωπίνου οργανισμού μέσω αυτών των τροφίμων σε πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες που είναι δυνητικά καρκινονογόνοι. Από τα στοιχεία της εθνικής έρευνας για την διατροφή του πληθυσμού της Κύπρου διαφάνηκε πως η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται από ενήλικες από 18 έως 64 ετών με 109 γραμμάρια ημερησίως.

Αίσθηση προκαλεί η κατανάλωση σούβλας και από νήπια από 12 – 35 μηνών με 24 γραμμάρια ημερησίως. Ο γενικός διευθυντής του γενικού χημείου του Κράτους Στέλιος Γιαννόπουλος παρουσιάζοντας την έρευνα, ανέφερε πως αυτό που είναι γνωστό είναι πως η σούβλα και τα σουβλάκια μπορούν να έχουν στην επιφάνεια λόγω του τρόπου ψησίματος τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες οι οποίοι είναι δυνητικά καρκινογόνοι.


Με τα στοιχεία ημερήσιας κατανάλωσης το κρατικό χημείο θα μπορεί να μελετήσει πόσοι πολυαρωματικοί υδρογονάθρακες εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό ανά ηλικία για να γίνουν εκεί και όπου χρειάζονται επιδιορθωτικές κινήσεις.

«Από μελέτες τις οποίες έχουμε κάνει βρισκόμαστε όσο αφορά τα όρια βρισκόμαστε στα επιτρεπόμενα όμως πρέπει να γίνει και εκτίμηση πόσες φορές τρώει η πόσο κρέας τρώει και έτσι με αυτό το πρόγραμμα θα μπορέσουμε να κάνουμε και άλλη εκτίμηση για να δούμε αν όντως επιβαρύνεται με αυτό η όχι το πόσο πολυαρωματικούς υδρογονάθρακες παίρνει αυτή η ομάδα αυτό θα το δούμε μετά από την εκτίμηση κινδύνου που θα γίνει . Υπολογίζουμε γύρω στον Σεπτέμβρη.» εξήγησε ο κύριος Γιαννόπουλος.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη επίσημη εθνική έρευνα για την διατροφή των Κυπρίων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων. Παρών στην συνέντευξη τύπου ήταν και ο Υπουργός Υγείας ο οποίος δήλωσε ότι «Μέσω της στρατηγικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων που έχουμε πλέον διαθέσιμα το Υπουργείο Υγείας είναι πλέον σε θέση να διαμορφώσει πολιτική σχετικά με τη διατροφή του κυπριακού πληθυσμού καθώς και στρατηγική για τη διενέργεια επιδημιολογικων μελετών και δράσεων προαγωγής υγείας.»

Επίσης από την έρευνα διεφάνει πως το μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας καταγράφεται στην Πάφο με 26,7% ενώ στην Λάρνακα το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρβαρων με 28,2 τοις εκατό. Η έρευνα στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα είδη και οι κατηγορίες τροφίμων χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων και υλοποιήθηκε από το γενικό χημείο του Κράτους σε συνεργασία με το ερευνητικό και εκπαιδευτικό ινστιτούτο υγεία του Παιδιού.

Πηγή: Ant1