Εκδήλωση για τον Εθνάρχη Μακάριο στην Παναγιά

Εκδήλωση για τον Εθνάρχη Μακάριο στην Παναγιά

Το Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου Γ`, ο Σύνδεσμος Αποδήμων Παναγιάς, το Κέντρο Νεότητας και η κοινότητα Παναγιάς διοργάνωσαν μεγάλη πολιτιστικο-εθνική εκδήλωση, με τον τίτλο “Κύπρος μου”, τιμώντας τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, ημέρα γενεθλίων του Εθνάρχη Μακαρίου στην κεντρική πλατεία του χωριού.


Χαιρετισμό εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου απηύθυνε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος ανέφερε ότι “τιμώντας σήμερα τη μνήμη του Εθνάρχη Μακάριου μετρούμε τη μεγάλη απώλεια.”

Ταυτόχρονα όμως παίρνουμε προσανατολισμό – όπως είπε- και επαναβεβαιώνουμε τη θέληση μας για συνέχιση της δικής μας εθνικής γραμμής, που στόχευε στην κατοχύρωση της παραμονής μας, σε συνθήκες ασφαλείας και ελευθερίας στη γη των πατέρων μας.

Ας γίνει ο Μακάριος το μέτρο με το οποίο θα μετρούμε την απλή αξιοπρέπειά μας, είπε ο Πάφου Γεώργιος και κάλεσε κυβερνώντες και λαό να σκεφτόμαστε σε κάθε σχεδιαζόμενο βήμα μας πώς θα δρούσε σε ανάλογη περίπτωση ο Μακάριος και “ας πράττωμεν και ημείς ομοίως», όπως είπε.

Η Ιστορία διδάσκει, ο Θουκιδίδης μας το επισημαίνει, είπε ο Μητροπολίτης Πάφου, από την αρχαιότητα ότι οι πόλεμοι δεν εξελίσσονται συνήθως όπως ήταν η πρόβλεψη των εμπνευστών τους.

Απρόοπτοι και αστάθμητοι παράγοντες αναδεικνύουν αδυναμίες για τους μεγάλους και ευκαιρίες για τους μικρούς, φθάνει – όπως είπε- “να εργαστούμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας για να αξιοποιήσουμε όλα τα δεδομένα που δημιουργούνται, ή θα αναφανούν στην περιοχή. Να πιστέψουμε ότι τα εθνικά μας δίκαια δεν παραγράφονται όσος χρόνος και αν περάσει”.

Θα είναι η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στον Μακάριο, όχι μόνο σήμερα, επέτειο των γενεθλίων του, αλλά και καθημερινά, κατέληξε.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή απηύθυνε ο Επιθεωρητής Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Μέσης Εκπαίδευσης Γιώργος Κουτσίδης. Ο Υπουργός ανέφερε πως η πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο “Κύπρος μου” εκφράζει ακριβώς την αγάπη που ο αείμνηστος Εθνάρχης Μακάριος έτρεφε για την πατρίδα μας.

Με τις αφηγηματικές μαρτυρίες που θα ακουστούν και τη συμμετοχή εκλεκτών Κυπρίων δημιουργών, ερμηνευτών και τραγουδοποιών, συνέχισε, που διαπρέπουν σε Ελλάδα και Κύπρο, τιμούμε την προσωπικότητα του Μακαρίου μέσα από την Ιστορία, τον πολιτισμό , την παράδοση και την ομορφιά της κυπριακής υπαίθρου.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση η Παναγιά, ένα απομακρυσμένο από τα αστικά κέντρα χωριό, συγκεντρώνει τις μέρες αυτές ανθρώπους του πολιτισμού, σε μια εκδήλωση που έχει καταστεί πια θεσμός.

Ο τίτλος “Κύπρος μου” δόθηκε γιατί είναι γνωστή η αγάπη που είχε ο αείμνηστος ηγέτης στη μικρή μας πατρίδα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο για την πορεία του Μακαρίου.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης συμμετείχαν οι Μιχάλης Βιολάρης, η Κωνσταντίνα, η Δέσποινα Ολυμπίου, ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου, ο Μιχάλης Χατζημιχαήλ, ο Κωνσταντίνος Ναθαναήλ και η Διάσταση.

Τη μουσική διεύθυνση επιμελήθηκε ο Άδμητος Πιτσιλλίδης ενώ στην παρουσίαση ήταν η Αθηνά Βιολάρη και Αναστασία Ιωάννου.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)