Εκδήλωση μνήμης με την συμπλήρωση 60 χρόνων από την μεταφορά όπλων στην ακτή ” Βρέξη ” διοργάνωσε η Κοινότητα Χλώρακας

Εκδήλωση μνήμης με την συμπλήρωση 60 χρόνων από την μεταφορά όπλων στην ακτή ” Βρέξη ” διοργάνωσε η Κοινότητα Χλώρακας

Εκδήλωση  μνήμης και τιμής  με την ευκαιρία 


της συμπλήρωσης εξήντα χρόνων από την πρώτη μεταφορά όπλων  και πυρομαχικών  στην ακτή  «Βρέξη» , με το πλοιάριο ΣΕΙΡΗΝ για την προετοιμασία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 59 οργάνωσε χθες βράδυ η Κοινότητα Χλώρακας.

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της εκκλησίας της κοινότητας , ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου κ.Κλεόβουλος  Παπακώστας  αναφέρθηκε στα ιστορικά εκείνα γεγονότα της προεπαναστατικής περιόδου και συγκεκριμένα στο βράδυ της 5ης  Μαρτίου 1954 όταν στην ακτή «Βρέξη» της Χλώρακας καταφθάνει μυστικά από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από το Σούνιο  το ψαροκάϊκο  «ΣΕΙΡΗΝ» με καπετάνιο τον καπετάν Βαγγέλη  Λουκά Κουταλιανό από τη Σαλαμία.

Ο αγωνιστής καπετάνιος μετέφερε αφιλοκερδώς  τον πρώτο οπλισμό  και τα πρώτα πυρομαχικά για την προετοιμασία του αγώνα της ΕΟΚΑ τα οποία παρέλαβαν  μια ομάδα αγωνιστών από την Χλώρακα. Τα φύλαξαν σε ασφαλές μέρος μέχρι την έναρξη του αγώνα όπου τα παρέδωσαν στον Αρχηγό Διγενή.

«Η αποψινή εκδήλωση οργανώθηκε από όλους τους φορείς της κοινότητας  μας, με ένα και μοναδικό σκοπό. Να τιμήσουμε την επέτειο  αυτή και τους  πρώτους αγωνιστές και τονίζω τους πρώτους Κύπριους και  Ελλαδίτες πατριώτες που έπαιξαν τη ζωή του  κορώνα γράμματα  για την ελευθερία της Κύπρου μας» τόνισε ο κ. Παπακώστας ο οποίος απένειμε τιμητικές πλακέτες στους αγωνιστές και  στις οικογένειες όσων από αυτούς δεν βρίσκονται πλέον στην ζωή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η κ. Βασιλική Κουταλιανού – Ραπατζίκου κόρη του καπετάνιου  Ευάγγελου Λουκά Κουταλιανού ο οποίος  κατά την τέταρτη  μεταφορά φορτίου στην Κύπρο  συνελήφθη με άλλους αγωνιστές στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν  στις ακτές της Χλώρακας με το πλοιάριο Άγιος Γεώργιος, συνελήφθη από τους Άγγλους αποικιοκράτες και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση. 

« Ο καπετάν Βαγγέλης ότι προσέφερε το προσέφερε ανιδιοτελώς από αγάπη για την ελευθερία , την πατρίδα και πάνω από όλα  για τους Κυπρίους αδελφούς μας» είπε συγκινημένη η κ. Ραπατζίκου.

Την εκδήλωση που περιελάμβανε ποιήματα και  κυπριακούς χορούς  χαιρέτησαν επίσης ο πρόεδρος  Συνδέσμων Αγωνιστών  ΕΟΚΑ 1955 -59 Θάσος Σοφοκλέους, ο πρόεδρος Συμβουλίου Ιστορικής  Μνήμης ΕΟΚΑ 1955 – 59 Ανδρέας Μαμαρίδης και ο πρόεδρος  του ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 59 Ρογήρος  Σιηπιλλής.