Εκδήλωση προς τιμή των θυμάτων στο Μαρί στην Πάφο

Εκδήλωση προς τιμή των θυμάτων στο Μαρί στην Πάφο

Μεγάλη εκδήλωση διοργανώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα από το Ίδρυμα Μαργαρίτας Λιασίδου για να τιμηθεί η μνήμη όλων όσοι χάθηκαν κατά την έκρηξη στο Μαρί.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος τέλεσε τα αποκαλυπτήρια πλακέτας κατά την τελετή ονομασίας της αίθουσας φυσιοθεραπείας του Ιδρύματος, η οποία ονομάστηκε αίθουσα Χρίστου και Μίλτου Χριστοφόρου, τα ονόματα των δύο δίδυμων αδερφών που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος στη Ναυτική Βάση “Eυάγγελος Φλωράκης” στο Μαρί στις 11 Ιουλίου του 2011.


Στο πλαίσιο ομιλίας του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Σοφοκλέους αναφέρθηκε στον Χρίστο και το Μίλτο Χριστοφόρου, προσθέτοντας ότι “τέτοιες τραγωδίες μας διδάσκουν ότι τα λάθη των άλλων εξυψώνουν τον άνθρωπο και τον τοποθετούν εκεί που ούτε ο πόνος ούτε θλίψη δεν χωράει αλλά μονάχα η αγκαλιά του Θεού και η απέραντη αγάπη του προς αυτούς που θυσιάζουν την ζωή τους σ’ αυτόν που έχουν ταχθεί να υπερασπιστούν για να μπορέσουν κάποιοι άλλοι να ζουν ελεύθεροι”.

Τέσσερα χρόνια μετά, εμείς εδώ στο δικό μας παράδεισο, είπε, “ως Ιδρυμα το μοναδικό στην ηρωική και μαρτυρική πόλη της Πάφου ως ΔΣ και Διεύθυνση αποφασίσαμε να στολίσουμε με χρυσά γράμματα τα ονόματα των παιδιών σας, Χρίστου και Μίλτου, τους χώρους που επισκέπτονται , χαίρονται και γυμνάζονται οι δικοί μας άγγελοι”.

Απευθυνόμενος στη μητέρα των διδύμων την κ. Πόπη, ο πρωτοπρεσβύτερος ανέφερε πως τα σπλάχνα της βρίσκονται στο θρόνο του Θεού γιατί δεν δείλιασαν, δεν έφυγαν, δεν τα παράτησαν αλλά ήξεραν από την ίδια τι σημαίνει αγάπη, προσφορά, αυτοθυσία προς τον συνάνθρωπο, την πίστη και την πατρίδα.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως για ανθρώπους που με τη θυσία τους έγιναν πρότυπα καθήκοντος, οι θρήνοι για την απώλεια τους γρήγορα καταπαύουν. Τους θρήνους διαδέχεται το χρέος και το κάλεσμα για επίτευξη στόχων ανώτερων που εκείνοι δεν πρόλαβαν να εκτελέσουν, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης πως η θυσία στο Μαρί όσο και αν προξένησε ανείπωτο πόνο πρώτα σε συγγενείς και φίλους αλλά ύστερα σ’ όλο τον κυπριακό λαό δεν εξαντλήθηκε στους θρήνους και γρήγορα μετατράπηκε και γρήγορα μετατράπηκε σε αντίθετο κατηγορώ.

Φανερά συγκινημένη η Πόπη Χριστοφόρου ανέφερε πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια που της δόθηκε η ευκαιρία ρώτησε κάποιον γέροντα “πώς μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι;” ο οποίος της απάντησε “αν θέλεις ευτυχία για μια ώρα, πήγαινε να κοιμηθείς να ξεκουραστείς, αν θέλεις ευτυχία για μια μέρα πήγαινε στο βουνό ή στη θάλασσα, εάν θέλεις ευτυχία για ένα χρόνο φρόντισε να πάρεις κάποια κληρονομιά είτε πνευματική είτε υλική, εάν όμως θέλεις ευτυχία για μια ολόκληρη ζωή που κανείς δεν θα μπορέσει να σου την πάρει, να προσφέρεις την αγάπη σου στον συνάνθρωπο σου”.

Αυτό, κατέληξε, “έκαναν ο Χρίστος και ο Μίλτος, πρόσφεραν την αγάπη τους για το κοινό καλό”.

Η εκδήλωση περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τα παιδιά του Ιδρύματος αλλά και απαγγελίες ποιημάτων, την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)