Εκδηλώσεις του Πάφος 2017 για το πρόγραμμα Make it New

Εκδηλώσεις του Πάφος 2017 για το πρόγραμμα Make it New

Ο Οργανισμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017 επικεντρώνεται σε 3 εκδηλώσεις το μήνα Απρίλιο, οι οποίες ποικίλουν σε χρώμα, ήχους και δημιουργικότητα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Έρικα Χαραλάμπους, Λειτουργός Κοινωνικής Συμμετοχής και Ανάπτυξης του Πάφος 2017.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, την Παρασκευή και το Σάββατο 17 και 18 Απριλίου αντίστοιχα το Πάφος 2017 σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου διοργανώνει διήμερη  δράση που έχει σκοπό να μεταμορφώσει το χώρο στάθμευσης στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Πάφο, με δημιουργική συνεργασία, στο πλαίσιο του προγράμματος του Πάφος2017 «Make it New».


Στόχος μας, είπε, είναι να δημιουργήσουμε εικαστικές παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο υποβαθμισμένων χώρων, προσκαλώντας καλλιτέχνες και κατοίκους της πόλης στοχεύοντας στη δημιουργία μιας υπαίθριας γκαλερί.

“Στο πνεύμα του Ανοικτού Εργοστάσιου Πολιτισμού (Οpen Air Factory) το Πάφος2017 δίνει μια άλλη διάσταση σε εναλλακτικούς χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων”, σημείωσε, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Colour Nomads, PAPARAZZI, BILLYGEE, Χάρη Πασπαλλή, Σωκράτη Πετράκη, Alexandra Bulgakova & team, Χάρη Χριστοφόρου, Marina Shaylapina & team, Χαράλαμπο Μαργαρίτης, Μιχάλης Αργυρού, Χρίστο Αβραάμ, Γιάννη Σακέλλη, Κυριάκο Καδή, 2C street, Miriam McConnon και Γιώτα Ιωαννίδου.

Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε επίσης πως το Πάφος 2017, ενώνοντας ηπείρους και γεφυρώνοντας πολιτισμούς και κάτω από τη θεματική «Στάδια του Μέλλοντος», καλεί το Σάββατο 18 Απριλίου τους δημιουργούς και εμπνευστές του έργου “Tabula – Fortis”, Anthony Heywood και Uwe Derksen να παρουσιάσουν το σκεπτικό του έργου τους που θα πραγματοποιήσουν στο πλαίσιο του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017.

Το έργο Tabula – Fortis (The Peace Table) υποδηλώνει – όπως εξήγησε – μεταφορά και μηνύματα μέσα από τη συλλογή ξύλων της περιοχής που ταξιδεύει, δημιουργώντας ένα μεγάλων διαστάσεων γλυπτό-τραπέζι το οποίο προσθέτει αισθητικές και κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις.

Το έργο, συνέχισε, θα τοποθετηθεί στο Χάνι του Ιμπραήμ, χώρος ο οποίος και μέσω της αρχικής του χρήσης, ήταν χώρος διαμονής και πέρασμα καραβανιών διαφόρων εθνικοτήτων. Στόχος του έργου είναι να ενθαρρύνει εκ νέου την ανταλλαγή και συνύπαρξη των πολιτών και ξένων λειτουργώντας σαν πλατφόρμα διαλόγου, είπε η κ. Χαραλάμπους.

Τέλος, ανέφερε, στις 30 Απριλίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Τζαζ, που καθιέρωσε η Unesco, το Πάφος 2017 διοργανώνει στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου πολιτιστική εκδήλωση που περιλαμβάνει τη συνάντηση της τζαζ και των τεχνών, τον μαέστρο Γιάννη Χατζηλοϊζου στο πιάνο και τους Αλίκη Χρυσοχού και Γιάννη Ιωάννου στο τραγούδι.

Οι καταξιωμένοι αυτοί μουσικοί, σε μουσικές George Gershwin, Cole Porter, John Kander, Scott Joplin, Dave Brubeck, Herbie Hancock, Charlie Parker κ.α. μεταφέρουν το σπουδαίο ρόλο της τζαζ ως μορφή τέχνης και μέσο επικοινωνίας, πρόσθεσε.