Ενίσχυση του δικτύου ανθρωπιάς ζητούν οι 4 Δήμοι της Επαρχίας Πάφου

Ενίσχυση του δικτύου ανθρωπιάς ζητούν οι 4 Δήμοι της Επαρχίας Πάφου

Κοινωνική αλληλεγγύη εκδηλώνεται στην Πάφο για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών οικογενειών


που δεν μπορούν να αποκτήσουν ούτε τα απαραίτητα. Μετά τη δημιουργία των δημοτικών παντοπωλείων πρώτα στον Δήμο Πάφου, ακολούθησαν ανάλογες προσπάθειες και στους άλλους Δήμους και τώρα η προσπάθεια επεκτείνεται για να καλύψει τις κοινότητες.

Το κοινωνικό παντοπωλείο περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς εξυπηρετεί πάνω από 100 οικογένειες. Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως συνεχώς υποβάλλονται νέες αιτήσεις για στήριξη από οικογένειες του Δήμου και των 49 κοινοτήτων που βρίσκονται στην περιφέρεια της Χωρεπισκοπής Αρσινόης.

Ο κ. Οδυσσέως απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς, λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων σε διάφορα είδη τροφίμων, όπως ξηρά τροφή, γάλα μακράς διαρκείας κονσέρβες και άλλα.

“Απευθύνουμε έκκληση”, είπε ο κ Οδυσσέως, “στους συμπολίτες μας, στις επιχειρήσεις και στα οργανωμένα σύνολα, παρ’ όλες τις δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε, να συνεχίσουν να ενισχύουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια αυτή και να σταθούν αρωγοί και συμπαραστάτες, προσφέροντας ο καθένας ό,τι μπορεί, είτε από το περίσσευμα του είτε από το υστέρημα του”.

Το μήνυμα προς τις άπορες οικογένειες έστειλε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Πάφου Μαρία Ζαβρού, ότι το κοινωνικό παντοπωλείο θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες που έχουν ανάγκη. Η κ. Ζαβρού ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως οι ανάγκες του δημοτικού κοινωνικού παντοπωλείου της Πάφου είναι πολλές, για αυτό χρειάζεται η στήριξη όλων. Σήμερα το δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο εξυπηρετεί πέραν των 500 οικογενειών.

Όσον αφορά τη συνεργασία με όλους τους φορείς, η κ. Ζαβρού ανέφερε πως προσεχώς προγραμματίζεται συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων ώστε το δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο να καταστεί πιο αποτελεσματικό στη συμπαράσταση και τη βοήθεια προς τις άπορες οικογένειες. Πρόσθεσε πως το κοινωνικό παντοπωλείο δεν κωφεύει σε κανέναν και έχει ανταποκριθεί και σε οικογένειες που έχουν ανάγκη και εκτός της πόλης. “Μόνο όλοι μαζί”, πρόσθεσε η κ. Ζαβρού, “μπορούμε να είμαστε μια δυνατή αλυσίδα αγάπης για τους συνανθρώπους μας”.

Παρατήρησε, επίσης, πως στο δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο υπάρχουν ελλείψεις και χρειάζονται διάφορα είδη, όπως λάδι, δημητριακά για τα παιδιά, ξηρή τροφή, ζάχαρη, αλεύρι, φακές, φασόλια, κονσέρβες, αλλά και είδη κρέατος, όπως κοτόπουλα.

Ο Δήμος Πέγειας είναι ο μόνος Δήμος στη επαρχία Πάφου που δεν διαθέτει κοινωνικό παντοπωλείο. Ο Δήμαρχος Πέγειας Νεόφυτος Ακουρσιώτης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο Δήμος εξυπηρετεί με τρόφιμα κατ’ ιδίαν 20 περίπου οικογένειες σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και με οικονομική ενίσχυση.

Ο Δήμος Γεροσκήπου έχει δημιουργήσει το δικό του κοινωνικό παντοπωλείο αγάπης από τον Οκτώβριο του 2012. Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως “σε αυτές τις ώρες της δοκιμασίας, καλούμαστε όλοι να δείξουμε την αγάπη, τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη μας προς τους συνανθρώπους μας που διέρχονται δύσκολες ώρες, σε μιαν προσπάθεια να απαλύνουμε τον ανθρώπινο πόνο”. Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, ο Δήμος Γεροσκήπου εξυπηρετεί 80 οικογένειες.

Ο κ. Παυλίδης ανέφερε ακόμη πως σε κάποιες περιπτώσεις ο Δήμος ενεργεί και ως μεσάζων όταν κάποιες οικογένειες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τη γη τους, την παραχωρούν στις οικογένειες που έχουν ανάγκη για να την καλλιεργήσουν.

Επίσης, αναφέρθηκε και στη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή ο Δήμος Γεροσκήπου, το Φεστιβάλ Αλληλεγγύης, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου. Το Φεστιβάλ Αλληλεγγύης διοργανώνεται σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Γονέων των εκπαιδευτηρίων της πόλης και το 266ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Γεροσκήπου. “Στόχος μας”, είπε ο κ. Παυλίδης, “είναι η ενίσχυση του παντοπωλείου αγάπης, που σκοπό έχει τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων δημοτών της πόλης, αλλά την ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την ιδέα της αλληλεγγύης και της προσφοράς”.

Το Φεστιβάλ Αλληλεγγύης θα περιλαμβάνει συναυλία με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, είπε ο κ. Παυλίδης, το κοινό μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένα είδη τροφίμων για την ενίσχυση του παντοπωλείου αγάπης. Για τον ίδιο σκοπό, θα γίνονται δεκτές, σε εθελοντική βάση, «εισφορές αλληλεγγύης». 

ΚΥΠΕ/ΚΠ/