Ενθαρρυντικά τα μηνύματα η αναβάθμιση των πιστοληπτικών οίκων

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα η αναβάθμιση των πιστοληπτικών οίκων

Σίγουρα οι αναβαθμίσεις από τους πιστοληπτικούς οίκους αποτελούν ενθαρρυντικά μηνύματα για την Κυπριακή οικονομία


, όμως τα προβλήματα παραμένουν και εξακολουθούν να είναι τεράστια ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Λ. Ομήρου κληθείς να σχολιάσει την αναβάθμιση από μέρους του οίκου αξιολόγησης Fitch της μακροχρόνιας πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας σε CC και CCC από το καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας , καθώς και τη βραχυπρόθεση πιστοληπτική αξιολόγηση των δύο τραπεζών σε C από RD.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Μνημόσυνου των Ηρώων Κάτω Πάφου που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Θεοσκέπαστης ο κ. Ομήρου ανέφερε πως η ανεργία εξακολουθεί να είναι σε πρωτοφανή επίπεδα για την ιστορία της Κυπριακής οικονομίας και η κοινωνική δυστυχία εξακολουθεί να είναι μια σκληρή πραγματικότητα μετά την επιβολή των σκληρών και ανάλγητων μέτρων του μνημονίου και της Τρόικας.

Συνεπώς συνέχισε, το ζητούμενο είναι η διεκδίκηση έτσι που να υπάρξουν τέτοιες αλλαγές που να επιτρέψουν στην Κυπριακή οικονομία να επανεκινήσει.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως « έχουμε κατ’ επανάληψη εισηγηθεί , ζητήσει και προτείνει προς την Κυβέρνηση να διεκδικήσει την μετατροπή του ΕΛΑ σε μακροχρόνιο δανεισμό προκειμένου οι τράπεζες όχι απλώς να μπορούν να επιβιώνουν αλλά να μπορούν να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη, να μπορούν να στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Διαφορετικά σημείωσε, με το να εφαρμόζουμε κατά τρόπο με θρησκευτική προσήλωση τους όρους του μνημονίου και να παίρνουμε επαίνους από την Τρόικα και από οποιουσδήποτε αλλού δεν είναι η λύση. Η λύση παρατήρησε, είναι να ξαναβρεί τον δρόμο της η Κυπριακή οικονομία.

Επανέλαβε επίσης πως με τις πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση θρησκευτικής προσήλωσης εφαρμογής του μνημονίου η οικονομία δεν βγαίνει από την κρίση.