Εντατικές έρευνες από τους ανακριτές για ΧΥΤΑ

Εντατικές έρευνες από τους ανακριτές για ΧΥΤΑ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για την σοβαρότατη υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Πάφου.

Το κλιμάκιο των ανακριτών με επικεφαλής τον Λοχία Γιάννο Κωνσταντίνου συνεχίζουν την λήψη καταθέσεων και από τις τρεις επαρχίες , Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο.


Οι καταθέσεις αφορούν υπαλλήλους της εταιρείας Helector, υπαλλήλους του ΧΥΤΑ , από το ΔΣ του ΧΥΤΑ , από πρόσωπα τα οποία κατονομάζονται στις καταθέσεις των υπόπτων και έχουν άμεση σχέση με τα υπό διερεύνηση αδικήματα.

Οι ανακριτές επίσης προχώρησαν στην παραλαβή όγκου εγγράφων , υπολογιστών τα οποία αξιολογούνται για να εντοπιστούν όλα τα εικονικά/ πλαστά έγγραφα.

Στο μεταξύ αύριο αναμένεται να προσαχθούν οι τέσσερις από τους έξι υπόπτους στην υπόθεση για ανανέωση του διατάγματος προσωποκράτησης τους.

Πρόκειται για τον Οικονομικό Διευθυντή του Δήμου Πάφου ο οποίος τελεί σε διαθεσιμότητα ηλικίας 57 ετών, τον υπεύθυνο της εταιρείας Helector ηλικίας 52 ετών και δύο γυναίκες υπάλληλους της εταιρείας 50 και 43 ετών.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κατάχρησης εξουσίας, κλοπής, κλοπής από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα διαφθοράς, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων, δωροληψίας από δημόσιο λειτουργό για επίδειξη εύνοιας, δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για την υπόθεση υπό κράτηση βρίσκεται και ο Ιωάννης Κοκότσης ΓΔ της Ελλαδικής εταιρείας Helector προς διευκόλυνση των ανακρίσεων σε σχέση με την διερευνώμενη υπόθεση του Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Πάφου.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Helector διαχειρίζεται τη μονάδα μέχρι και την 1.3.2016 αφού της είχε δοθεί από το Συμβούλιο του ΧΥΤΑ Πάφου εξάμηνη παράταση συμβολαίου μέχρι και την 14η Ιανουαρίου του 2016. Για το διάστημα από 15/1/2016 μέχρι και σήμερα βρίσκεται εκεί χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε συμβόλαιο.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία ο τέως Δήμαρχος Πάφου και ο τελών σε διαθεσιμότητα Οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου ,είχαν συστήσει κύκλωμα μαζί με την ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης του ΧΥΤΑ προς διάπραξη αξιόποινων πράξεων και διασπάθισης και υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος μέσα από τη λειτουργία εγκληματικής ομάδας.

Υπό κράτηση βρίσκεται και ο Δ/ντης του ΧΥΤΑ ο οποίος λειτουργούσε ως μεταφορέας χρημάτων αλλά και στην ετοιμασία πλαστών τιμολογίων και προέβη σε θεληματική κατάθεση παραδεχόμενος την διάπραξη των αδικημάτων.

Ο οικονομικός διευθυντής που τελεί σε διαθεσιμότητα αρνείται κάθε ανάμειξη με την υπόθεση. Μεταξύ άλλων είπε πως το Διοικητικό συμβούλιο του ΧΥΤΑ του ανέθεσε τον ρόλο του οικονομικού συμβούλου και πως με τον Δ/ντη του ΧΥΤΑ δεν είχε καμία σχέση επαγγελματικά ενώ ισχυρίζεται ότι από κανένα δεν πήρε χρήματα και αρνήθηκε ότι χρηματίστηκε.

Ανακρινόμενη επίσης η μία εκ των δύο υπόπτων γυναικών η Παντελίτσα Μαππούρα παραδέχτηκε ότι εξέδιδε και αυτή πλαστά τιμολόγια κατόπιν εντολής του ΓΔ της εταιρείας Helector. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι κατά την διάρκεια του έτους 2010 και 2011 κατόπιν οδηγιών, εκδώσαν διάφορες επιταγές επ’ ονόματι της και της άλλης ύποπτης που τελεί υπό κράτηση για διάφορα ποσά και τα βιβλία παρουσίαζαν έλλειμμα. Με οδηγίες μάλιστα του Διευθυντή της Ελλαδικής εταιρείας,όπως ισχυρίστηκε, εξέδιδαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια για να καλύψουν το έλλειμμα.

Μερικά από αυτά ήταν στο όνομα του πατέρα της Κυριάκου Μαππούρα , στο όνομα του κουμπάρου της Αντώνη Αλεξάνδρου και κάποια άλλα τιμολόγια τα οποία δεν θυμόταν. Είπε ακόμη πως ούτε ο πατέρας της, αλλά ούτε και ο κουμπάρος της γνώριζαν για αυτά τα τιμολόγια. Επίσης ανέφερε ότι παρόμοιες οδηγίες από τον ΓΔ της εταιρείας πήρε και ο άλλος υπάλληλος της εταιρείας ο Διευθυντής του ΧΥΤΑ. Η κατάθεση της αξιολογείται από τις ανακριτικές αρχές ενώ πιστοποιείται ο τρόπος με τον οποίος ο ΓΔ της Helector δρούσε για τη μεταφορά των χρημάτων, δηλαδή των μιζών .

Η άλλη ωστόσο υπάλληλος η Σκεύη Πρωτοπαπά αρνήθηκε να απαντήσει μέχρι στιγμής σε οποιαδήποτε ερώτηση της υποβλήθηκε.

Για την υπόθεση έχει ανακριθεί και ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σ. Βέργας.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)