Εντατικές οι πρόβες για το φεστιβάλ όπερας

Εντατικές οι πρόβες για το φεστιβάλ όπερας

Υπάρχει άραγε καταλληλότερο περιβάλλον από αυτό του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου για να ξεδιπλώσει τον ατίθασο αλλά συνάμα σαγηνευτικό του χαρακτήρα ο Ντον Τζιοβάνι του Βόλφγανκγ Αματέους Μότσαρτ;

Την θετική προς το ερώτημα αυτό απάντηση δίνει η Γενική Διευθύντρια του Pafos Aphrodite Festival, Στέλλα Σιέπη, η οποία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αρχίζει σταδιακά η άφιξη στην Κύπρο των συντελεστών από την Ιταλία οι οποίοι θα συνεργαστούν με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου για να παρουσιάσουν τη φημισμένη αυτή όπερα του Αυστριακού συνθέτη στις 2,3 και 4 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου Πάφου στα πλαίσια του Pafos Aphrodite Festival.


Η κ. Σιέπη είπε ότι ότι στο ζενίθ θα βρεθούν οι προετοιμασίες για το ανέβασμα της όπερας στις 24 Αυγούστου με την άφιξη του Ιταλού μαέστρου της παραγωγής, Ματέο Μπελντράμι, στη Λευκωσία, ο οποίος θα αρχίσει εντατικές πρόβες καθημερινά επί μια βδομάδα με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι “από τις 28 Αυγούστου έρχονται στο νησί και οι υπόλοιποι συντελεστές οι οποίοι θα συναντηθούν με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, επί σκηνής πλέον στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, και θα αρχίσουν οι πρόβες με όλους τους συμμετέχοντες”.

Η κ. Σιέπη είπε ότι η συγκεκριμένη αυτή όπερα είναι “δύσκολη στην εκτέλεση και η Συμφωνική Ορχήστρα θα δώσει τον καλύτερο της εαυτό για να αποδώσει άρτια το έργο”.

Τα σκηνικά έρχονται από την Ιταλία επίσης, στις 24 Αυγούστου, με την άφιξη του μαέστρου και θα αρχίσει η συναρμολόγησή τους στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου.

Οπως είπε η κ. Σιέπη, “υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα με καθημερινές πρόβες και συντονισμό όλων των συντελεστών έτσι ώστε την 1η Σεπτεμβρίου που είναι η γενική πρόβα όλα πρέπει να είναι έτοιμα”.

Εξάλλου, στη γενική πρόβα της 30ης Αυγούστου το φεστιβάλ ανοίγει παράθυρο προς τη μαθητιώσα νεολαία με την πρόσκληση παιδιών από διάφορα σχολεία και ωδεία, ώστε να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της όπερας και να παρακολουθήσουν και μουσικά εργαστήρια από τους συντελεστές της φετινής παραγωγής.

Για θέματα προϋπολογισμού, η κ. Σιέπη, είπε ότι “και για φέτος ο προϋπολογισμός κινείται στα ίδια με τις άλλες χρονιές γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις σε μια τέτοια παραγωγή λίγους μήνες μάλιστα πριν στεφθεί η Πάφος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2017”.

Αναφορικά με την προπώληση των εισιτηρίων είπε ότι “το ενδιαφέρον του κοινού για να παρακολουθήσει φέτος την όπερα είναι αυξημένο σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί το φεστιβάλ και το πιο ελπιδοφόρο είναι ότι τις παραστάσεις βλέπουν και πιο νεαρά σε ηλικία άτομα”.

O Don Giovanni του W. A. Mozart, παρουσιάζεται στο 18o Pafos Aphrodite Festival στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου, σε συμπαραγωγή του ιταλικού οργανισμού Parma Opera Organization C.E.F.A.C. με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.
O Don Giovanni του W. A. Mozart, παρουσιάζεται στο 18o Pafos Aphrodite Festival στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου, σε συμπαραγωγή του ιταλικού οργανισμού Parma Opera Organization C.E.F.A.C. με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Υπολογίζεται ότι θα υπάρχει πληρότητα και στις τρεις παραστάσεις ενώ έχουν γίνει και ειδικές διευθετήσεις για άτομα με αναπηρίες .

Η κ. Σιέπη είπε ότι στις 30 Αυγούστου θα δοθεί διάσκεψη Τύπου στην Πάφο την οποία θα χαιρετήσουν εκπρόσωποι από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, μεταξύ των οποίων και ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο, και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Παύλος Παρασκευάς.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Σιέπη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει αποδεχθεί πρόσκληση των διοργανωτών του φεστιβάλ όπου και θα παραστεί.

Εν κατακλείδι η Γενική Διευθύντρια του φεστιβάλ έδωσε το στίγμα του πρωταγωνιστή Ντον Τζιοβάνι λέγοντας ότι αυτός “σαγηνεύει χάρη στην ευφράδεια του λόγου του, έχοντας πέραν από την εξωτερική ομορφιά και ένα άλλο βασικό όπλο, την ευγλωττία, κάτι που απουσιάζει από τους Ντον Τζιοβάνι του σήμερα”.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ο Γάλλος συνθέτης, Σαρλ Φρανσουά Γκουνώ, είπε για την όπερα αυτή του Μότσαρτ χαρακτηρίζοντάς την “μελόδραμα αψεγάδιαστο και αδιάλειπτης τελειότητας”, ενώ ο επίσης, Γάλλος, μυθιστοριογράφος, Γκουστάβ Φλωμπέρ διακήρυττε την προτίμησή του στο έργο λέγοντας πως “η θάλασσα, ο Άμλετ και ο Ντον Τζοβάνι είναι τα τρία καλύτερα που δημιούργησε ο Θεός”.

Η όπερα Ντον Τζιαβάνι αποτελείται από δύο πράξεις και το λιμπρέτο έγραψε ο Λορέντσο Ντα Πόντε. Η όπερα έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο των Τάξεων στην Πράγα στις 29 Οκτωβρίου 1787. Το λιμπρέτο του Ντα Πόντε θεωρήθηκε, όπως και πολλά άλλα εκείνης της εποχής, ως dramma giocoso, ένας όρος που υποδηλώνει τον συνδυασμό σοβαρής και κωμικής δράσης.

Tο έργο διαδραματίζεται στον 17ο αιώνα, στη Σεβίλλη της Ισπανίας και αφορά τις ερωτικές περιπέτειες του ακόλαστου Ισπανού ευγενούς Ντον Τζοβάνι ο οποίος προσβάλλει και σκανδαλίζει τους υπόλοιπους, μέχρι που συναντά κάτι που δεν μπορεί να σκοτώσει, να χτυπήσει, να αποφύγει ή να ξεγελάσει.

Σε μία από τις περιπέτειες του, αποπειράται να βιάσει τη Ντόνα Άννα. Προσπαθώντας να διαφύγει, σκοτώνει τον πατέρα της, ο οποίος επιστρέφει από τον κόσμο των νεκρών προκειμένου να πάρει εκδίκηση. Καθώς ο Ντον Τζοβάνι δεν μετανοεί για όσα έχει πράξει, οδηγείται στην κόλαση.

Η μετάφραση του λιμπρέτου θα γίνεται ταυτόχρονα στην ελληνική και αγγλική μέσω υποτίτλων σε όλες τις παραστάσεις οι οποίες αρχίσουν στις 20.00 και το κοινό προτρέπεται να βρίσκεται στο χώρου του κάστρου, τουλάχιστον μισή ώρα ενωρίτερα από την ώρα έναρξης.

Οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν ως είχαν, στα 25, 40, 50 και 70 ευρώ, μπορούν να αγοραστούν από τα γραφεία του Pafos Aphrodite Festival ή μέσω διαδικτύου.

Πηγή: ΚΥΠΕ