Εντυπωσιακή Αρβανιτάκη – Φαντασμαγορική Πέτρα του Ρωμιού

Εντυπωσιακή Αρβανιτάκη – Φαντασμαγορική Πέτρα του Ρωμιού

Στο χώρο της ιστορίας και του πολιτισμού, στο χώρο όπου σύμφωνα με τη μυθολογία αναδύθηκε από τα κύματα η θεά Αφροδίτη, στην Πέτρα του Ρωμιού στα Κούκλια, παρουσιάστηκε, χθες βράδυ, η παράσταση “Δεύτερη Ζωή” της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη έδωσε μια μοναδική παράσταση μελοποιημένης ποίησης, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως η τέχνη της ερμηνείας της μπορεί να αναδείξει την άκρα ευαισθησία, την εκφραστική δυναμική και τις νοηματικές εντάσεις κάθε ενός ξεχωριστού στίχου.


Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, απευθυνόμενη στο κοινό, εξέφρασε τη χαρά αλλά και την τιμή της να βρίσκεται στο χώρο της Πέτρας του Ρωμιού, στα πλαίσια μιας πολύ μεγάλης παραγωγής της ΠΠΕ Πάφος 2017. Είναι, ανέφερε, “μια βραδιά ποίησης, είναι μια βραδιά που η ποίηση έχει μια οικειότητα με το χώρο”

Την Ελευθερία Αρβανιτάκη συνόδευσαν οι μουσικοί Δημήτρης Τσεκούρας στο κοντραμπάσο, Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης στα τύμπανα, Γιάννης Κυριμκυρίδης στο πιάνο, Νίκος Μέρμηγκας στα λάφτα, μπουζούκι, λαούτο και μαντολίνο και ο Δημήτρης Τσάκας στο σαξόφωνο. Στις ενορχηστρώσεις ήταν ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 Δρ Χρίστος Πατσαλίδης, μιλώντας στην εκδήλωση, είπε πως η χθεσινή μουσική βραδιά ήταν μια μαγική νύχτα που θα κρατήσει για χρόνια στην μνήμη μας .

Στόχος, ανέφερε, της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 είναι να αναδείξει χώρους, που έχουν άμεση σχέση με τον πολιτισμό, να ανακαλύψει καινούργια μέρη όπου μπορούν να διοργανώνονται εκδηλώσεις πολιτισμού ,να αγαπήσουμε περισσότερο τον τόπο μας, τον πολιτισμό μας αλλά και να προβάλουμε στους επισκέπτες όλες αυτές τις ομορφιές της ιστορίας και κουλτούρα μας.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε πως η επιλογή αυτή του χώρου δεν ήταν τυχαία. Δύσκολο, σημείωσε, το εγχείρημα, δύσκολη η παραγωγή σε έναν τέτοιο χώρο, αλλά αυτή είναι η σημασία του να προσπαθείς να δημιουργείς και να θέτεις και υποδομές, αλλά και εμπειρίες για το μέλλον.

Την παράσταση άνοιξε το κιθαριστικό σύνολο Acordes, με εννέα κιθάρες και ένα κοντραμπάσο, σε ένα πρόγραμμα σε επιμέλεια Ευαγόρα Καραγιώργη και Ζωής Παϊσάνου – Μάρκου, με έργα γραμμένα για κιθάρα από τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική καθώς και διασκευές και παραδοσιακές μελωδίες διασκευασμένες από τον Ευαγόρα Καραγιώργη. Ερμήνευσε η Παυλίνα Κωνσταντοπούλου.

Απόψε στην Πέτρα του Ρωμιού ο Goran Bregovic θα παρουσιάσει ένα σύμπαν από ξεχωριστούς ήχους και συναρπαστικές μουσικές εκτελέσεις, επιβεβαιώνοντας το ταλέντο του στη σύνδεση ετερόκλιτων στοιχείων και σε όσα επιφανειακά φαίνονται αταίριαστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πάφος 2017. Πρόκειται όπως αναφέρεται να ένα ξέφρενο ύμνο στην ομορφιά της ζωής.

Πηγή: ΚΥΠΕ