Εντός του 2018 η έκδοση όλων των αδειών και η έναρξη του έργου Cyprus Limni Resorts

Εντός του 2018 η έκδοση όλων των αδειών και η έναρξη του έργου Cyprus Limni Resorts

Για περισσότερα από 10 χρόνια εκκρεμεί η έγκριση για τη μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχής της Λίμνης στην Πόλη Χρυσοχούς. Η ανάπτυξη που είχε προταθεί από την εταιρεία Cyprus Limni Resorts and GolfCourses Plc Λίμνης, που ανήκει στον Όμιλο Σιακόλα, είχε χαρακτηριστεί την περασμένη δεκαετία ως έργο πνοής για ολόκληρο το διαμέρισμα της Πόλης Χρυσοχούς.

Τόσο ο Δήμος της Πόλης Χρυσοχούς όσο και οι 19 γειτονικές κοινότητες θεωρούν πως αν υλοποιηθεί η προταθείσα ανάπτυξη θα δημιουργήσει συνθήκες απασχόλησης για εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής και θα τονώσει γενικότερα την τοπική οικονομία. Η εταιρεία Cyprus Limni Resorts and Golf Courses έχει ήδη προβεί σε δαπάνες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για μετακίνηση εκατομμυρίων τόνων υπολειμμάτων μεταλλείου από προηγούμενη χρήση για να επιτύχει την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.


Ως αποτέλεσμα αυτής της επένδυσης έχει βελτιωθεί σημαντικά η χρήση, η εμπορευσιμότητα και η αξία της κτημοσύνης της. Η Λίμνη λειτουργούσε ως μεταλλείο θείου και χαλκού από το 1882 μέχρι το 1979. Με την αγορά της Λίμνης από τον κ. Νίκο Σιακόλα, το 1983, από την οικογένεια Ρόθτσιαιλτ, συνδέεται και το όραμά του για δημιουργία ενός ολοκληρωμένου resort υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών.

Μελέτες επί μελετών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη μελέτη για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2008, ενώ τον Νοέμβριο του 2011 υποβλήθηκε επικαιροποιημένη μελέτη. Τον Νοέμβριο του 2012 η εταιρεία υπέβαλε αναθεωρημένη μελέτη υδροδότησης.

Όταν άρχισε η διαδικασία αδειοδότησης του έργου αναμενόταν ότι οι διαδικασίες έγκρισης του έργου από τις αρμόδιες αρχές θα ολοκληρώνονταν σύντομα και οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινούσαν τον Δεκέμβριο του 2009 ή τον Γενάρη του 2010. Λόγω όμως των διαβουλεύσεων που είχε η εταιρεία με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και τις διάφορες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τα γήπεδα γκολφ, αναλώθηκε μεγάλο χρονικό διάστημα και η έναρξη του έργου μετατέθηκε για τον Μάιο του 2014.

Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι για το πρώτο γκολφ θα άρχιζαν εργασίες τον Μάιο του 2014 και τον Οκτώβριο για το δεύτερο. Το όλο έργο προβλεπόταν ότι θα συμπληρωνόταν σε 12 χρόνια. Μάλιστα το 2013, λίγο πριν παραδώσει την προεδρία της Δημοκρατίας ο Δημήτρης Χριστόφιας, κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο του έργου. Ωστόσο, 5 χρόνια μετά, το έργο είναι ακόμη στα χαρτιά.

Οι χελώνες

Οι κυριότεροι λόγοι για την καθυστέρηση υλοποίησης του έργου αφορούσαν τους περιορισμούς που τίθενται από το σχέδιο Νatura 2000 και τις προσφυγές που έγιναν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος. Μάλιστα, η αρμόδια αρχή, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ENVI), είχε αποστείλει αυστηρή επιστολή στις αρχές της Δημοκρατίας ζητώντας νέες περιβαλλοντικές μελέτες για την προγραμματιζόμενη επένδυση στη Λίμνη, δίνοντας και συγκεκριμένη διορία για να πάρει απαντήσεις.

Η εταιρεία θεωρεί όλα αυτά τα ζητήματα έχουν κλείσει θετικά και δεν υπάρχουν πλέον ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου. Πρόσφατα, η εταιρεία εξέφρασε την πεποίθησή της ότι το έργο θα προχωρήσει στα μέσα του 2018, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών που προνοούνται και την έκδοση των αδειών οικοδομής.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Νίκος Σιακόλας, μιλώντας στην τελευταία γενική συνέλευση της εταιρείας, είχε αναφέρει ότι μέχρι τέλος του 2017 η εταιρεία θα είχε στα χέρια της τις σχετικές άδειες επί των τροποποιημένων σχεδίων που είχαν κατατεθεί. Σε ανακοίνωση της εταιρείας αναφερόταν ότι η ανάπτυξη θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με σοβαρούς ξένους επενδυτές και χρηματοδότες και με πλήρη και αυστηρή εφαρμογή όλων των περιβαλλοντικών όρων για προστασία του οικοτόπου, του φυσικού περιβάλλοντος και των χελωνών, παρά το γεγονός ότι αυτό συνεπάγεται μεγάλο κόστος για την εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», συμμετοχή στο έργο θα έχει και η γαλλική εταιρεία που συνεργάζεται με τον Όμιλο Σιακόλα και στα αεροδρόμια Πάφου και Λάρνακας.

Ξενοδοχείο 160 δωματίων, 792 επαύλεις και 516 πισίνες

H μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχής της Λίμνης στην Πόλη Χρυσοχούς είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο, το οποίο περιλαμβάνει ξενοδοχείο 160 δωματίων, 792 επαύλεις (404 στο πρώτο γκολφ και 388 στο δεύτερο), 10 δημόσιους χώρους (από πέντε σε κάθε γήπεδο) και 516 πισίνες (270 στο πρώτο γήπεδο και 246 στο δεύτερο).

Συγκεκριμένα αναμένεται ότι το προγραμματιζόμενο έργο θα επισκέπτονται περίπου 20.000 με 25.000 άτομα τον χρόνο. Επίσης, νοουμένου ότι θα ανεγερθούν όλες οι κατοικίες που σχεδιάζονται, εντός του προτεινόμενου έργου θα διαμένουν στις οικιστικές εγκαταστάσεις περίπου 1.570 κάτοικοι.

Το έργο περιλαμβάνει τα γήπεδα γκολφ (18 οπών το καθένα), το Club House, αθλητικές εγκαταστάσεις, καταστήματα, χώρους στάθμευσης, πεζόδρομους / ποδηλατοδρόμους και οικιστικές μονάδες. Τώρα η εταιρεία που είναι ιδιοκτήτρια μιας έκτασης περίπου 3.303 δεκαρίων αναμένει την έγκριση της πολεοδομικής αρχής για την έκδοση των πολεοδομικών αδειών ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου.

Παράλληλα, με βάση την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για ικανοποίηση των αναγκών ύδρευσης θα παρέχεται η αναγκαία ποσότητα ακατέργαστου νερού προς την ανάπτυξη από το φράγμα Ευρέτου. Το νερό θα διυλίζεται σε κατάλληλο διυλιστήριο νερού, το οποίο θα κατασκευαστεί και λειτουργεί με ευθύνη της εταιρείας Cyprus Limni Resorts and Golf Courses Plc.

Πέραν από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τις διαβουλεύσεις μεταξύ του κράτους και της εταιρείας είχε απασχολήσει και η υδροδότηση της ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων είχε συμφωνηθεί ότι για τη μεταφορά του ακατέργαστου νερού από το φράγμα Ευρέτου θα χρησιμοποιούνταν το υφιστάμενο δίκτυο του ΤΑΥ που ήδη διέρχεται διαμέσου της ανάπτυξης και για το οποίο είχε ετοιμαστεί σχετική υδραυλική μελέτη. Οι ανάγκες σε πόσιμο νερό είχαν υπολογιστεί σε 400 χιλ. κυβικά μέτρα νερού για ύδρευση και οι 900 χιλ. κυβικά μέτρα για άρδευση και των δύο γκολφ. Μεταξύ άλλων είχε εξεταστεί και το ενδεχόμενο κατασκευής μονάδας αφαλάτωσης.

Πηγή: Πολίτης