Ενώπιον του Γ.Εισαγγελέα η υπόθεση του Τμ.Αρχαιοτήτων

Ενώπιον του Γ.Εισαγγελέα η υπόθεση του Τμ.Αρχαιοτήτων

Ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη θα θέσει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης στοιχεία που έχει συλλέξει η Υπηρεσία του εναντίον ενός τουλάχιστον υπαλλήλου του Τμήματος Αρχαιοτήτων Πάφου, σε σχέση με καταγγελία που αφορούσε ατασθαλίες αναφορικά με τις εισπράξεις από επισκέπτες σε αρχαιολογικούς χώρους.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας “είναι αρμόδιος να αποφασίσει κατά πόσο, με βάση τα στοιχεία αυτά, θα πρέπει η υπόθεση να παραπεμφθεί στην Αστυνομία για ποινική έρευνα”.


Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προέβησαν σε έλεγχο στο αρχαιολογικό πάρκο (“Ψηφιδωτά”) και στους “Τάφους των Βασιλέων” στην Κάτω Πάφο, καθώς και στο τοπικό μουσείων Κουκλιών. Τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ είχε επιβεβαιώσει τότε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι οι έρευνες έγιναν “στη βάση συγκεκριμένων καταγγελιών”, οι οποίες “αφορούν θέματα ανεπάρκειας της διαδικασίας φύλαξης των αρχαιοτήτων που εντοπίζονται στη διάρκεια ανασκαφών και θέματα ατασθαλιών σε σχέση με εισπράξεις που αφορούν επισκέπτες στους αρχαιολογικούς χώρους”.

Ερωτηθείς σήμερα για το στάδιο που βρίσκονται οι έρευνες, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι “έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί η συλλογή και επεξεργασία στοιχείων από τους πρόσφατους ελέγχους της Υπηρεσίας του σε αρχαιολογικούς χώρους στην Πάφο”.

Ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα σταλεί επιστολή στην Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων με τα ευρήματα της Υπηρεσίας και σημείωσε ότι τα ευρήματα αυτά συζήτησε σήμερα με την Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Ιερωνυμίδου και την Διευθύντρια Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών Αγάθη Χρίστου, σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα, όπως είπε.

“Αυτό που μπορεί τώρα να λεχθεί είναι πως επιβεβαιώνεται η ανάγκη ενημέρωσης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για το σκέλος της καταγγελίας που αφορούσε ατασθαλίες σε σχέση με τις εισπράξεις από επισκέπτες σε αρχαιολογικούς χώρους”, τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

“Έχουμε συλλέξει στοιχεία εναντίον ενός τουλάχιστον υπαλλήλου του Τμήματος που θα τεθούν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος είναι αρμόδιος να αποφασίσει κατά πόσο, με βάση τα στοιχεία αυτά, θα πρέπει η υπόθεση να παραπεμφθεί στην Αστυνομία για ποινική έρευνα”, υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι “θα εισηγηθούμε στο Τμήμα διάφορα μέτρα για αδυναμίες που έχουν διαπιστωθεί, όπως οι εναλλαγές στα διάφορα πόστα (αυτό που λέμε job rotation), η εισαγωγή διαδικασιών ελέγχου της τήρησης ωραρίου και επιβεβαίωσης της παρουσίας στην εργασία, η εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους κλπ”.

Φύλαξη αρχαιοτήτων

Όσον αφορά το σκέλος της καταγγελίας που αφορούσε τη διαδικασία φύλαξης των αρχαιοτήτων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι “έχουν όντως καταγραφεί αδυναμίες στην προστασία τόσο των αρχαιολογικών χώρων όσο και των αρχαιολογικών ευρημάτων”.

“Για τους αρχαιολογικούς χώρους, το Τμήμα Αρχαιοτήτων καταβάλλει το τελευταίο διάστημα προσπάθειες, με τη βοήθεια της Αστυνομίας, για προστασία από τους αρχαιοκάπηλους που στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού αναπτύσσουν πιο έντονη δραστηριότητα”, σημείωσε.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ακόμη ότι “για τη διαδικασία φύλαξης των αρχαιοτήτων θα υποβάλουμε στο Τμήμα συγκεκριμένες εισηγήσεις για την, κατά το δυνατό, άρση των αδυναμιών που έχουν εντοπιστεί, για την προστασία των αρχαιοτήτων κατά την ανεύρεσή τους, τη μεταφορά τους, την παράδοση τους στις αποθήκες των διαφόρων μουσείων και τη φύλαξή τους”, προσθέτοντας ότι “οι αδυναμίες αυτές φαίνεται να είναι μεγαλύτερες σε κάποια μικρά μουσεία, όπως στα Κούκλια”.

Είπε ακόμη ότι “θα ήταν άδικο αν δεν σημειωνόταν ότι ήδη το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει δρομολογήσει κάποια μέτρα, όπως η μεταφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκωσίας αρχαιοτήτων πολύ μεγάλης αξίας κλπ.”.

“Πάντως, πρέπει να λεχθεί ότι η εξασφάλιση πρόσθετων αποθηκευτικών χώρων είναι εκ των ων ουκ άνευ”, πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι “η Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου έχει επίσης το τελευταίο διάστημα προβεί σε εισηγήσεις προς την ορθή κατεύθυνση”.