Εξετάστηκε η Ανδρούλα Ευθυμίου για την υπόθεση Αρίστο

Εξετάστηκε η Ανδρούλα Ευθυμίου για την υπόθεση Αρίστο

Με την κυρίως εξέταση της 7ης μάρτυρας κατηγορίας, Ανδρούλλας Ευθυμίου, Αναπληρωτή Δημοτικό μηχανικό του Δήμου Πάφου, από την κατηγορούσα Αρχή συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου η δικαστική διαδικασία για το διαχωρισμό οικοπέδων στην περιοχή «Σκαλί» από τον εταιρεία Aristo.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ζητήθηκε από την κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπείτο από τον Νίνο Κέκκο, όπως η κ. Ευθυμίου αναγνώσει τις ανακριτικές της καταθέσεις, που ακολούθως κατατέθηκαν ως τεκμήρια ενώπιον του Κακουργιοδικείου και στις οποίες μεταξύ άλλων ανέφερε πως δεν είναι σε ισχύ κτηματολογικά σχέδια της κλίμακας 1/5000, και εξήγησε πώς η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον της Αστυνομίας.


Η κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθείται στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πάφου για την έκδοση μιας πολεοδομικής άδειας.

Στην αντεξέταση της από τον κ. Κέκκο, αναφέρθηκε στα ευρήματα της συγκεκριμένης αίτησης, τα οποία σχετίζονται με την αντικατάσταση – όπως είπε – των αρχικών σχεδίων με βάση τα οποία εγκρίθηκε η άδεια, με άλλα.

Ο κ. Κέκκου υπέβαλε διάφορα ερωτήματα και επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι η εταιρεία γνώριζε από το 2010 για ύπαρξη σχεδίου της κλίμακας 1/2000.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, η εταιρεία υπέβαλε στο παρελθόν αίτηση για οικοπεδοποιήσιμη ανάπτυξη 1/2000 και 1/500 τα σωστά σχέδια και τη σωστή έκταση του κομματιού με αποτέλεσμα να τίθεται το ερώτημα γιατί στη 2η φορά ήρθε η εταιρεία με άλλα εμβαδά πιο μειωμένα.

Η 7η μάρτυρας κατηγορίας αναφέρθηκε στον τρόπο που γίνονταν οι μετρήσεις από την Τεχνική Υπηρεσία του Δ. Πάφου και οι οποίες κατέδειξαν οικοπεδοποιήσιμο χώρο 4.000 τμ. Είπε πως στη βάση αυτή έγινε η καταγγελία ενώ αργότερα σημείωσε και με βάση τις μετρήσεις του Κτηματολογίου, που είναι και πιο σωστές, διαφάνηκε πως ο οικοπεδοποιήσιμος χώρος ήταν 2.730 τ.μ.

Η κ. Ευθυμίου σημείωσε ωστόσο πως τον τελευταίο λόγο τον έχει η Χωρομετρία του Κτηματολογίου.

Από την πλευρά της η κατηγορούσα Αρχή προσπάθησε να παρουσιάσει πως πρόθεση της εταιρείας ήταν να παρουσιάσει μεγαλύτερα σχέδια σε μεγαλύτερη κλίμακα προκειμένου να οικειοποιηθεί μεγαλύτερο χώρο για οικοπεδοποίηση.

Απαντώντας στα ερωτήματα της κατηγορούσας Αρχής, η κ. Ευθυμίου είπε πως η συγκεκριμένη αίτηση ολοκληρώθηκε από την Λειτουργό των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ. Πάφου Σαββούλα Κούσπου και ακολούθως αυτή τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Πολεοδομίας του Δήμου Πάφου που αποτελείτο από τους δημοτικούς συμβούλους Βάσο Βασιλείου, Βάσο Δημητρίου, Πόλυ Πολυδώρου, Ευστάθιο Ευσταθίου και Κατερίνα Χαραλαμπίδου.

Στη συνέχεια ο κ. Κέκκος έδειξε στην μάρτυρα κτηματολογικά σχέδια τα οποία κατατέθηκαν ως τεκμήρια ενώπιον του Δικαστηρίου.

Αναφορά στο Δικαστήριο έγινε και στη συνεδρία του Δημοτικού συμβουλίου της 26ης Ιουνίου του 2014 στο πλαίσιο της οποίας, όπως απήντησε η κ. Ευθυμίου, μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν η συγκεκριμένη αίτηση.

Ο κ. Κέκκος αναφέρθηκε στην κυρίως εξέταση του στο φάκελο του προκαταρκτικού ελέγχου και τεκμηρίων 2 και 3.

Ο κ. Κέκκος υπέδειξε στην κ. Ευθυμίου τα τεκμήρια 2 και 3 , με την μάρτυρα κατηγορίας να αναφέρει πως τα συγκεκριμένα τεκμήρια αναφέρονται στην αίτηση για το διαχωρισμό 11 χωραφιών σε 177 οικόπεδα.

Η κ. Ευθυμίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η συγκεκριμένη αίτηση συνοδευόταν από τίτλους ιδιοκτησίας, κτηματολογικά και αρχιτεκτονικά σχέδια και άλλα έγγραφα που απαιτούνται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Είπε επίσης πως για τη συγκεκριμένη αίτηση έχουν δηλωθεί 11 τεμάχια, 11 αριθμοί εγγραφής και 11 τίτλοι, αλλά και πως ο αριθμός των τίτλων συνάδουν με τους αριθμούς εγγραφής.

Ανέφερε επίσης πως την αίτηση μετά την υποβολή της την χειρίζεται η Τεχνικός αφού πρώτα η ίδια εξετάσει το φάκελο της ανάπτυξης από άποψης αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής προσέγγισης, βάζοντας – όπως εξήγησε – “εκεί που απαιτείται σχετικές σημειώσεις, για να πάνε οι απαιτήσεις συνολικά”.

Αρχικά, συνέχισε, εξετάζω τι ανάπτυξη αφορά μια αίτηση, αν αφορά ανέγερση οικοδομής, αλλά και θέματα αρχιτεκτονικής.

Σε σχέση με την αλλαγή του αριθμού των οικοπέδων, η κ. Ευθυμίου είπε πως για αυτή δεν εξασφαλίστηκε έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά έγινε με την αντικατάσταση των εγκριμμένων σχεδίων. Πρόσθεσε επίσης πως αυτή η αντικατάσταση των σχεδίων στο φάκελο φέρουν την υπογραφή του τέως Δημοτικού μηχανικού του Δήμου Πάφου Σ. Σάββα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κατηγορούσας Αρχής, η κ. Ευθυμίου είπε ότι η κάθε πολεοδομική άδεια πρέπει να υπογραφεί από τον Δήμαρχο αλλά επειδή αυτές είναι πολλές στον αριθμό – όπως σημείωσε – τις υπογράφει η ίδια και εν τη απουσία της ο Δημοτικός μηχανικός.

Διευκρίνισε ωστόσο πως τον επίσημο λόγο των αιτήσεων τον έχει το Κτηματολόγιο. Είπε ακόμα πως η άδεια διαχωρισμού αφορούσε 178 οικόπεδα και η πολεοδομική άδεια 177 οικόπεδα.

Η κ. Ευθυμίου ερωτήθηκε κάτω από ποιες συνθήκες ένα σχέδιο τέτοιας φύσεως μπορεί να αντικατασταθεί, και είπε πως αυτό μπορεί να γίνει όταν εκδοθεί πολεοδομική άδεια και εγγραφεί. Σημείωσε ωστόσο πως το προηγούμενο σχέδιο παραμένει εντός του φακέλου ενώ επανέλαβε πως οι μετρήσεις γίνονται επί του επίσημου κτηματολογικού σχεδίου.

Ο κ. Κέκκος, στην κυρίως εξέταση του, αναφέρθηκε και στα απειλητικά μηνύματα που δέχτηκε η κ. Ευθυμίου ρωτώντας για τη χρονική περίοδο που τα έλαβε, με την μάρτυρα κατηγορίας να απαντά πως αυτά τα δέχτηκε παραμονές της ανανέωσης διατάγματος προσωποκράτησης των κατηγορουμένων στην υπόθεση Aristo.

Ένσταση στο ερώτημα της κατηγορούσας Αρχής έφεραν ο συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου, ποινικολόγος Γιώργος Παπαϊωάννου και ο συνήγορος υπεράσπισης του σχεδιαστή Χρήστου Σολωμονίδη, δικηγόρος Μιχάλης Πικής.

Ο κ. Κέκκος διερωτήθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου γιατί να μην ερωτηθεί από την κατηγορούσα Αρχή ένας βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, όπως είναι η κ. Ευθυμίου, για το αν απειλήθηκε ή όχι.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Δώρα Σωκράτους χαρακτήρισε άσχετη την ενασχόληση με το θέμα αφού – όπως είπε- αφορά άλλη υπόθεση.

Η απάντηση ωστόσο είχε δοθεί από την 7η μάρτυρα κατηγορίας.

Αναφορά στη σημερινή δικάσιμο έγινε και στην επιστολή που απέστειλε η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου προς τον τέως Δήμαρχο Πάφου προκειμένου να της παραχωρηθούν κάποια έγγραφα με αφορμή την εξέταση της υπόθεσης.

Η κ. Ευθυμίου ανέφερε επίσης πως έθεσε τις αιτήσεις ενώπιον της Επιτροπής Αισθητικής και Ελέγχου, λέγοντας πως αυτή η επιτροπή συστήνεται από κάθε πολεοδομική Αρχή με βάση την εντολή που έχει δώσει ο Υπουργός Εσωτερικών.

Η επιτροπή αυτή, συνέχισε, ελέγχει την αισθητική των οικοπέδων που προτείνονται και την ένταξη τους στον ευρύτερο χώρο.

Ακολούθως η κ. Ευθυμίου επεξήγησε ενώπιον του Κακουργιοδικείου πώς υπολογίζεται το συνολικό εμβαδόν μιας ανάπτυξης, λέγοντας πως αυτό γίνεται με αριθμητικές πράξεις, τις οποίες εξήγησε.

Η διαδικασία διακόπηκε λίγο μετά τις 14:00 αφού η 7η μάρτυρας κατηγορίας επικαλέστηκε κούραση και δεν ήταν σε θέση να αντεξεταστεί σήμερα από τον συνήγορο υπεράσπισης του ζεύγους Θ. Αριστοδήμου, ποινικολόγο Γ. Παπαϊωάννου.

Η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Δώρα Σωκράτους όρισε για συνέχιση της διαδικασίας την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, αλλά και την Πέμπτη 26 του μηνός στις 09:00 το πρωί.

Η κ. Σωκράτους διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι Θεόδωρος και Ρούλα Αριστοδήμου, Χρήστος Σολωμονίδης και Σάββας Σάββα αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους όρους εγγύησης.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)