Επίκειται σκάνδαλο με την προβλήτα στην Κ. Πάφο;

Επίκειται σκάνδαλο με την προβλήτα στην Κ. Πάφο;

Δεν είναι οικονομικά βιώσιμο το έργο όσον αφορά τη δημιουργία προβλήτας στην Πάφο, είπε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων, η οποία συζήτησε την ανάγκη κατασκευής και λειτουργίας αγκυροβολίου στο Λιμάνι της Πάφου.

«Όσον αφορά το θέμα που συζητήθηκε στην Επιτροπή για το θέμα της προβλήτας στην Πάφο, έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική μελέτη. Το κόστος για να γίνει μια σωστή προβλήτα φτάνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ και εκτός από αυτό, υπάρχουν και επιπρόσθετα κόστη που αφορούν το κόστος λειτουργίας της προβλήτας, διότι θα πρέπει να αγοραστούν και ειδικά σκάφη τα οποία θα φέρνουν τα πλοία στην προβλήτα, το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι με αυτά τα δεδομένα δεν είναι οικονομικά βιώσιμο το έργο», πρόσθεσε.


Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι επειδή έχει λεχθεί και από τους διάφορους φορείς και της Πάφου ότι υπάρχει ενδιαφέρον, συγκεκριμένο, από εταιρείες κρουαζιερόπλοιων να φέρνουν και άλλα πλοία, σαν Κυβέρνηση αυτό που λένε είναι ότι είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν αυτό το χώρο σε ιδιώτη, ο οποίος ενδεχομένως να ενδιαφέρεται να αναπτύσσει και να εκμεταλλεύεται εκεί το χώρο και επιπρόσθετα να δώσουν και κάποια οικονομική βοήθεια ώστε να γίνει το έργο βιώσιμο.

«Οπότε από τη δική μας πλευρά με καλή πίστη και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να γίνει αυτό το έργο, φτάνει να είναι βιώσιμο. Δηλαδή, πρέπει να φτάσει σε ένα σημείο που να είναι βιώσιμο. Αν υπάρχει όντως ενδιαφέρον από εταιρείες κρουαζιερόπλοιων να φέρουν επιπρόσθετα πλοία, αντιλαμβάνεστε ότι το έργο θα γίνει βιώσιμο”, δήλωσε. Οπόταν, συνέχισε, “το βάζω από την άλλη πλευρά, αν υπάρχει ενδιαφέρον θα γίνει, αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον δεν είναι βιώσιμο, οπότε δεν θα μπορέσει να γίνει το έργο. Σε περίπτωση την οποία βρεθεί και υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον και υπάρχει ιδιώτης ο οποίος είναι διατεθειμένος να το κάνει, εμείς σαν Αρχή Λιμένων είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε το χώρο χωρίς να παίρνουμε οποιαδήποτε έσοδα σε αυτό τον ιδιώτη ο οποίος θα το εκμεταλλεύεται και θα κατασκευάσει αυτός την προβλήτα και να την λειτουργεί και να δώσουμε και κάποια ενίσχυση για να γίνει αυτό το έργο. Οπόταν από τη δική μας πλευρά, είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε και εμείς», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα έχει καθόλου όφελος το κράτος, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι θα έχει όφελος η πόλη της Πάφου μέσω της δημιουργίας αυτής της υποδομής.

«Με αυτό τον τρόπο θα έχει όφελος και το κράτος. Και τα έργα υποδομής που κάνουμε δεν υπάρχει άμεσο όφελος στο κράτος, υπάρχει το έμμεσο όφελος μέσω της οικονομικής κατάστασης. Για παράδειγμα, εγώ αυτό που είχα πει, ότι από τη στιγμή που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε ένα εκατομμύριο ευρώ για να αγοράσουμε μία σημαδούρα, και φάνηκε ότι η σημαδούρα αυτή δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Πάφου, θα ήμασταν διατεθειμένοι να δώσουμε αυτό το ποσό ώστε το έργο να γίνει πιο βιώσιμο», κατέληξε.

Πηγή: Sigmalive