Επίσκεψη Προέδρων Βουλής Κύπρου – Μάλτας

Επίσκεψη Προέδρων Βουλής Κύπρου – Μάλτας

Επίσκεψη στον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό της Κύπρου στην Πάφο πραγματοποίησαν το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος της Βουλής της Μάλτας Δρ Anglu Farrugia.

Η σύντομη τιμητική εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση τρισάγιου από το Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο στο Ραδιοσταθμό της Πάφου, από όπου μεταδόθηκε το ιστορικό διάγγελμα του Προέδρου Μακαρίου μετά το πραξικόπημα.


Μιλώντας στο πλαίσιο της τελετής ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε πως ο λόγος που προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής της Μάλτας μετά από 41 χρόνια είναι “για να εκφράσουμε μέσω του την ευγνωμοσύνη μας προς τις ηγεσίες, το λαό της Μάλτας που υποδέχτηκε το Μακάριο εκείνες τις δραματικές ώρες, μετά τη διαφυγή του από τους πραξικοπηματίες”.

Όταν αναχώρησε από το ελικοδρόμιο των ΗΕ στην Πάφο, ακολούθως μετέβη στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου και απ’ εκεί με ελικοφόρο στη Μάλτα κοντά στη Βαλέτα σε κάποια Βρετανική Βάση και απ’ εκεί πήγε στη Βαλέτα.

Στη συνέχεια, διανυκτέρευσε στο Κυβερνείο, όπως ονομαζόταν τότε, και έσπευσε όλη η ηγεσία της Μάλτας, ο κυβερνήτης, αλλά και ο πρωθυπουργός Do Midof .

O πρωθυπουργός μάλιστα, είπε ο κ. Ομήρου, πρότεινε στο Μακάριο να παραμείνει στη Μάλτα και να σχηματίσει Κυβέρνηση, αλλά ο Μακάριος είχε στόχο να πάει στο Λονδίνο και στη συνέχεια στα Ηνωμένα Έθνη για να συνεχίσει τον αγώνα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τη σωτηρία της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Μαλτέζος ομόλογός του Δρ. Anġlu Farrugia κατέθεσαν στεφάνια στο εργαστήρι του Νίκου Νικολαΐδη, που επισκέφτηκαν.

Ο Δρ. Anġlu Farrugia εξέφρασε τη συγκίνησή του για την επίσκεψη στην Πάφο και ιδιαίτερα στο χώρο όπου λειτούργησε ο ιστορικός σταθμός, εκφράζοντας υπερηφάνεια που ο λαός της Μάλτας συνέβαλε στη διάσωση του Μακαρίου.

Ήταν ένα σοκ για τη δημοκρατία αυτό που συνέβη στην Κύπρο, σημείωσε, και εξακολουθεί να είναι (ένα σοκ) η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών των κατοίκων του νησιού για 41 τώρα χρόνια.

Ο Δρ. Anġlu Farrugia ανέφερε πως δεν είναι μόνο τιμή αλλά και καθήκον. Άνθρωποι τότε πέθαναν, έχασαν τις περιουσίες τους και την αξιοπρέπεια τους και εμείς σα χώρα δημοκρατική και φίλη της Κύπρου, συνέχισε, όχι μόνο υποστηρίξαμε τότε την Κύπρο αλλά συνεχίζουμε να την υποστηρίζουμε ούτως ώστε η Κύπρος τελικά να έχει ολοκληρωτική κυριαρχία και κυριότητα σε όλο το νησί.

Ακολούθως, ο Δρ. Anġlu Farrugia αναφέρθηκε στις 15 Ιουλίου του 1974 όταν επισκέφτηκε τη Μάλτα ο Μακάριος , τότε – όπως είπε- που ήταν ο ίδιος μόλις 18 ετών και δραστηριοποιούταν στο κόμμα του Do – Midof .

Ο Do – Midof, σημείωσε, είχε πει για το Μακάριο πως ήταν άνθρωπος με υψηλή ηθικότητα, που αισθάνονταν μεγάλη ευθύνη για το Κράτος του για αυτό κατέληξε, συνεχίζουμε να τον υπερασπιζόμαστε.

Στο πλαίσιο της σεμνής εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόσφερε τιμητική πλακέτα στη σύζυγο του αείμνηστου Νίκου Νικολαΐδη, ιδρυτή του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Κύπρου, κ. Δώρα Νικολαΐδη.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)