Επικίνδυνη και ατυχής η δήλωση του Μητροπολίτη Πάφου

Επικίνδυνη και ατυχής η δήλωση του Μητροπολίτη Πάφου

Tις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου ο οποίος κάλεσε όλους όσοι «πάσχουν» από την ομοφυλοφιλία, να επιστρέψουν στο σωστό δρόμο καθώς επίσης και την τοποθέτησή του, ότι η εκκλησία καταδικάζει την ομοφυλοφιλία, η οποία κατά την έκφρασή του προέρχεται από έναν εθισμό από την παιδική ηλικία ή κάποια εκτροπή, κλήθηκε να σχολιάσει ο πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου Κώστας Γαβριηλίδης.

Σε επικοινωνία του Ρεπόρτερ online με τον κύριο Γαβριηλίδη, ο ίδιος χαρακτήρισε επικίνδυνη και ατυχή την εν λόγο δήλωση του Μητροπολίτη Πάφου, η οποία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας ότι είναι καιρός να σταματήσει η ομοφοβική και τρανσφοβική ρητορική από άτομα που διατείνονται την αγάπη για τον θεό και τον συνάνθρωπό τους, αλλά πάντα υπό όρους.”


Ολόκληρη η δήλωση του Κώστα Γαβριηλίδη

“Οι σημερινές δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου αναφορικά με την ομοφυλοφιλία, είναι εξαιρετικά λυπηρές, ανησυχητικές και επικίνδυνες. Αφενός μεν εκφράζονται από ένα άτομο το οποίο είναι καθόλα μορφωμένο, αφετέρου δε όμως αποδίδουν ιδέες και απόψεις οι οποίες, πέραν της θεολογίας, έχουν καταρριφθεί εδώ και δεκαετίες από τον επιστημονικό κόσμο που ασχολήθηκε ενδελεχώς με το θέμα.
Oι απόψεις μάλιστα του Μητροπολίτη παρουσιάζουν, άθελα του, ένα άτομο χωρίς κριτική σκέψη και σε πλήρη άγνοια για το θέμα στο οποίο αναφέρεται. Εμφανίζεται να επαναλαμβάνει γνώσεις που του είχαν δοθεί από τους προκατόχους του, γνώσεις τις οποίες και αυτοί φαίνεται να είχαν παραλάβει από τους δικούς τους, άσχετα αν στο μεσοδιάστημα έχουν πανηγυρικά καταρριφθεί.

Δυστυχώς, με τα λόγια του, ο Μητροπολίτης Πάφου εμφανίζεται ως κάποιος ο οποίος αδυνατεί να κατανοήσει την πραγματική έννοια αυτών που λέει και, το πιο σημαντικό, χωρίς να είναι σε γνώση πως πραγματικά είναι να ζει κάποιος ως ΛΟΑΤΙ σε μια θεοφοβούμενη αλλά και ταυτόχρονα υποκριτική σε πολλά θέματα κοινωνία όπως αυτή της Κύπρου.

Η αναφορά του πως οι ομοφυλόφιλοι δεν καταδιώκονται ή στιγματίζονται από την εκκλησία, την ίδια ώρα που ο εκείνος προβαίνει σε δήλωση στιγματισμού και καταδίκης είναι, το λιγότερο, ατυχής. Ενημέρωσε δε την περιθωριοποιημένη και ευάλωτη κοινότητα των ΛΟΑΤΙ ατόμων, καθώς και τους γονείς, τα αδέλφια, την οικογένεια και τους φίλους τους τους πως η ζωή τους διακατέχεται απλά από ένα πάθος το οποίο θα λυθεί όταν αυτοί επιστρέψουν στους κόλπους της εκκλησίας. Μια δήλωση πραγματικά επικίνδυνη, όσο ήρεμος και αν ήταν ο τόνος στον οποίο αυτή έγινε.

Διάφορες θρησκείες προσπάθησαν εν μέσω των αιώνων να θεραπεύσουν την ομοφυλοφιλία, με πρακτικές που απέτυχαν παταγωδώς ξανά και ξανά ενώ στην πορεία άφηναν σακατεμένα κορμιά και ψυχές ΛΟΑΤΙ ατόμων τα οποία πίστεψαν για λίγο μέσα στην άγνοια και τον φόβο τους πως θα μπορούσε ίσως να έρθει “λύτρωση” σε αυτό που όλοι τους έλεγαν πως έπρεπε να ντρέπονται να λένε πως είναι.

Άλλοι, βαθιά θρησκευόμενοι οι ίδιοι, πίστεψαν ή πιστεύουν ακόμη πως μπορούν να ελευθερωθούν από το «πάθος» αυτό ψάχνοντας την κάθαρση από μέσα από την εκκλησία ως μοναχοί, μοναχές, επίσκοποι, αρχιμανδρίτες, ιερείς, ως απλοί διάκονοι ή ως ψάλτες. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε μια κοινωνία που τους έλεγε πάντα πως ο μόνος ύπαρξης τους είναι να κάνουν παιδιά. Η εμπλοκή τους με την εκκλησία τους επιτρέπει να υπηρετήσουν τον Θεό τον οποίο αγαπούν αλλά που ο ίδιος δεν τους αποδέχεται, χωρίς να απαντούν στο ερώτημα του ανύπαρκτου γάμου, δημιουργώντας έτσι ακόμα πιο πολλές ενοχές και ψυχολογικές διαμάχες στους ίδιους τους εαυτούς τους.

Τα ΛΟΑΤΙ άτομα δεν βρίσκονται σε “κακό δρόμο” μόνο και μόνο επειδή είναι γκέι άνδρες ή γυναίκες, αμφισεξουαλικοί, τρανς ή ίστερσεξ όπως, πολύ λανθασμένα, μας ενημέρωσε ο Μητροπολίτης Πάφου. Ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, τα ΛΟΑΤΙ άτομα υπόκεινται στους ίδιους ηθικούς και κοινωνικούς κανόνες, και είναι ίσοι ανάμεσα σε ίσους ασχέτως από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους.

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό μάλιστα πως ο Μητροπολίτης Πάφου προέβη σε τέτοιες δηλώσεις, κυριολεκτικά μέρες μετά τη σφαγή 49 ατόμων σε γκέι κλαμπ του Ορλάντο, όπου θρησκευτικό μίσος όπλισε τον δράστη στην πιο θανατηφόρα επίθεση του είδους της στην Αμερική και τη χειρότερη τρομοκρατική δράση στη χώρα μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους το 2001.

Απογοητεύει που η ομοφοβική έκφραση του, ήρθε ως σχόλιο σε απάντηση που έδωσε σε συνέντευξη του ο Πάπας Φραγκίσκος ακριβώς για τη σφαγή του Ορλάντο, όπου υπενθύμισε διδασκαλίες της εκκλησίας, λέγοντας πως: «[Τα γκέι άτομα] δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις. Θα πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και εκκλησιαστικής καθοδήγησης.” ενώ ανάφερε πως οι χριστιανοί οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από τους ομοφυλόφιλους.

Θυμίζω πως το 2013 ο Πάπας έκανε το τότε διάσημο σχόλιο του «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω?» όταν ρωτήθηκε τότε για την ομοφυλοφιλία, λέγοντας συγκεκριμένα πως «Αν έχει καλή θέληση και αναζητά τον Θεό, ποιοι είμαστε εμείς για να τον κρίνουμε?»

Καιρός να σταματήσει η ομοφοβική και τρανσφοβική ρητορική από άτομα που διατείνονται την αγάπη για τον θεό και τον συνάνθρωπό τους, αλλά πάντα υπό όρους. Ας σταματήσει ο κλήρος και οι εκκλησίες να δίνουν ψεύτικα άλλοθι σε τρίτους που χτυπούν, εκβιάζουν ή ταπεινώνουν κάποιον άλλο απλά και μόνο γιατί είναι ΛΟΑΤΙ.

Κανένας δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο και σωστότερο απλά και μόνο γιατί είναι στρέιτ, χωρίς να πέφτει στο παράπτωμα της υπεροψίας. Ας σταματήσουμε να ζούμε στην άγνοια και ας ξεκινήσουμε, πραγματικά, να αγαπούμε τον συνάνθρωπο μας χωρίς να κρίνουμε πως είναι αυτός”, καταλήγει ο κύριος Γαβριηλίδης.

Πηγή: Ρεπόρτερ Online