Εποχικότητα και χειμερινός τουρισμός απασχόλησε εκδήλωση στην Πάφο

Εποχικότητα και χειμερινός τουρισμός απασχόλησε εκδήλωση στην Πάφο

Με το θέμα της εποχικότητας και του χειμερινού τουρισμού ασχολήθηκε χθες το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον οίκο PwC και τον επαρχιακό σύνδεσμο Ξενοδόχων Πάφου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν από μέρους των διοργανωτών ο κ. Ανδρέας Δημητριάδης πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου και ο κ. Θέμης Φιλιππίδης πρόεδρος της τοπικής επιτροπής Πάφου του ΠΑΣΥΞΕ.


Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου σημείωσε , σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, ότι η εποχικότητα αποτελεί ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας του τουρισμού στην Κύπρο, με την χειμερινή περίοδο να ελκύει ένα πολύ μικρό ποσοστό τουριστών σε σύγκριση με την θερινή περίοδο.

Το επιμελητήριο Πάφου και η εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της περιφέρειας Πάφου σε συνεργασία με τον ΚΟΤ και τον σύνδεσμο ξενοδόχων και άλλους φορείς της επαρχίας, έχουν αναλάβει, είπε ο κ. Δημητριάδης, πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση της εποχικότητας, με το άνοιγμα του αεροδρομίου της Πάφου σε απευθείας πτήσεις εταιρειών, διείσδυση της Πάφου σε νέες αγορές, την προσέλκυση Κυπρίων περιηγητών και την δημιουργία ελκυστικού προϊόντος.

Ξεκινώντας από την επισήμανση ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας και κατ’ επέκταση της Τουριστικής Οικονομίας είναι η αναζήτηση λύσεων αποτελεσματικής αντιμετώπισης της εποχικότητας ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής Πάφου του ΠΑΣΥΞΕ Θέμης Φιλιππίδης αναφέρθηκε στην Πάφο που παραδοσιακά αποτελούσε το παράδειγμα ολόχρονου τουριστικού προορισμού.

Σήμερα είπε ο κ. Φιλιππίδης τα δεδομένα έχουν αλλάξει με αποτέλεσμα να χρειάζονται να γίνουν πάρα πολλά για αντιμετώπιση της εποχικότητας τονίζοντας ταυτόχρονα τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Κράτος, ο Κ.Ο.Τ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.«Η συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έχουμε την άποψη ότι είναι το κλειδί της επιτυχίας του μεγάλου στόχου» κατέληξε ο κ. Φιλιππίδης.

Ο εκ των εισηγητών κ. Άγγελος Λοίζου, πρόεδρος του Δ.Σ του ΚΟΤ αναφέρθηκε στη διευρυνόμενη τα τελευταία χρόνια εποχικότητα και τη διαδοχική συρρίκνωση των τουριστικών αφίξεων που κατά τους χειμερινούς μήνες από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο τονίζοντας ότι η μείωση αγγίζει το 42%.

Ο κ. Λοίζου ανέλυσε τα στατιστικά στοιχεία της χειμερινής περιόδου και ακολούθως αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις που έγιναν με τους διάφορους εταίρους στον τουρισμό όπου έχουν αποφασιστεί τέσσερεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να εργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εποχικότητας.

Οι άξονες αυτοί είναι – όπως είπε η βελτίωση της αεροπορικής προσβασιμότητας και γεωγραφικής «απομόνωσης» της Κύπρου κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με κυριο στόχο να καταστεί δυνατό οι επιχειρήσεις να επιχειρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η βελτίωση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, ώστε να ενισχυθεί και αναβαθμιστεί η προσελκυστικότητα της Κύπρου εκτός μηνών τουριστικής αιχμής και η προβολή και προώθηση της Κύπρου ως προορισμός διακοπών και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ο κ. Λοϊζου αναφέρθηκε στις προτάσεις – εισηγήσεις του ΚΟΤ για:μείωση λειτουργικών εξόδων τουριστικών επιχειρήσεων κατά τη χειμερινή περίοδο, μείωση των τελών προς δημόσιους οργανισμούς κοινής ωφελείας, την ανάγκη για αναπροσαρμογή του τρόπου υπολογισμού του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας για ξενοδοχειακές μονάδες ,την αναθεώρηση του συστήματος αναστολής εργασίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, την αξιοποίηση του χρόνου αναστολής εργασιών στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, την ετοιμασία προγραμμάτων πολιτιστικών εκδηλώσεων και ψυχαγωγίας και την βελτίωση αισθητικής εμφάνισης τουριστικών περιοχών σε νευραλγικούς τομείς καθαριότητας, εξυγίανσης και αναβάθμισης περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαβάστηκε εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ κ. Χάρη Λοϊζίδη ο οποίος αναφέρθηκε στα κύρια προβλήματα της εποχικότητας όπως αυτά αντικατοπτρίζονται μέσα από το τρίπτυχο «Υπολειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μετο 50% των μονάδων να κλείνουν για περίοδο πέντε περίπου χειμερινών μηνών, αδρανοποίηση σχεδόν του 1/3 του έμψυχου δυναμικού της ξενοδοχειακής βιομηχανίας κατά την χειμερινή περίοδο με όλες τις συνεπακόλουθες κοινωνικο-οικονομικές αρνητικές επιπτώσεις και εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν κύριες τουριστικές περιοχές γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά/δυσφημιστικά για τους λιγοστούς τουρίστες

Ο ΠΑΣΥΞΕ, ανάφερε ο κ. Λοϊζίδης, εισηγείται την λήψη μέτρων από πλευράς Κράτους ανάμεσα στα οποία η επαρκής υποστήριξη μέσω των απαραίτητων κονδυλίων προς τον ΚΟΤ για στοχευμένες εκστρατείες διαφήμισης και προβολής, βελτίωση της προσβασιμότητας με συμφωνίες/κίνητρα προς τις αεροπορικές εταιρείες και την HermesAirports και κατανομή των Διαρθρωτικών Κονδυλίων με βάση τη συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ.

Ακόμα συνέχισε, να τεθεί τέρμα στο καρκίνωμα της γραφειοκρατίαςκαι να δοθούν κίνητρα με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αποβάλλοντας από τους ώμους της βιομηχανίας τα δυσβάστακτα βαρίδια που τηςεπιβάλλονται μέσω των αυξημένων φορολογιών, τελών και άλλων χρεώσεων καθώς και μια σειρά από άλλα μέτρα που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην απάμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας.

Στο πλαίσιο της διάλεξης ο κ. Πέτρος Πετράκης – συνέταιρος , υπεύθυνος υπηρεσιών τουριστικών επιχειρήσεων PwC Κύπρου παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας για την εποχικότητα και το χειμερινό τουρισμό.

Η έρευνα ανάμεσα σε άλλα κατέδειξε – όπως είπε- πως υπάρχει δυνατότητα συλλογικής δράσης και ανάληψης πρωτοβουλιών, πως είναι σημαντική η συνεισφορά των τοπικών αρχών και οργανωμένων επιχειρηματικών φορέων.

Επίσης κατέδειξε την ανάγκη βελτίωσης του τομέα των μεταφορών και της προσβασιμότητας σε τουριστικές και όχι μόνο περιοχές.

Μέσα από την έρευνα διαπιστώνεται ότι η Κύπρος έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Το ήπιο κλίμα θεωρείται βασικό κίνητρο επίσκεψης στην Κύπρο κατά τους χειμερινούς μήνες και αυτό περιλαμβάνεται στα θετικά σημεία της έρευνας όπως επίσης και η δυνατότητα εμπλουτισμού με ειδικές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα τον πολιτιστικό τουρισμό και τον τουρισμό υγείας και ευεξίας.

Συντονιστής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Κενδέας Ζαμπυρίνης, οικονομολόγος, διευθυντής ΕΒΕ Πάφου.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΑΑΡ)