Επτά Κύπριοι καλλιτέχνες στο Λούβρο

Επτά Κύπριοι καλλιτέχνες στο Λούβρο

Επτά Κύπριοι καλλιτέχνες ένωσαν τις δυνάμεις και τα εκφραστικά τους μέσα,


συμμετέχοντας στο project του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Michelangelo Pistoletto. Ένα project που αφορούσε την παρουσίαση, μέσα από διαφορετικά έργα, μιας συνολικής αφηρημένης ερμηνείας του «Τρίτου Παράδεισου», με υπόνοια και σχόλιο προς την ατομική και τη συλλογική ευθύνη της κοινωνικής αλλαγής.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Michelangelo Pistoletto για την κατά τόπους δημιουργία του «Τρίτου Παράδεισου», οι καλλιτέχνες Νικόλας Ιορδάνου από την Πάφο, Σύλβια Νικολαΐδου από τη Λεμεσό, Γιάννης Σακέλλης από την Πάφο, Μαριάννα Κωνσταντή από την Πάφο, Χάρης Πασπαλλής από την Πάφο, Γιώργος Πέτρου από τη Λευκωσία και Μίριαμ Μακ Κόννον από την Ιρλανδία που διαμένει στην Πάφο, ανέλαβαν δράση και οργάνωσαν την εικαστική έκθεση με τίτλο Catharsis/Rebirth, επιλέγοντας ως χώρο Αναγέννησης –  Κάθαρσης και δημιουργίας, τα Οθωμανικά λουτρά, στην Πάφο.

Στις 17 Μαΐου 2013, το βίντεο ντοκουμέντο της έκθεσης αυτής, θα ταξιδέψει και θα εκτεθεί στο Λούβρο, συμπληρώνοντας ως ψηφίδα ενός συνολικού έργου, τον «Τρίτο Παράδεισο», που εμπνεύστηκε ο μεγάλος Ιταλός καλλιτέχνης, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου.

Το project, που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία του πλανήτη, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, για την Παγκόσμια Ημέρα Αναγέννησης, είχε επίσης ως στόχο την παραγωγή μιας συλλογικής εγκατάστασης, που θα συνένωνε όλα τα έργα αποσπασματικά, ως μια άμεση αναφορά στο σύμβολο του «Τρίτου Παραδείσου». Έτσι, η ατομική πρωτοβουλία  εξελίχθηκε σε μια ενοποιημένη – συλλογική εμπειρία.

Σύμφωνα με τον εικαστικό Γιάννη Σακέλλη, που ήταν ο σύνδεσμος του M. Pistoletto με την καλλιτεχνική ομάδα και επιμελητής του Catharsis/Rebirth, η ιδέα της έκθεσης πρόκειται σύντομα – μέσω ενός βίντεο ντοκουμέντο – να ταξιδέψει και να εκτεθεί στο Μουσείο του Λούβρου ύστερα από επίσημη πρόσκληση. Η προβολή του βίντεο (σε σκηνοθεσία Νικόλα Ιορδάνου και Σύλβιας Νικολαίδου) εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του Michelangelo Pistoletto «Annee un – le paradis sur terre», που θα πραγματοποιηθεί στο Λούβρο στις 17 Μαΐου 2013, καταλήγει η ανακοίνωση.