Ετοιμάζεται για εγκαίνια το “νέο” εμπορικό κέντρο

Ετοιμάζεται για εγκαίνια το “νέο” εμπορικό κέντρο

Η ανάπλαση του εμπορικού του κέντρου είναι πλέον στην τελική φάση των εργασιών, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο του μέρος. Ο Δήμος Πάφου μεταβάλλει παράλληλα την πολιτική του προκειμένου να εναρμονισθεί στις νέες συνθήκες που θα δημιουργήσει το νέο εμπορικό κέντρο, οι νέες αναπτύξεις που ήδη ξεφυτρώνουν καθημερινά στον ιστορικό πυρήνα, αλλά και η εποχή μετά την κρίση, στην οποία αργά και σταθερά εισέρχεται η πόλη.

Δήμος Πάφου, επαγγελματικοί σύνδεσμοι και φορείς της τουριστικής βιομηχανίας της επαρχίας προωθούν τη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων και τη βελτίωση της λειτουργίας επιχειρήσεων και υπηρεσιών προκειμένου να καταστεί η εικόνα και το προσφερόμενο προϊόν της πόλης και επαρχίας ακόμη πιο ελκυστικό, χωρίς την ίδια ώρα να «κολλά» στην οικονομική αδυναμία μεγάλων επενδύσεων.


Χαρακτηριστικά παραδείγματα της νέας αυτής αντίληψης που προωθείται τους τελευταίους μήνες είναι η επιχειρούμενη αλλαγή στο εμπορικό κέντρο μέσω της αλλαγής χρήσης δημοσίων χώρων και επιχειρήσεων. Με δεδομένη, πλέον, την ολική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου μετά από δεκαετίες άκαρπων προσπαθειών, ο Δήμος Πάφου, σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες, προωθεί ήδη κάποιες αλλαγές που είναι φανερό ότι φέρνουν κόσμο στο παζάρι, μετατρέποντας το εμπορικό κέντρο σε περιοχή γενικότερων επιχειρηματικών και κοινωνικών δρώμενων και όχι μόνο εμπορικών συναλλαγών του παλιού τύπου.

Μιλώντας στον «Φ» ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου Βάσος Δημητρίου επεσήμανε ότι βάσει των προθέσεων αυτών, στόχος είναι όπως οι κατ’ εξοχήν εμπορικοί δρόμοι του ιστορικού κέντρου της Πάφου, οι οδοί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Πάφου Χρυσάνθου, μετατραπούν, ουσιαστικά, σε ένα «ανοιχτό mall», με δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.

Με στόχο την αναζωογόνηση του παραδοσιακού παζαριού της πόλης και την προσέλκυση επισκεπτών σε αυτό, ώστε να υποβοηθηθούν οι επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά υπολειτουργούν, τόνισε ο κ. Δημητρίου, ο δήμος προωθεί τον σχεδιασμό για την μετατροπή των εμπορικών αυτών αξόνων σε πεζόδρομο με το πέρας των έργων ανάπλασης, ώστε να διευκολύνονται οι καταναλωτές στην περιήγηση τους, να συνδυάζεται η εμπορική δραστηριότητα με αναψυχή και να αναπτυχθεί και παρεμφερής δραστηριότητα, όπως εστιατόρια και καφετέριες.

«Η πεζοδρομοποίηση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και της Πάφου Χρυσάνθου αρχίζει από την αρχή της Μακαρίου, στο σημείο της πλατείας Κέννετυ και καταλήγει στην Πάφου Χρυσάνθου, στη διασταύρωση της με τη Φελλάχογλου», εξηγεί.
«Στους παράδρομους των κεντρικών αυτών εμπορικών αξόνων της πόλης, όπως άλλωστε προνοείται από τον σχεδιασμό των μελετητών για την ανάπλαση του κέντρου και της πλατείας Κέννεντυ, θα μπορέσουν να αναπτυχθούν με την ολοκλήρωση των έργων εμπορικές δραστηριότητες στον τομέα των υπηρεσιών, όπως είναι τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και οι καφετέριες, ώστε να αναζωογονηθεί ολόκληρο το κέντρο. Σε πρακτικό επίπεδο, η Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και η Πάφου Χρυσάνθου, θα ανοίγουν λίγη ώρα ενωρίς κάθε πρωί για σκοπούς ανεφοδιασμού των επιχειρήσεων από τα οχήματα των προμηθευτών».

Ο Βάσος Δημητρίου διευκρίνισε ότι βάσει των πρώτων μελετών που έχουν γίνει, το μέτρο αυτό δεν θα προκαλέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην τροχαία κίνηση στο κέντρο, αφού η κυκλοφορία εκτιμάται ότι μπορεί να διεκπεραιωθεί άνετα μέσω περιμετρικών αξόνων όπως η οδός Φελλάχογλου. Τόνισε ιδιαίτερα ωστόσο, ότι πρωτίστως οι πάφιοι θα πρέπει να μάθουν να περπατούν. Δημιουργούνται, είπε, πολλοί και ικανοί σε χωρητικότητα χώροι στάθμευσης στο υπό ανάπλαση κέντρο και θα είμαστε αδικαιολόγητοι να μην περπατάμε για να απολαμβάνουμε τη νέα εικόνα της πόλης.

Τόνισε δε, ότι η υλοποίηση του μέτρου αυτού, σε συνδυασμό και με αποφάσεις που ήδη υλοποιήθηκαν ή προγραμματίζονται, όπως ο εξωραϊσμός των προσόψεων παλιών και εγκαταλελειμμένων υποστατικών, η ενοικίαση τουρκοκυπριακών ή άλλων εμπορικών υποστατικών σε νέους επιχειρηματίες και η αναμενόμενη λειτουργία και νέων επιχειρήσεων με το πέρας της ανάπλασης του κέντρου, θα μπορέσουν να αναστρέψουν άμεσα την εικόνα εγκατάλειψης που αποπνέει εδώ και χρόνια η παραδοσιακή αγορά της Πάφου.

«Ήδη, παρόμοιες αναπτύξεις στους τομείς της γαστρονομίας, των παραδοσιακών εδεσμάτων και άλλων προϊόντων και στον τομέα της παραδοσιακής χειροτεχνίας, έχουν εμφανισθεί στους χώρους του παλιού παζαριού της πόλης, δημιουργώντας προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη όταν πια τα έργα ανάπλασης του κέντρου προωθηθούν τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε.

Ο σχεδιασμός για τη λειτουργική διαφοροποίηση της παραδοσιακής αγοράς της Πάφου ώστε να μετατραπεί σε μια νέα, ζωντανή κυψέλη εμπορικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, προϋποθέτει την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της ανάπλασης του εμπορικού κέντρου και της πλατείας Κέννεντυ. «Ο στόχος αυτός είναι πια ορατός», επισημαίνει ο κ. Δημητρίου, δεδομένου ότι τα έργα είναι στο τελικό στάδιο, εκτελούνται με πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα και είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ήδη δοθεί στην κυκλοφορία ένα μικρό, έστω, τμήμα της νέας όδευσης στην πλατεία.

Χρονικό ορόσημο το τέλος Ιανουαρίου

Την λειτουργική, αισθητική και κυκλοφοριακή «μεταμόρφωση» του κεντρικού πυρήνα της Πάφου, καθώς και την απαρέγκλιτη χρονική τήρηση των σχεδιασμών υλοποίησης της, επιβάλλει και ένα ακόμη μείζον γεγονός: Η λειτουργία της Πάφου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017.

Αναγνωρίζοντας το κεφαλαιώδες αυτό περίγραμμα και την τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνει ο Δήμος Πάφου έναντι της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο δήμαρχος της πόλης, Φαίδωνας Φαίδωνος, επισημαίνει ότι ο δήμος έλαβε όλες τις πρόνοιες ώστε το έργο να κατασκευαστεί μέσα σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016 και να είναι έτοιμο την 28η Ιανουαρίου 2017, βραδιά που η Πάφος μέσω της επίσημης τελετής στον ανοιχτό χώρο μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο, θα είναι και επισήμως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος αυτό.

Ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, με πλήρη διαφάνεια και μακριά από τα «μαγειρέματα» του παρελθόντος, τόνισε ο κ. Φαίδωνος, ο δήμος παρακολουθεί στενά την πρόοδο των εργασιών και την πιστή εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου