Ευρεία σύσκεψη στη Π. Χρυσοχούς για την πορεία υλοποίησης της απόφασης για δημιουργία τεχνητού υφάλου

Ευρεία σύσκεψη στη Π. Χρυσοχούς για την πορεία υλοποίησης της απόφασης για δημιουργία τεχνητού υφάλου

Η υλοποίηση της απόφασης για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου στον Κόλπο Χρυσοχούς απασχόλησε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, Άγγελος Οδυσσέως στην παρουσία του Λειτουργού Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών Α’, Γιώργου Παγιάτα, Εκπροσώπου του Υπεύθυνου Λιμενικής Αστυνομίας Λατσιού, Χαράλαμπου Κυπρή του Κοινοτάρχη Νέου Χωρίου, Ανδρέα Χριστοδούλου και Εκπροσώπων του Παγκύπριου και του τοπικού Συνδέσμου Ψαράδων.

Ο κ. Οδυσσέως στο πλαίσιο της σύσκεψης ανέφερε πως στόχος της ήταν η συζήτηση της δημιουργίας τεχνητού υφάλου στον Κόλπο Χρυσοχούς, ο οποίος ουσιαστικά – όπως είπε – αποσκοπεί αφενός στην αύξηση ιχθυοαποθεμάτων , και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη της αλιείας και αφετέρου στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας , την προσέλκυση καταδυτικού τουρισμού και στην αναβάθμιση του θαλάσσιου και ναυτικού τουρισμού.


Πρόσθεσε πως για να γίνει εφικτή η υλοποίηση αυτού του έργου θα πρέπει να μπει κονδύλι στους προϋπολογισμούς του τμήματος αλιείας για δημιουργία νέων υφάλων .

Λαμβάνοντας το λόγο ο Λειτουργός Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών Α’ Γιώργος Παγιάτας εξήγησε στους παρευρισκόμενους ότι υπάρχει απόφαση για να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για να θεσμοθετηθεί μια περιοχή, για τη δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής τεχνητού υφάλου στον Κόλπο Χρυσοχούς.

Ο Πρόεδρος Ψαράδων στο Λατσί, Αλέξης Χριστοδούλου, δήλωσε, εξάλλου, ότι δεν είναι σύμφωνος με τις δύο περιοχές που προτάθηκαν από το τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών , γιατί είναι οι κύριες περιοχές που αλιεύουν οι ψαράδες τους μήνες Οκτώβριο μέχρι και Απρίλιο.

Επίσης, ο Εκπρόσωπος της Λιμενικής Αστυνομίας Λατσιού, Χαράλαμπος Κυπρή, ανέφερε ότι η θέση της Λιμενικής Αστυνομίας είναι όπως ο τεχνητός ύφαλος ημιουργηθεί στη θαλάσσια περιοχή από το Δασούδι μέχρι την αποβάθρα στην περιοχή Λίμνης , γιατί στον κόλπο Χρυσοχούς υπάρχει αγκυροβόλιο για τα εμπορικά πλοία.

Από την πλευρά του ο Κοινοτάρχης Νέου Χωρίου Ανδρέας Χριστοδούλου εισηγήθηκε να μελετηθεί η περιοχή πιο δυτικά προς τα Λουτρά της Αφροδίτης ή η περιοχή κοντά στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)