Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο  eea εξασφάλισε ο Δ. Πόλεως Χρυσοχούς στα πλαίσια το Ευρωπαϊκού έργου Medeea

Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο eea εξασφάλισε ο Δ. Πόλεως Χρυσοχούς στα πλαίσια το Ευρωπαϊκού έργου Medeea

Ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς είναι από τους πρώτους Δήμους στην Κύπρο


που εκδήλωσε ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο έργο Isle- Pact- Medeea , με εταίρο το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων πολιτών, υπογράφοντας το Σύμφωνο των Νησιών και το Σύμφωνο των Δημάρχων.

Κύριος σκοπός του έργου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η εκπόνηση ενεργειακού σχεδίου δράσης για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων αειφορίας όπως καθορίστηκαν από την ΕΕ για το 2020,δηλαδή μείωση των εκπομπών CO2 τουλάχιστον κατά 20% μέσω μέτρων προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εξοικονόμησης ενέργειας και των βιώσιμων μεταφορών.

Τα μέτρα που θα προωθηθούν από το Δήμο, προστίθεται στην ανακοίνωση, για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στα Δημόσια κτίρια του Δήμου, στις μεταφορές, στον οδικό φωτισμό, με εκστρατείες ενημέρωσης, επενδύσεις Δήμου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανάπτυξη χώρων πρασίνου.

Ο Δήμος φρόντισε να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για τη διακίνηση ατόμων με κινητικές δυσκολίες και ένα από τα μέτρα που υλοποίησε είναι η εγκατάσταση του καινοτόμου και πρωτοποριακού συστήματος πρόσβασης ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη θάλασσα, που λειτουργεί με φωτοβολταικά πλαίσια.

Επίσης, ο Δήμος αντικρίζει θετικά τις διάφορες αιτήσεις που υποβάλλονται κοντά μας για απόκτηση άδειας για δημιουργία φωτοβολταικών πάρκων.

Ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς επίσης μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου Medeea κατάφερε να εξασφαλίσει το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο eea μετά από επιθεώρηση που έγινε στο Δήμο από ανεξάρτητο διαπιστευμένο επιθεωρητή από το εξωτερικό .

Ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς , παρευρέθηκε , συνεχίζει η ανακοίνωση, στην τελετή βράβευσης των Τοπικών Αρχών της Μεσογείου με το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο eea , όπου και παρέλαβε το Ενεργειακό Βραβείο για το Δήμο Πόλης Χρυσοχούς .

 

Η τελετή διοργανώθηκε από το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων πολιτών στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού έργου Medeea «Μεταφορά του Ενεργειακού Βραβείου eea στις περιοχές της Μεσογείου.

Εξάλλου πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο το Διεθνές Συνέδριο Medeea , στο οποίο και εκπροσωπήθηκε ο Δήμος . Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να διαδώσει τα τελικά και σημαντικότερα αποτελέσματα του έργου αλλά και να συζητηθούν τα θέματα τοπικού βιώσιμου ενεργειακού σχεδιασμού, να παρουσιασθούν εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές άλλων τοπικών αρχών, ζητήματα κλιματικής αλλαγής και χρηματοδοτικών μέσων για υλοποίηση έργων, καταλήγει η ανακοίνωση .

ΚΥΠΕ/ΚΠ/