Η γιορτή του παλουζέ σήμερα στην κοινότητα της Σαλαμιού

Η γιορτή του παλουζέ σήμερα στην κοινότητα της Σαλαμιού

Θεσμός έχει καταστεί η γιορτή του παλουζέ στην κοινότητα της Σαλαμιού,


η πολιτιστική εκδήλωση, με σκοπό την διατήρηση στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε των ηθών και εθίμων της κοινότητας και γενικότερα της Κύπρου.

Την εκδήλωση της Γιορτής του παλουζέ που τελεί υπό την αιγίδα του Επάρχου Πάφου Γιαννάκη Μαλλουρίδη και διοργανώθηκε σήμερα, επισκέφτηκαν πλήθος κόσμου από διάφορες περιοχές της Επαρχίας και μη.

Ο Έπαρχος Πάφου Γιαννάκης Μαλλουρίδης στο πλαίσιο της ομιλίας του ανέφερε πως οι εκδηλώσεις με ποιότητα όπως η εκδήλωση της Σαλαμιού για το παλουζέ, εκτός από το ψυχαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα , είναι εκδηλώσεις που προβάλουν την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, τους λαϊκούς χορούς και τη λαϊκή μουσική, καθώς και τα παραδοσιακά εδέσματα του τόπου μας .

Αυτές οι εκδηλώσεις είπε, οπωσδήποτε βοηθούν τους νέους αλλά και τους μεγάλους που ζουν στα αστικά κέντρα , να πάρουν μια γεύση από τις ρίζες τους , αλλά και να απολαύσουν το καταπληκτικό τοπίο της υπαίθρου.

Ο κ Μαλλουρίδης απευθυνόμενος στη κοινοτική αρχή της Σαλαμιού είπε, πως τόσο η Επαρχιακή Διοίκηση , όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών με διάφορους τρόπους είναι δίπλα στις τοπικές αρχές για την αναβάθμιση τους.

Η προσπάθεια συνέχισε, για την υλοποίηση έργων ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές παρά τα δημόσια οικονομικά, συνεχίζεται με αξιολόγηση έργων.

Ο κ Μαλλουρίδης αναφέρθηκε και στο έργο της ανάπλασης και του εξωραϊσμού της πλατείας της κοινότητας Σαλαμιού, το κόστος του οποίου ανέρχεται στις 750 χιλιάδες ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο είπε, « αποτελεί σημαντικό έργο για την δημόσια υποδομή της κοινότητας», προσθέτοντας πως η κατασκευή του έγινε με την συγχρηματοδότηση με ποσοστό 50% της ολικής δαπάνης, από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης, με ποσοστό 45% από την κυβερνητική συνεισφορά , και ποσοστό 5% συνείσφερε η κοινότητα. Η προσωρινή παραλαβή του έργου κατέληξε έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2013.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Σαλαμιού Κωστάκης Αυγουστή ανέφερε πως η Κύπρος από την μακραίωνη ιστορία της , καλλιεργούσε το αμπέλι και παράγαγε τα πολλά προϊόντα του , όπως το κρασί, τη σταφίδα, το σιουσιούκο , το παλουζέ , τα έψιμα, το ξύδι, το πολτό και άλλα .

Η Σαλαμιού συνέχισε, σαν μια κατεξοχήν αμπελουργική περιοχή δεν μπορούσε να υστερεί σε όλα αυτά. Μετά λοιπόν είπε , από το μάζεμα σταφυλιών για την παρασκευή σταφίδας, και κρασιού, ερχόταν η σειρά του παλουζέ.      

Οι αγρότισσες, είπε ο κ Αυγουστή, έφτιαχναν τα γλυκά, παράγωγα του σταφυλιού .

Η κοινοτική αρχή, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη , προσπαθεί μέσα – όπως είπε-, απ’ αυτές τις εκδηλώσεις να κρατήσει τις παραδόσεις και να τις μεταφέρει στις νεότερες γενιές σε μια προσπάθεια να κρατήσει την ύπαιθρο αλλά και να στηρίξει τα γνήσια παραδοσιακά προϊόντα, προς όφελος των παραγωγών τους.

Καταλήγοντας ο κοινοτάρχης της Σαλαμιού είπε, πως το κοινοτικό συμβούλιο Σαλαμιού τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί να εκτελέσει αρκετά έργα στην κοινότητα, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το θλιβερό φαινόμενο της αστυφιλίας .

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα, όπως με την στήριξη της Επαρχιακής Διοίκησης και κατ΄ επέκταση του Υπουργείου Εσωτερικών, προχωρήσουν και τα άλλα έργα που έχει προγραμματίσει η κοινοτική αρχή, όπως ο κυπάρισσος, το κοινοτικό πάρκο, οι ξενώνες του περιβαλλοντικού κέντρου και το ρυθμιστικό σχέδιο του πυρήνα της κοινότητας.