Η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει νομοθεσίες που θα εκποιούν το δημόσιο πλούτο

Η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει νομοθεσίες που θα εκποιούν το δημόσιο πλούτο

Αντίθετο σε οποιαδήποτε προσπάθεια πλήρους ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων ημικρατικών


και εκποίησης κρατικής περιουσίας με συνοπτικές διαδικασίες είναι το Κ. Σ ΕΔΕΚ , όπως ανέφερε από την Πάφο ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Από την άλλη σημείωσε, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να καταστούν οι δημόσιοι και ημικρατικοί οργανισμοί, μέσα από τη λειτουργική αναδιάρθρωση και προσαρμογή της οργανωτικής δομής, την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης τους και την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, ικανοί να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις.

Επειδή η Κυβέρνηση φαίνεται να παραμένει δογματικά προσκολλημένη στη λογική της ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις της Τρόικας θα ήθελα με σαφήνεια να δηλώσω, συνέχισε ο κ Ομήρου « ότι η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει νομοθεσίες που θα εκποιούν τον δημόσιο πλούτο», πολύ περισσότερο – όπως είπε , που το Σύνταγμα προέβλεψε κατά τρόπο ρητό ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί ανήκουν στο κράτος.

Παραθέτοντας τις απόψεις και τις θέσεις της ΕΔΕΚ σε ότι αφορά το μέλλον των ημικρατικών οργανισμών ο κ Ομήρου είπε πως ως Κίνημα « καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για τις αποκρατικοποιήσεις», λέγοντας πως « είναι σημαντικό η περίπτωση κάθε οργανισμού να εξεταστεί ξεχωριστά, καθώς οι συνθήκες για κάθε οργανισμό είναι μοναδικές και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα ενδεχόμενο γενικό πολυνομοσχέδιο».

Ο κ Ομήρου ανέφερε πως η ΕΔΕΚ προτείνει την προώθηση μετοχοποίησης συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών, με συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών να παραχωρείται σε στρατηγικό επενδυτή, στους εργαζόμενους και στο ευρύτερο κοινό, χωρίς να παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο, ενώ για άλλους, όπως η Αρχή Λιμένων, θα μπορούσαν να ανατεθούν συγκεκριμένες εργασίες στον ιδιωτικό τομέα διασφαλίζοντας τις υποδομές και τα λιμάνια της χώρας.

Πρόσθεσε ακόμη, πως σε σχέση με τη CYTA και την ΑΗΚ προτείνεται η δημιουργία επενδυτικού οχήματος είτε σε μορφή ιθύνουσας εταιρείας είτε οργανισμού συλλογικών επενδύσεων και μέσω αυτού του οχήματος μπορεί να παραχωρηθεί συγκεκριμένο ποσοστό σε στρατηγικούς επενδυτές στον οργανισμό ή συγκεκριμένα τμήματα / τομείς.

Ειδικά για την ΑΗΚ είπε « υπάρχει η δυνατότητα εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα μόνο σε ορισμένα τμήματα / τομείς διατηρώντας το δίκτυο διανομής κρατικό».

Σε σχέση με την Αρχή Λιμένων ο κ Ομήρου ανέφερε πως λόγοι ασφαλείας επιβάλλουν τον έλεγχο των υποδομών από το κράτος και ως εκ τούτου προτείνεται η αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του οργανισμού και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των εργασιών σε συγκεκριμένα τμήματα στα πρότυπα που εφαρμόστηκαν και σε άλλες χώρες.

Ο κ Ομήρου ανέφερε πως μέσα από την πρόταση της η ΕΔΕΚ προτείνει τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, που θα αποτελεί ουσιαστικά το διαχειριστικό οργανισμό για αποκρατικοποιήσεις και για διαχείριση άλλης κρατικής περιουσίας ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη, αλλά και τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Κρατικής Ακίνητης Περιουσίας ως μέρος του Ταμείου.

Μεγάλες εκτάσεις κρατικής γης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανέγερση καζίνο, ανέγερση θεματικών πάρκων, δημιουργία τεχνολογικών πάρκων, δημιουργία βιομηχανιών πετροχημικών, πράσινη ανάπτυξη και ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων, κατέληξε.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/