Η ελάχιστη τιμή προς τους τιμώμενους είναι να ενώσουμε δυνάμεις και όχι να διαιρεθούμε

Η ελάχιστη τιμή προς τους τιμώμενους είναι να ενώσουμε δυνάμεις και όχι να διαιρεθούμε

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης


ανέφερε πως ποτέ το Έθνος όταν ήταν ενωμένο δεν απέτυχε, αλλά αντίθετα μεγαλούργησε. Ο κ Αναστασιάδης μιλώντας στο Εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Ανδρέα Τσέλεπου, Κώστα Καρνάβαλου και Βλαδίμηρου Ηρακλέους που τελέστηκε σήμερα στην εκκλησία Αποστόλου Παύλου στην Πάφο, προϊσταμένου του Επισκόπου Χύτρων κ. Λεόντιου από το ίδρυμα και τις οικογένειες των ηρώων, ανέφερε πως πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε « ότι αυτή την ώρα αυτό που υπαγορεύει η ελάχιστη τιμή προς τους τιμώμενους είναι να ενώσουμε δυνάμεις και όχι να διαιρεθούμε».

Ο κ. Αναστασιάδης έστειλε επίσης το μήνυμα ότι αυτό που χρειάζεται είναι η δύναμη όλων, προσθέτοντας πως αυτό το χρωστούμε στο κυπριακό ελληνισμό αλλά πριν και πάνω από όλα στους ήρωες που τιμούμε σήμερα, αλλά «και σε όλους όσους έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε ακόμη ελεύθεροι, για να είμαστε ακόμα ικανοί να αγωνιστούμε για να απελευθερωθεί η κατεχόμενη πατρίδα μας και για να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας για το κυπριακό ελληνισμό». Όποτε συνέχισε δεχτήκαμε καταστροφές, ήταν όταν ήμασταν διαιρεμένοι και διχασμένοι, και σήμερα είπε, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια .

Αντί να αναλωθούμε σε κουραστικές επαναλήψεις συνθημάτων και λόγων, ας τιμήσουμε αυτούς που μνημονεύουμε σήμερα ανέφερε , αναλαμβάνοντας μια ειλικρινή προσπάθεια την προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός αρραγούς μετώπου εθνικής σωτηρίας που θα βάζει πάνω από όλα, όχι μικρόψυχες μικροκομματικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες, αλλά το πραγματικό συμφέρον της μοιρασμένης μας πατρίδας.

Έχουμε συνέχισε την ευθύνη απέναντι στους ήρωες μας να μην φανούμε κατώτεροι των ιστορικών περιστάσεων, γιατί το εθνικό μας θέμα δεν προσφέρεται για δημαγωγίες, ούτε για λαϊκισμούς ,αλλά αυτό που χρειάζεται συμπλήρωσε είναι η ενότητα, αλλά και η υπευθυνότητα.

Ο κ. Αναστασιάδης έστειλε επίσης στο πλαίσιο της ομιλίας του την διαβεβαίωση ότι ο δικός του ύψιστος πολιτικός στόχος, είναι ένας στόχος, όπως είπε, που θα υπηρετεί με την προσήλωση του στην διαμόρφωση συλλογικών πολιτικών στην βάση ενός αδιαμφισβήτητου διεκδικητικού πατριωτικού ρεαλισμού.

Κάλεσε επίσης όλους να αντιληφθούν ότι δεν ανήκουμε πλέον στους αδέσμευτους αλλά στην ΕΕ, προσθέτοντας πως η ένταξη μας στην Ενωμένη Ευρώπη δημιουργεί προοπτικές και δεδομένα για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης του κυπριακού που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας.

Πρόσθεσε ωστόσο πως η προοπτική αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλά θα πρέπει επιτέλους, είπε, να την αξιοποιήσουμε με την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στις διαδικασίες επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος.

Ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε με αυτό που ακούγεται και λέγεται πως η Ευρώπη δεν είναι χώρος αγγέλων αλλά χώρος συμφερόντων, αυτό είπε ίσως είναι σωστό, δηλώνοντας ωστόσο πως το ίδιο ίσχυε και όταν διεκδικούσαμε και πετυχαίναμε την ένταξη μας με άρτιο το κυπριακό και παρά τις τουρκικές αντιδράσεις, γνωρίζαμε όμως τότε Κύπρος και Ελλάδα την σημασία της αξιόπιστης παρουσίας μας στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή . Ξέραμε είπε, πως κτίζαμε συμμαχίες, πως εξασφαλίζεται στήριξη, και πως ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντα.

Έτσι έπρεπε συνέχισε και έτσι πρέπει να πολιτευτούμε και σήμερα, με επιλογές που να ανατείλουν την αξιοπιστία μας ως κράτος μέλος, με συνέπεια ως προς τις υποχρεώσεις μας, και με αποφυγή αχρείαστων και ξεπερασμένων ιδεολογικών προσεγγίσεων στην εξωτερική μας πολιτική.

Κανείς είπε, δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως πάγια εθνική μας επιδίωξη που παραμένει αναλλοίωτη, είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος προς όφελος όλων των πολιτών αυτής της πατρίδας, μιας λύσης που θα ενώνει το μοιρασμένο νησί μας, θα το απαλλάσσει από την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, που θα διασφαλίζει την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα εγγυάται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/