Η κυπριακή λαϊκή τέχνη στο Μουσείο της Στενής

Η κυπριακή λαϊκή τέχνη στο Μουσείο της Στενής

Την αγροτική ζωή μέσα από το χθες μπορεί να ζήσει κάποιος επισκεπτόμενος το Μουσείο Αγροτικής Ζωής της Στενής, ενός από τα πιο όμορφα χωριά της Κύπρου. Τα περισσότερα εκθέματα μαζεύτηκαν από τη Στενή και τη γύρω περιοχή, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κι ακόμα συνεχίζεται η συλλογή τους.

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Στενής Ηλίας Λαμπίδης ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, πως το Μουσείο είναι αφιερωμένο στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που έζησαν σ’ αυτό το χωριό κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων από την ημέρα της δημιουργίας του μέχρι το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.


Σ’ αυτή την περίοδο η ζωή τους – όπως είπε- ήταν ένας αγώνας για επιβίωση διότι για πολλούς και διάφορους λόγους, η πείνα, οι αρρώστιες και ο θάνατος τους ακολουθούσαν σε κάθε βήμα. Παρ’ όλες αυτές τις δυσκολίες, αυτοί οι άνθρωποι, συνέχισε ο Κοινοτάρχης, έδειξαν μεγάλη υπομονή και αντοχή, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν τη σημερινή ευημερούσα Κοινότητα.

Η ιδέα της δημιουργίας του Μουσείου ξεκίνησε με την επιστροφή του κ. Λαμπίδη από τις σπουδές του και όταν παρατήρησε ότι τα αντικείμενα των παππούδων και των γιαγιάδων της Στενής άρχισαν να καταστρέφονται, και άλλα να πετιούνται.

Με την εκλογή του στην προεδρία της Κοινοτικής Αρχής το 2002, η προσπάθεια της συλλογής εκθεμάτων συνεχίστηκε και με τη στήριξη των υπόλοιπων μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων.

Το πρώτο που αντικρίζει ο επισκέπτης εισερχόμενος στον εκθεσιακό χώρο είναι μια “αυθεντική” εσωτερική πόρτα σπιτιού, καμωμένη από κυπριακό πεύκο κατασκευασμένη το 1844 όπως είναι χαραγμένο στην πάνω αριστερή πλευρά της και στην εσωτερική πλευρά του πλαισίου της.

Προέρχεται – όπως εξήγησε ο κ. Λαμπίδης – από την οικία του Παπαχριστοδούλου Νικόλα, ο οποίος καταγόταν από την Κρήτου Τέρρα. Ήταν ιερέας στο χωριό με το επίθετο Πρωτόπαπας και πέθανε το 1902 σε ηλικία 82 ετών. Λίγο πιο κάτω η “Boύφα” το πανάρχαιο εργαλείο το οποίο χρησίμευε για τη μετατροπή της κλωστής σε ύφασμα το οποίο χρησιμοποιείτο για τις ανάγκες ένδυσης. Σε κάθε αγροτικό σπίτι της Στενής υπήρχε κι ένας αργαλειός μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, όπως είπε ο κ. Λαμπίδης.

Η συλλογή του Μουσείου της Στενής μπορεί να χαρακτηριστεί αξιόλογη και το “καμάρι της κοινότητας”. Η ποικιλία των εκθεμάτων μεγάλη και το κάθε τι τοποθετημένο με αγάπη και μεράκι. Ανάμεσα στα εκθέματα η αναπαράσταση του οργώματος της γης, η παραδοσιακή κουζίνα, όλα τα εργαλεία για την κατασκευή του ψωμιού, τα αποθηκευτικά σκεύη, το εργαστήριο της παραγωγής της κλωστής, οι παραδοσιακές ενδυμασίες,  διάφορες χειροτεχνίες καθώς και άλλα εργαλεία όπως το τσεκούρι “Koυννιά ”, το “Ξυνάριν”, που είναι κοπτικό και σκαπτικό εργαλείο, σύνεργα αλόγων και γαϊδουριών, εργαλεία του σκαρπάρη, του κτίστη και του πελεκάνου. Επίσης νομίσματα, κεντήματα, αγγεία, ψάθινα πανέρια, σκάφη, χειρόμυλοι, κομμάτια πυρόλιθου, κλαδευτήρια ,όλα κληροδοτήματα των προγόνων μας.

Στην  Κοινότητα της Στενής έχει απονεμηθεί στο πλαίσιο εκστρατείας καθαριότητας και ευπρεπισμού το 2012, το πρώτο βραβείο καθαρότερης κοινότητας.