Η μετριότητα στοιχίζει ακριβά

Η μετριότητα στοιχίζει ακριβά

Πριν λίγα χρόνια, όλοι θα το θυμάστε ο όμιλος της Λαϊκής Τράπεζας


δια στόματος του τότε εκτελεστικού αντιπροέδρου της, Ανδρέα Βγενόπουλου ανακοίνωνε την αποχώρηση του ομίλου από την Κύπρο.

Ήταν η πρώτη έντονη και έξω από τα δόντια ανοικτή κριτική κατά του Κυπριακού κράτους και ειδικά για τις αγκυλώσεις στο οικονομικό σύστημα της Κύπρου. Μιλούσε για κατεστημένο που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει εμποδίζοντας την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος. Έστρεφε τα πυρά του κυρίως προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προστατεύοντας τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Μιλούσε για αγκυλώσεις και συντηρητισμό στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έφερνε ως παράδειγμα την απαγόρευση σε αξιωματούχους του Ομίλου να στηρίζουν την μετοχή τους σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Τόνιζε ότι οι μηχανισμοί που επικρατούν και οι νοοτροπίες δεν είναι κατάλληλες για ένα χρηματοοικονομικό κέντρο.

Διαβεβαίωνε τότε ότι η αλλαγή στην έδρα της MARFINLAIKIδεν θα επηρέαζε το προσωπικό και τα στελέχη αφού η αλλαγή θα γινόταν για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μετόχων καθώς θα αυξανόταν η μετοχική αξία της τράπεζας. Το φορολογικό όφελος το οποίο ο Όμιλος θα έχανε                   θα ισοφαριζόταν μόνο από τα κεφάλαια που θα αποδεσμεύονταν.      

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος δεν περιορίστηκε μόνο στο καθαρά οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα για να εξηγήσει στους μετόχους και στην κοινή γνώμη την απόφαση της MARFIN να φύγει από την Κύπρο και συνέχιζε: «Αν θέλετε μια γενικότερη εξήγηση, πέραν των επιχειρηματικών λόγων, μπορώ να σας πω ότι θεωρούμε ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα κατεστημένο, που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Από τότε που ήρθαμε στην Κύπρο το κατεστημένο μας πολέμησε». Έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε με διάφορες αρχές για να δούμε την αντικειμενικότητα τους – πρέπει να δούμε ποιος είναι συγγενής ποιού; Αυτοί που φεύγουν από εκείνη την αρχή που έχουν πάει;

Ήταν επίσης έντονος στο θέμα των διορισμών του κράτους. Στην Κύπρο υπάρχει μια διατηρούμενη γεροντοκρατία. Πρέπει να είναι κάποιος πάνω από 75 χρονών για να πάρει κάποιος δουλειά.

Αξιολογώντας τις τοποθετήσεις του Αντρέα Βγενόπουλου σήμερα κάποιος ο οποίος θέλει να είναι αντικειμενικός θα συμπεράνει ότι η κρίση που διέρχεται σήμερα ο Τραπεζικός αλλά και ο τομέας της προηγούμενης διακυβέρνησης ήταν αναμενόμενη.

Αρκεί μονάχα να καταγράψουμε και να σας αφήσουμε να κρίνετε τους χειρισμούς που έγιναν στο θέμα του κουρέματος των Ελληνικών ομολόγων του Οκτωβρίου του 2011. Είναι κατά την άποψη μου πασιφανές ότι οι χειρισμοί στο θέμα αυτό ήταν επιεικώς εγκληματικοί. Σήμερα θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε οφείλεται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος στον χειρισμό αυτού του ζητήματος. Οι εγκληματικοί χειρισμοί και παραλήψεις σε ότι αφορά την Λαϊκή Τράπεζα με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία και να διακυβεύεται η βιοσιμώτητα του Κυπριακού κράτους αφού αναγκάζεται να επωμιστεί ένα πρόσθετο βάρος €9 δις, ένα βάρος που όπως ομολόγησε και ο σημερινός διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κρατούσαν την τράπεζα στον αναπνευστήρα μέχρι να περάσουν οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013. Είναι τραγικό για την πατρίδα μας η οποία σήμερα περηφανεύεται ότι έβγαλε Νομπελίστες να έχει στο πηδάλιο ανθρώπους αδέξιους που την οδηγούν σε περιπέτειες και να υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών της.

(i)ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ    

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συμμετείχε στο Eurogroupτου Οκτωβρίου 2011 στο οποίο αποφασίστηκε το κούρεμα των Ελληνικών Ομολόγων. Κανένας, μα κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν γνώριζε τις επιπτώσεις του κουρέματος πάνω στις Κυπριακές Τράπεζες και κατά συνέπεια της Κυπριακής οικονομίας. Θα μπορούσε ο Πρόεδρος να εξασφάλιζε την απευθείας ένταξη των Κυπριακών Τραπεζών που θα επηρεάζονταν σε Μηχανισμό Στήριξης Τραπεζών. Άλλωστε κάτι τέτοιο ζήτησε και πέτυχε η Ελληνική Κυβέρνηση για τις Τράπεζες της. Αυτή η αδράνεια στοίχισε στις τράπεζες και στην Κυπριακή Οικονομία €5 δις.

(ii)ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει και την ευθύνη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Η δικαιολογία που μας έδωσε ήταν ότι αναζητούσε να δει τον Πρόεδρο και να του εξηγήσει τις συνέπειες του κουρέματος πάνω στις Κυπριακές Τράπεζες αλλά ο Πρόεδρος δεν τον συναντούσε βρίσκοντας διάφορα προσκόμματα. Θα μπορούσε ο Διοικητής να του αποστείλει επιστολή κατεπείγοντος εξηγώντας του τις συνέπειες. Δόξα τω Θεό έχουμε και τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία σήμερα και τηλεομοιότυπα για να μπορούμε να επικοινωνούμε και θα μπορούσε βεβαίως να δει και τον Υπουργό των Οικονομικών για να του μεταφέρει τις ανησυχίες του. Η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας πλήρως ελεγχόμενη και καθοδηγουμένη από το κυβερνών κόμμα, μέσα από μια περίεργη μεθοδολογία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει παραφουσκώσει το ποσό που οι τράπεζες ενδεχομένως χρειάζονται για σκοπούς κεφαλαιοποίησης των. Το αποτέλεσμα αυτής της μεθοδολογίας είναι να βρεθούμε σήμερα σε μια δεινή θέση χωρίς αρκετά περιθώρια ελιγμών και με αποτέλεσμα να έχουμε να αντιμετωπίσουμε είτε ένα δεύτερο μνημόνιο είτε πωλήσεις ημικρατικών οργανισμών είτε κούρεμα των Κυπριακών ομολόγων   είτε και όλα τα ενδεχόμενα μαζί πέραν του κουρέματος των καταθέσεων που έχουμε ήδη δεχθεί.

(iii) ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Οι ευθύνες του Υπουργού των Οικονομικών είναι παρόμοιες με αυτές του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Διοικητή, ο οποίος όφειλε να γνωρίζει για τις επιπτώσεις του κουρέματος του Ελληνικού χρέους. Με μια πλειάδα τεχνοκρατών άλλως μανδαρίνων στο Υπουργείο του, που αλλού ήταν στραμμένη η προσοχή τους; Είναι πρόδηλο στη περίπτωση αυτή ότι ο τότε υπουργός των οικονομικών καθώς και η υπόλοιπη διαπραγματευτική ομάδα δεν κατάφεραν να πείσουν τους δανειστές μας για τις προοπτικές που δημιουργούνται με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και με τις υποδομές που θα δημιουργηθούν με αποτέλεσμα να μας ζητηθούν πρόσθετες εξασφαλίσεις όπως η δέσμευση μας για πώληση ημικρατικών οργανισμών.

(iv)ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Πού ήταν αυτοί όλοι οι λεγόμενοι ειδικοί από την αντιπολίτευση; Δυστυχώς ούτε η αντιπολίτευση γνώριζε για τις επιπτώσεις αυτής της κίνησης, και βεβαίως θα έπρεπε να γνωρίζει και να παρέμβει όπως πολύ καλά έπραξε στην περίπτωση της εισαγωγής φυσικού αερίου αποτρέποντας τεράστια ζημιά για τον τόπο.

(v) ΤΡΑΠΕΖΕΣ

 

Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη ζημιά που υπέστη ο τραπεζικός τομέας φέρουν οι ίδιες οι τράπεζες. Δεν θα έπρεπε να αποδεχθούν το εθελοντικό κούρεμα που επέβαλε η Γερμανία. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτό διαδικαστικά ήταν αδύνατο. Άλλη όμως θα ήταν η μεταχείριση από την Τρόικα έναντι των τραπεζών μας αν αυτές δεν συμφωνούσαν σε εθελούσιο κούρεμα του Ελληνικού χρέους. Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουν οι ίδιες οι τράπεζες είναι γιατί δεν παρότρυναν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διασφαλίσει την ένταξη τους στο Μηχανισμό στήριξης των τραπεζών κάτι που πέτυχε η Ελληνική Κυβέρνηση για της δικές τις τράπεζες. Η μήπως δεν είχαν αντιληφθεί τι πήγαινε να γίνει και τι σήμαινε κάτι τέτοιο. Αν αυτή είναι η εξήγηση πού δίνεται τότε λυπούμε να παρατηρήσω ότι τα Διοικητικά τους Συμβούλια ήταν επιεικώς ανεπαρκή.

Η αναφορά μόνο στους πιο πάνω έγινε για να καταδείξει ότι αυτοί που κυβερνούσαν τον τόπο και αυτοί που βρίσκονται σήμερα σε ζωτικά πόστα δεν είναι οι κατάλληλοι για να είναι στη θέση να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις την ώρα που αυτές οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται.

Η τεράστια ευθύνη που φέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι να δράσει τάχιστα και να εξαλείψει αυτά τα φαινόμενα και τις απαράδεκτες νοοτροπίες. Τα πρώτα δείγματα γραφής τον φέρνουν αποφασισμένο να βάλει τάξη.

Αν είναι κάτι που μας έχουν διδάξει τα τελευταία γεγονότα είναι ότι υπάρχει ανεπάρκεια σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, ανεπάρκεια στους θεσμούς την οποία καλείται να πληρώσει σήμερα ο Κύπριος εργαζόμενος, ο απλός ο άνθρωπος κατά τον πρώην Πρόεδρο Χριστόφια.

     Οικονομολόγος και επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου Εγκεκριμένων Λογιστών Αγγλίας και Ουαλίας, Επαρχιακός Γραμματέας ΔΗ.ΣΥ Πάφου.