Η Πάφος αποκτάει… χαρουπόδασος!

Η Πάφος αποκτάει… χαρουπόδασος!

Συνολικά 6.000 χαρουπόδεντρα πρόκειται να φυτευτούν  την ερχόμενη Κυριακή στην περιοχή Ορείτες, στην επαρχία Πάφου στο πλαίσιο του έργου «Μαύρος Χρυσός» του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου το έργο αφορά τη δημιουργία του μεγαλύτερου βιολογικά πιστοποιημένου χαρουπόδασους στην Κύπρο (40.000 χιλιάδων χαρουπιών).


Η γη στην περιοχή Ορείτες στην Πάφο, όπου θα φυτευθούν τα πρώτα χαρουπόδεντρα εκμισθώθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το Τμήμα Δασών. Η γη έχει ήδη καλλιεργηθεί κατάλληλα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η σήμανση για τη διάνοιξη των λάκκων. Η εκδήλωση είναι ανοικτή προς το κοινό και διοργανώνεται σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Τμήμα Γεωργίας και το Τμήμα Δασών.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ανακοίνωσε ότι το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία οινοβιομηχανίας και το Γενικό Χημείο του Κράτους ετοιμάζει την παρασκευή τριών νέων ποτών από χαρούπι, στο πλαίσιο του έργου «Μαύρος Χρυσός».

Πρόκειται για ένα λικέρ από χαρούπι, ένα νέο απόσταγμα ποτού από χαρούπι καθώς και τη βελτιωμένη έκδοση του πρώτου ποτού που παράχθηκε, πριν από ένα χρόνο, το Ceratonia.  Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμή γευσιγνωσίας των ποτών αυτών με πολύ θετικά αποτελέσματα. Τα τρία αυτά ποτά αναμένεται να προωθηθούν προς πώληση στην αγορά πριν το Πάσχα του 2018.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη, πέρα από την παραγωγή των τριών αυτών ποτών, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου με τοπικές και διεθνείς εταιρείες, με στόχο τη σύναψη συμφωνιών για την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων από χαρούπι.

«Οι καρποί από το χαρούπι θα αξιοποιούνται κυρίως για σκοπούς έρευνας, για παραγωγή νέων και μεταποίηση υφιστάμενων προϊόντων από χαρούπι κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων και στη φαρμακευτική βιομηχανία αλλά και για ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από την καλλιέργεια του χαρουπιού».

Η εκδήλωση φύτευσης των χαρουπόδεντρων θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 11:00π.μ. και είναι ανοικτή για το ευρύ κοινό.

Πηγή: Πολίτης