Η Πάφος αποκτά 173 υπερσύγχρονες στάσεις λεωφορείων

Η Πάφος αποκτά 173 υπερσύγχρονες στάσεις λεωφορείων

Συνολικά 173 σημεία εντός της δημαρχούμενης περιοχής Πάφου στα οποία υπάρχουν στάσεις λεωφορείων έχουν μελετηθεί και ενταχθεί σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες αναλόγως της επισκεψιμότητας τους, προκειμένου να ενταχθούν στο διαγωνισμό στον οποίο προχωρεί ο Δήμος Πάφου για την βελτίωση και εκσυγχρονισμό των στεγάστρων τους.

Μιλώντας στον «Φ» ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου, Παναγιώτης Βορκάς, τόνισε ότι η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει και προχωρεί με γοργό ρυθμό, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συγκοινωνιών Πάφου (ΟΣΥΠΑ).


Τόνισε ειδικότερα ότι τα συγκεκριμένα 173 σημεία σημεία έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τρεις κατηγορίες, αναλόγως του αν οι στάσεις λεωφορείων μπορούν να καλύπτουν οκτώ αναμένοντες επιβάτες ή τέσσερις, ή αν πρόκειται απλώς για σημεία που δεν υπάρχει στέγαστρο αλλά μόνο μια πινακίδα που να δηλώνει στάση λεωφορείου.

«Έχουν εκπονηθεί οι όροι του διαγωνισμού για να προχωρήσει ο Δήμος σε προκήρυξη ενδιαφέροντος από ιδιώτη», τόνισε, « ο οποίος θα αναλάβει τη δαπάνη για την εγκατάσταση των στάσεων, τη συντήρηση τους και τις επισκευές που μπορεί να χρειαστούν κατά τη διάρκεια της 10χρονης σύμβασης που θα υπογραφεί.
Μετά την λήξη της σύμβασης, οι στάσεις των λεωφορείων θα παραδοθούν στο Δήμο σε πλήρως λειτουργήσιμη κατάσταση».

Τα νέα στέγαστρα, είπε ο Παναγιώτης Βορκάς, θα είναι σύγχρονες κατασκευές όσον αφορά το υλικό κατασκευής, με ευρωπαϊκά πρότυπα, θα προσφέρουν wi-fi, θα περιλαμβάνουν οθόνες για προβολή διαφημίσεων και τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Στα σημεία όπου υπάρχουν μόνο ενδείξεις στάσης και όχι στέγαστρο, διευκρίνισε, εναπόκειται στον προτιμητέο προσφοροδότη αν θα τοποθετήσει και εκεί στέγαστρα ή αν λόγω χαμηλής επισκεψιμότητας διατηρήσει την υφιστάμενη κατάσταση.

Ο κ. Βορκάς ανέφερε ότι αντίστοιχη πρωτοβουλία προωθεί και το Υπουργείο Μεταφορών σε παγκύπριο επίπεδο, ωστόσο κατά τη διάρκεια πρόσφατων επαφών με εκπροσώπους του Δήμου Πάφου αποφασίσθηκε ότι οι δήμοι που είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο της διαδικασίας, όπως συμβαίνει με την Πάφο, μπορούν να προχωρήσουν μόνοι τους στον σχετικό διαγωνισμό.

«Κρίθηκε επίσης», αποκάλυψε, «ότι θα ήταν προς όφελος όλων αν στον διαγωνισμό εντάσσονταν και οι άλλοι δύο Δήμοι της περιαστικής περιοχής Πάφου, δηλαδή η Γεροσκήπου και η Πέγεια, ώστε η βελτίωση των στάσεων των λεωφορείων να είναι ομοιόμορφη σε όλη την έκταση που καταλαμβάνουν οι Δήμοι αυτοί και που είναι λόγω τουρισμού πολυσύχναστοι.

Ο Δήμος Πάφου αναμένει τις αποφάσεις των δύο άλλων δημοτικών αρχών, προκειμένου να αποφασισθεί αν θα ενταχθούν και αυτές στους όρους τους διαγωνισμού ή αν θα προχωρήσουμε μόνοι».

Πηγή: Φιλελεύθερος