Η Πάφος γιόρτασε την Καθαρά Δευτέρα 

Καθαρά Δευτέρα σήμερα μια γιορτή πολύ ξεχωριστή για τον καθένα αφού συνδυάζεται με την εκδρομή στη φύση.

Από τα πανάρχαια χρόνια  τόσο στην Ελλάδα γιορτάζονταν τα κούλουμα όσο και στην Κύπρο το κόψιμο της μούττης της σαρακοστής.


Άνθρωποι κάθε ηλικίας ανταμώνουν στους αγρούς κάνοντας αρχή για τη νηστεία που θα διαρκέσει μέχρι και την Ανάσταση του Κυρίου. 

Στην Πάφο σε όλο το παραλιακό μέτωπο μαζεύτηκαν οι παρέες παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες δεν είναι τόσο ευνοϊκές.

Σύννεφα, δυνατός άνεμος και κατά διαστήματα σποραδικές βροχές συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σήμερα στην Πάφο.

Χαρά των παιδιών, το πέταγμα του χαρταετού.

Ο ουρανός άρχισε να γεμίζει με πολύχρωμα “χαμόγελα” κάποιοι από αυτούς φτιαγμένοι στο χέρι όπως τα παλιά εκείνα χρόνια των παππούδων μας και κάποιοι έτοιμοι που εύκολα βρίσκει κανείς σήμερα στα καταστήματα και τα περίπτερα. 

Η χαρά όμως και στους μεγάλους και στις ίδιες τις νοικοκυρές.

Το τραπέζι στην εξοχή περιλαμβάνει σήμερα όλα τα νηστίσιμα. Πατάτες, παντζάρια διάφορα λαχανικά φρούτα , ενώ οι φουκούδες έχουν και σήμερα την τιμητική τους αφού σ’ αυτές θα ψηθούν χταπόδια και σουπιές. 

Παραδοσιακά στην Πάφο η περιοχή του Φάρου θεωρείται ως η πιο δημοφιλείς για την Καθαρά Δευτέρα. Οργανώνονται από το Δήμο Πάφου κάθε χρόνο όμορφες εκδηλώσεις για όλους τους δημότες και όλους όσους ξένους ζουν στην πόλη μας ή την επισκέπτονται τις μέρες αυτές.

Ο Δήμος Πάφου  προσφέρει φασολάδα, και όλα τα νηστίσιμα της ημέρας καθώς και τους Παφίτικους λουκουμάδες. 

Εκδηλώσεις ωστόσο διοργανώνουν και οι Δήμοι Γεροσκήπου και Πόλης Χρυσοχούς.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Γεροσκήπου  Μιχάλης Παυλίδης ανέφερε πως ο Δήμος Γεροσκήπου τιμά και φέτος  την παράδοση στην παραλιακή περιοχή την οποία επισκέπτονται δημότες της Γεροσκήπου αλλά και πολίτες άλλων περιοχών. 

Στην πανέμορφη παραλιακή περιοχή  της Γεροσκήπου είπε ο κ. Παυλίδης, μικροί και μεγάλοι μπορούν να πετάξουν χαρταετούς , να παίξουν μπάλα και να γευτούν τα διάφορα είδη της σαρακοστής όπως να ψήσουν ψάρι  και τα διάφορα λαχανικά. 

Ευχήθηκε όλος ο κόσμος να περάσει όμορφα και του χρόνου στην παραλιακή περιοχή της Γεροσκήπου που – όπως είπε- ” θα είναι αγνώριστη από τα έργα τα οποία θα αρχίσουν ” να περάσουμε ακόμη καλύτερα, συμπλήρωσε. 

Η Αθηνά Παυλίδου δημότης Γεροσκήπου έστρεψε τη μνήμη της στις παλαιές εποχές λέγοντας πως  ” εκείνο που θυμάμαι εγώ προσωπικά είναι ότι τρώγαμε μόνο λαχανικά, πατάτες βραστές , παντζάρια, ταραμά, ταχίνι, χαλβά και λαγάνες “. 

H κ. Παυλίδου ανέφερε πως και σήμερα στις μέρες μας τα παραδοσιακά έθιμα τηρούνται, δηλώνοντας πως αυτή και η οικογένεια της θα περάσουν τη μέρα τους με σαρακοστιανά . 

Όταν λέμε σημείωσε ότι ” κόβουμε τη μούττη της σαρακοστής” είναι για να μην μυρίζουμε και να μην επιθυμούμε να τρώμε τα μυλωμένα και ” απαγορευμένα” φαγητά .

Εξάλλου η Μαρία Μακρίδου δημότης Γεροσκήπου είπε πως σήμερα όπως συνηθίζεται από αρχαιοτάτων χρόνων στην θρησκεία μας ξεκινά η νηστεία για 50 μέρες για το Πάσχα.

Σήμερα συνέχισε, θα φάμε μόνο νηστίσιμα  όπως κάποια χόρτα, κάποια είδη με ψαρικά , χταπόδια καλαμάρια,  μαλάκια συνήθως, λέγοντας πως μαζί με τη νηστεία στο φαγητό, λογικά ξεκινά και η κάθαρση του πνεύματος που αυτό ίσως είναι και το κυριότερο  νόημα της νηστείας για το Πάσχα. 

Η κ. Μακρίδου παρατήρησε ωστόσο πως σήμερα τα ήθη και τα έθιμα μας έχουν αλλοιωθεί , σημειώνοντας ωστόσο πως ” προσπαθούμε να τα κρατήσουμε, να τα μεταδώσουμε στα παιδιά μας γιατί είναι οι παραδόσεις μας , η  κουλτούρα μας ότι βρήκαμε από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας και πρέπει να τα συνεχίσουμε για αυτό είμαστε και χριστιανοί ορθόδοξοι “.

Ευχήθηκε τέλος ο κόσμος να έχει σήμερα μια ευχάριστη μέρα , “για να ξεφύγουμε από τα προβλήματα που τα τελευταία χρόνια έχουν καταβάλει το κυπριακό λαό”, κατέληξε .

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΑΧΡ)