Η Πάφος φιλοξένησε Ημερίδα για τη σημασία των δημοτικών βιβλιοθηκών

Η Πάφος φιλοξένησε Ημερίδα για τη σημασία των δημοτικών βιβλιοθηκών

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επαναλειτουργία της ανακαινισθείσας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου «Χριστόδουλος Γαλατόπουλος» πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πάφο ημερίδα με θέμα «Θησαυροί σε Βιβλιοθήκες των πόλεων της Κύπρου» και συνδιοργανωτές το Δήμο Πάφου και την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως η Βιβλιοθήκη φιλοδοξεί βάσιμα να αποτελέσει την εστία και τον τροφοδότη της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής στην πόλη και την Επαρχία Πάφου.


Με την ανακαίνιση και επαναλειτουργία της, είπε, η Πάφος γίνεται πλουσιότερη, προσθέτοντας πως φιλοδοξία του Δήμου είναι όπως με την ενεργό στήριξη των οργανωμένων πνευματικών συνόλων της Πάφου και άλλων φορέων πολιτιστικής δραστηριότητας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη αποτελέσει χώρο διαφύλαξης, προβολής και ανάδειξης του πνευματικού θησαυρού της Πάφου και παράλληλα εστία παραγωγής των πνευματικών αξιών ανάμεσα στους πολίτες και ειδικά ανάμεσα στα παιδιά και τους νέους μας.

Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως με την ανάληψη από την πόλη της Πάφου του χρίσματος της ΠΠΕ για το 2017, η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει ιδιαίτερη σημασία.

Το κτίριο, σημείωσε, ανακαινίζεται και τον Ιανουάριο του 2015 αρχίζει η υλοποίηση της συμφωνίας που ο Δήμος Πάφου συνήψε με την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης ( ΚΕΒΕΠ) με αντικείμενο την επανασύσταση, τη μηχανογράφηση και την επαναλειτουργία της.

Ο κ. Φαίδωνος ανακοίνωσε ακόμη πως το διάστημα αυτό, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου εμπλουτίστηκε με αγορές αλλά και δωρεές βιβλίων από σπουδαίες προσωπικότητες των Γραμμάτων, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Άντης Περνάρης, και άλλοι συγγραφείς, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην πολιτιστική και πνευματική ζύμωση στην επαρχία μας, παρότι σταδιακά περιέπεσε σε μαρασμό.
Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης ( ΚΕΒΕΠ) Παναγιώτη Θεμιστοκλέους ανέφερε πως η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου για την ΚΕΒΕΠ είναι ένα πνευματικό της παιδί. Συνεπώς, σημείωσε, “δεν είμαστε σήμερα εδώ για να χαιρετίσουμε απλά μια ημερίδα, αλλά συνάμα να δώσουμε βήμα σε ένα πνευματικό παιδί που έχει δημιουργήσει ο κλάδος μας”. “Πνευματικά παιδιά”, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους “εκκρεμούν πολλά να γίνουν”.

Πρόσθεσε πως η Κιβωτός του πολιτισμού αποτελείται από σύμπραξη πολλών πραγμάτων αλλά στη μέση υπάρχουν οι βιβλιοθήκες.

Αναντίλεκτα, συνέχισε, ο ρόλος των βιβλιοθηκών διαχρονικά αλλάζει, ωστόσο εμείς είμαστε η γενιά που θα μεταφέρουμε την προγενέστερη κατάσταση στη σύγχρονη τεχνολογική υποδομή που πρέπει να υπάρχει στις δημοτικές βιβλιοθήκες.

Εξάλλου ο Δρ Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, σε ομιλία του ανέφερε πως οι πρώτες βιβλιοθήκες δημιουργήθηκαν από τους Ασύριους και περιλάμβαναν βιβλία γραμμένα σε ξύλινες πινακίδες.

Αναφερόμενος στην αρχαία Ελλάδα, ο κ. Γεωργής ανέφερε πως η πρώτη μεγάλη δημόσια βιβλιοθήκη ιδρύθηκε από τον Τύραννο Πεισίστρατο κατά τον 6ο αιώνα π.χ. στην Αθήνα.

Πρόσθεσε επίσης πως σημαντικές βιβλιοθήκες είχαν κατά την αρχαιότητα, ο Τύραννος της Σάμου Πολυκράτης, ο Δημοκράτης ο Κύπριος που αναφέρεται ως ο πρώτος βιβλιοθηκάριος της Κύπρου, ο Ευριπίδης, ο Αριστοτέλης και ο Ξενοφών.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης, που παρέστη στην ημερίδα, χαρακτήρισε εξαιρετική τη δουλειά που έχει γίνει στη Δημοτική βιβλιοθήκη Πάφου .

Ο κ. Σαββίδης εκτίμησε πως σιγά σιγά η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα αποκτήσει την παλαιά αίγλη που είχε στο παρελθόν. Είπε ακόμη πως οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή όσον αφορά τη μόρφωση και την εκπαίδευση των ατόμων και σημείωσε πως με τη δουλειά που έχει γίνει θα αποτελέσει πυρήνα πολιτισμού και μόρφωσης στην πόλη και επαρχία της Πάφου.

Στην ημερίδα ανέπτυξαν το θέμα “Η ακριβή παρακαταθήκη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεμεσού”, η Σμαράγδα Αριστείδου και η Κατερίνα Φραντζέσκου, Βιβλιοθηκονόμοι-Επιστήμονες Πληροφόρησης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού. Το θέμα “Από τα Αναγνωστήρια στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες: Η εξέλιξη της αναγνωστικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο. Η περίπτωση Ιδαλίου” παρουσίασε η Δρ Αναστασία Χάματσου, Διδάκτωρ Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών, Ειδική Επιστήμονας Πανεπιστημίου Κύπρου – Εκπαιδευτικός – Ερευνήτρια Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ιδαλίου Κύπρος.

Το θέμα “Η δημιουργία μιας ‘Λεμεσιανοκεντρικής’ βιβλιοθήκης, καθώς και η σύνταξη μιας ‘σχολιασμένης’ βιβλιογραφίας στο Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού” αναπτύχθηκε από τον Μίμη Σοφοκλέους, Επιστημονικό Διευθυντή του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού και τέλος το θέμα “Σφαιρική απεικόνιση των δημοτικών βιβλιοθηκών της Κύπρου” εκ μέρους του Αναπληρωτή Διευθυντή της Κυπριακής Βιβλιοθήκης ο Δημήτρης Νικολάου.