Η Τουρκία πίσω από το κόψιμο των υποθαλάσσιων οπτικών ινών;

Η Τουρκία πίσω από το κόψιμο των υποθαλάσσιων οπτικών ινών;

Πολλά τα ερωτηματικά, τα περίεργα και οι συμπτώσεις, που συνοδεύουν τη σχεδόν ταυτόχρονη αποκοπή των δύο υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων οπτικών ινών που συνδέουν την Κύπρο με το διεθνές δίκτυο, που καταγράφηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Να σημειωθεί ότι τα δύο πολύ σημαντικά υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά καλώδια, κόπηκαν με ελάχιστο χρόνο διαφορά, το ένα στα ανοικτά του Πεντάσχοινου στην Κύπρο και το δεύτερο ανοικτά της Λιβύης.


Να σημειωθεί ότι θα απαιτηθούν ακόμα 10 έως δεκαπέντε μέρες για να αποκατασταθούν οι βλάβες στα δύο καλώδια, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην τηλεπικοινωνιακή σύνδεση της Κύπρου και κυρίως στο ίντερνετ, αφού η ψηφιακή κίνηση διοχετεύεται μέσω εναλλακτικών καλωδίων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», διαπιστώθηκε ότι το ένα καλώδιο –συγκεκριμένα το «Αλέξανδρος», μήκους 3.634 χιλιομέτρων, στο οποίο συμμετέχει και η ΑΤΗΚ, που συνδέει το Πεντάσχοινο με το Αμπού Ταλάτ της Αιγύπτου και φτάνει μέχρι τη Μασσαλία στη Γαλλία– αποκόπηκε σε σημείο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών μιλίων από τις ακτές της Κύπρου.

Το δεύτερο καλώδιο που υπέστη σχεδόν ταυτόχρονα βλάβη στα ανοικτά της Λιβύης, είναι το Hawk, μήκους 3.400 χιλιομέτρων, στο οποίο συμμετέχει η Primetel και συνδέει την Κύπρο από τη Γεροσκήπου, επίσης με την Αίγυπτο – στην Αλεξάνδρεια και τη Μασσαλία στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» και στις δύο περιπτώσεις για την αποκατάσταση των καλωδίων έχουν ξεκινήσει ειδικά πλοία ώστε να διαπιστώσουν τα ακριβή προβλήματα και να επιδιορθώσουν τις βλάβες.

Για το «Αλέξανδρος» οι ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποκοπή οφείλεται σε άγκυρα πλοίου, χωρίς όμως αυτό να έχει ξεκαθαρίσει. Το γεγονός ότι, τη μέρα και τις ώρες της αποκοπής του καλωδίου, ίσχυε σε πολύ κοντινή θαλάσσια περιοχή, αλλά εκτός χωρικών υδάτων, παράτυπη τουρκική Navtex για «έλκυση υποβρύχιας συσκευής», αφήνει ανοικτό, αλλά βέβαια αναπάντητο το ερώτημα αν υπήρξε τέτοια δραστηριότητα και αν επηρέασε το καλώδιο. Για το Hawk, δεν έγιναν γνωστά τα αίτια του προβλήματος, ωστόσο αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες, όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης

Πηγή: Φιλελεύθερος