Η 1η έκθεση Κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων στην Πάφο από το Κέντρο Προβολής και Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων

Η 1η έκθεση Κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων στην Πάφο από το Κέντρο Προβολής και Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων

Το Κέντρο Προβολής και Προώθησης παραδοσιακών προϊόντων σε συνεργασία με την Ένωση Κοινοτήτων Πάφου


και τα χωριά της Επαρχίας Πάφου διοργανώνουν την 1 έκθεση Κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων που διοργανώνεται στην Πάφο με τίτλο « είμαι παραδοσιακό….αγόρασε με».

Στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου που δόθηκε σήμερα, ο Λοϊζος Παναγιώτου εκπρόσωπος του Κέντρου Προβολής και Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων ανέφερε πως η καινοτομική προσπάθεια του Κέντρου Προβολής και Προώθησης των τοπικών προϊόντων των κοινοτήτων και γενικότερα των περιοχών σε εκθεσιακό χώρο έχουν στόχο – όπως είπε- να βοηθήσουν στην προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων των κοινοτήτων , συνεχίζοντας τα μονοπάτια της παράδοσης, να βοηθήσουν τους παραγωγούς των κοινοτήτων να ανοίξουν νέες αγορές για διάθεση των προϊόντων τους εντός και εκτός Κύπρου, και να συμβάλουν στην έντυπη ραδιοφωνική και τηλεοπτική προβολή των κοινοτήτων και των προϊόντων τους σε ευρύτερο κοινό.

Σύμφωνα με τον κ Παναγιώτου, στην έκθεση θα παρευρεθούν κρατικοί αξιωματούχοι ξένοι και ντόπιοι εμπορικοί ενδιαφερόμενοι, δημοσιογράφοι , κάτοικοι των περιοχών για να γνωρίσουν από κοντά , να γευτούν και να αγοράσουν διάφορα προϊόντα.

Αυτή είπε, η καινοτομική μας προσπάθεια θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τα τοπικά μας προϊόντα, θα δώσει κίνητρα για παραγωγή νέων προϊόντων, όπου θα απασχοληθούν νέοι άνθρωποι καταπολεμώντας την ανεργία και την αστυφιλία.

Ο καθηγητής , Διομήδης Μαρκουλής Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου , ανέφερε στο πλαίσιο της διάσκεψης τύπου, πως το Πανεπιστήμιο θα στηρίξει με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια που καταβάλλεται για την διατήρηση και την μεταβίβαση – όπως είπε- της παράδοσης μας, στις νέες γενιές.

Ο Γιώργος Σαββίδης εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου που στηρίζει την εκδήλωση ανέφερε πως στην διάσκεψη τύπου θα παρευρισκόταν ο ίδιος ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, αλλά λόγω έκτακτης συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Η εκκλησία μας είπε ο κ Σαββίδης, ιδιαίτερα η Ιερά Μητρόπολη Πάφου, στηρίζει τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή που ανέλαβε το Κέντρο Προβολής και Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων γιατί είπε, «θέλουμε η ύπαιθρος μας , τα χωριά μας, να παραμείνουν ζωντανά , και ενεργοί στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

« Έχει μεγάλη σημασία », πρόσθεσε ο κ Σαββίδης, να μπορέσουν οι κάτοικοι των περιοχών μας να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται , να συνεχίσουν να μένουν στις εστίες τους, και να εκλείψει, όσο είναι δυνατόν το φαινόμενο της αστυφυλίας.

Οκ Σαββίδης είπε τέλος, πως η Ιερά Μητρόπολη Πάφου θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να προβάλει και να προωθήσει την έκθεση στηρίζοντας την παραδοσιακή και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Εξάλλου ο Κυριάκος Παπαλαζάρου εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου ανέφερε πως η Ένωση Κοινοτήτων Πάφου χαιρετίζει προσπάθειες οι οποίες έχουν σκοπό την καταγραφή και προώθηση Κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων τόσο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Ως Ένωση Κοινοτήτων συνέχισε, « θεωρούμε ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι σημαντικές και ουσιαστικές γιατί στηρίζουν την ύπαιθρο και προωθούν την οικονομία και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής της υπαίθρου και των κατοίκων της».

Η προβολή και η στήριξη είπε ο κ Παπαλαζάρου μικρών και μεγάλων Βιοτεχνιών παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων είναι – όπως είπε- η πιο ουσιαστική ενέργεια για να παραμείνει ο κόσμος στην ύπαιθρο.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 14- 15 Σεπτεμβρίου του 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων Καμαντέρενα που βρίσκεται στην είσοδο Πολεμίου – Στρουμπιού θα παρουσιαστούν διάφορα παραδοσιακά χορευτικά, θεατρικά μουσικά σχήματα και άλλες εκδηλώσεις από τις κοινότητες που θα συμμετέχουν.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει το Σάββατο ο Υπουργός Γεωργίας , Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/