Η Eden City που κινδυνεύει να γίνει… ανέκδοτο

Η Eden City που κινδυνεύει να γίνει… ανέκδοτο

Η περιβόητη ανάπτυξη-μαμούθ με κόστος περίπου 7 δις ευρώ που είχε προταθεί αρχικά και χωροθετηθεί στην παραλιακή περιοχή της Γεροσκήπου, για την ώρα περιορίζεται σε μια ανάπτυξη δύο πολυκατοικιών με πολυτελή διαμερίσματα και κόστος μερικών εκατομμυρίων.

Ακόμη όμως και η ανέγερση των δύο πολυκατοικιών είναι υπό προϋποθέσεις και όρους που έθεσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων με την έκθεση που αποκάλυψε ο «Π» το περασμένο Σάββατο. Η εταιρεία Atum Developments, η οποία συγκροτήθηκε συνεταιρικά από την Αρχιεπισκοπή και τον Ούγγρο επιχειρηματία Sandor Kenyeres είχε προτείνει το 2014 μια μεγαλεπήβολη ανάπτυξη που ξεπερνούσε τα όρια της φαντασίας για τα κυπριακά δεδομένα.


Το έργο Eden City, όπως είχε ονομαστεί, είχε έκταση 200 εκταρίων και διαχωρίζονταν σε τρία μέρη: Το νησί Divina Island το οποίο θα αποτελείτο από ξενοδοχειακές μονάδες, οικίες και μαρίνα, τη χερσόνησο Peninsula η οποία θα αποτελείτο από παραλιακό συγκρότημα με εστιατόρια, συγκρότημα διαμερισμάτων καθώς και ένα εμπορικό κέντρο και τον κήπο της Eden: πολιτιστικό, επιχειρηματικό κέντρο καθώς και χωριό τέχνης, ενώ την ιδέα συμπληρώνει η δημιουργία ενός Διεθνούς Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου.

Το ιστορικό

Το 2014 ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Ζβολτ Ζενάσι δήλωνε ότι :«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αγγίξαμε τον στόχο ορόσημο για εμάς, που είναι κατάθεση αιτήσεων αδειών. Το ενδιαφέρον μας για την Κύπρο» πρόσθετε «άρχισε πριν από ενάμιση χρόνο. Από το φθινόπωρο του 2013 σχεδιάζουμε αυτό το πρότζεκτ με τους συνεταίρους μας που είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Εκτιμούμε τη σκληρή δουλειά της Αρχιεπισκοπής αλλά και των διεθνών συμβούλων της εταιρείας, των μηχανικών αλλά και των εταιρειών που επιμελήθηκαν τον σχεδιασμό του πρότζεκτ όπως και τις κατασκευαστικές εταιρείες CHAPO,Iacovou και Cybarco». Την ίδια περίοδο ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι σε λίγους μήνες θα εξασφαλιστούν οι άδειες και ότι το έργο θα άρχισε εντός του 2015 και θα πρόσφερε δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους. Ήταν φανερό από τότε ότι «λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο» καθώς δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθηθούν τόσο για την εξασφάλιση της κρατικής γης αλλά και για τις μελέτες, περιβαλλοντικές και άλλες, που θα έπρεπε να εκπονηθούν.

Αιθεροβάμονες

Σήμερα το έργο αυτό παραμένει στα χαρτιά καθώς ακόμη δεν εξασφαλίστηκε η κρατική γη. Μεταξύ του κράτους και της κοινοπραξίας υπάρχει μεγάλη διαφορά για το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλεται ως ετήσιο ενοίκιο. Οι δύο πλευρές είχαν αποφασίσει να αναθέσουν σε διεθνή οίκο την εκτίμηση για το ενοίκιο και το θέμα παραμένει ακόμη υπό μελέτη από τις κρατικές υπηρεσίες οι οποίες παρέλαβαν τη σχετική έκθεση.

Τέθηκαν όροι

Λόγω ακριβώς των χρονοβόρων διαδικασιών που ακολουθούνταν για τη μίσθωση της κρατικής γης, η εταιρεία αποφάσισε να προωθήσει τις αιτήσεις για την έκδοση πολεοδομικών αδειών για τα τεμάχια που είχε στην κατοχή της η Αρχιεπισκοπή. Η αίτηση υποβλήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, πλην όμως ανακάλυψαν τότε ότι ούτε αυτή μπορούσε να προχωρήσει εάν δεν ολοκληρωνόταν η ανασκαφή. Η αίτηση προέβλεπε την ανέγερση δύο πολυώροφων κτηρίων με πολυτελή διαμερίσματα και ενός ξενοδοχείου. Στη συνέχεια, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων που εντοπίστηκαν σε ένα από τα τρία τεμάχια, το Τμήμα Αρχαιοτήτων έκρινε απαραίτητο να γίνει διερευνητική ανασκαφή σε ολόκληρο τον χώρο. Η ανασκαφή ολοκληρώθηκε πριν περίπο

Πηγή: Πολίτης