Θέματα της Πάφου συζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ με το ΕΒΕ

Θέματα της Πάφου συζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ με το ΕΒΕ

Το ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου


εξέφρασε στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο ανησυχίες για διάφορα θέματα που απασχολούν την επαρχία, στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποίησαν το απόγευμα στην Πάφο. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος απευθυνόμενος στο ΔΣ του ΕΒΕ Πάφου ανέφερε πως απαιτείται στοχοπροσήλωση χωρίς σπασμωδικές κινήσεις, προσθέτοντας πως χρειάζεται ακόμη να επιτευχθεί αλλαγή νοοτροπίας στον τρόπο που το Κράτος αντιμετωπίζει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Χωρίς, είπε, την ανάκαμψη των κυπριακών επιχειρήσεων δεν είναι εφικτή η ανάκαμψη της οικονομίας.
Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τον τραπεζικό τομέα και τα άμεσα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να επανέλθει το τραπεζικό σύστημα σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, τη διασφάλιση χρηματοδότησης της αγοράς σε ανταγωνιστικά επιτόκια για να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και ανάκαμψης της οικονομίας και τις ορθολογιστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον αριθμό των ” μη εξυπηρετούμενων δανείων “. Επίσης, εξετάστηκε η προώθηση της αδειοδότησης και κατασκευής των μεγάλων και εμπλουτιστικών έργων ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα για να δημιουργηθούν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική οικονομία και κοινωνία και η προώθηση των διαφόρων έργων υποδομής και ανάπτυξης της Επαρχίας Πάφου, τα οποία καθυστερούν για δεκαετίες.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μετά το πέρας της σύσκεψης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως οι ανησυχίες των εκπροσώπων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου είναι κοινές και πως το Δημοκρατικό Κόμμα επιθυμεί τη διεξαγωγή ενός ζωντανού διαλόγου που θα έχει συνέχεια. “Στόχος μας”, είπε, “είναι όμως μέσα από το συγκεκριμένο διάλογο να καταλήξουμε σε εισηγήσεις που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας”. Πρόσθεσε, επίσης, πως το ΔΗΚΟ δεσμεύεται να επεξεργαστεί, να αναλύσει και να προωθήσει τις εισηγήσεις του ΔΣ του ΕΒΕ Πάφου αν κρίνει πως είναι προς όφελος ευρύτερα της οικονομίας του τόπου μας.
Ακολούθως είπε ότι “καταθέσαμε κάποιες απόψεις σ’ ό,τι αφορά τις δικές μας εισηγήσεις για το πώς μπορούμε αυτή τη στιγμή να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και με αυτό τον τρόπο να πετύχουμε την αναγέννηση της κυπριακής οικονομίας”. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του ΕΒΕ Πάφου είπε “είναι δύσκολες μέρες. Βασίζομαι πάνω σας για να μας βοηθήσετε να καταφέρουμε να βγούμε από τα σημαντικά οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας”, προσθέτοντας πως το πρώτο μέλημα του Δημοκρατικού Κόμματος είναι να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.
Είναι, συνέχισε, “ο έκτος χρόνος της κρίσης όχι μόνο της Πάφου αλλά και της οικονομίας. Εμείς βάλαμε τη χώρα μας σε μια ευάλωτη θέση και οφείλουμε να βγούμε από τα οικονομικά αδιέξοδα”. O κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην Τράπεζα Κύπρου είπε πως “θέλουμε να πετύχει η Τράπεζα Κύπρου”, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να λειτουργήσει ως εισπράκτορας χρεών αλλά πρέπει να βοηθήσει – όπως είπε- στην αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας.
Aπό την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Γιώργος Λεπτός ανέφερε στο ΚΥΠΕ  πως στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και τους συνεργάτες του αναφορικά με τα προβλήματα της Επαρχίας Πάφου αλλά και τα αναπτυξιακά δεδομένα τα οποία υπάρχουν, νοούμενου ότι θα ληφθούν κάποια μέτρα και δοθούν κάποια κίνητρα. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, συνέχισε ο κ, Λεπτός, συζητήσαμε για τα καθυστερημένα έργα υποδομής στην Επαρχία Πάφου, τα προβλήματα που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα, κάποια προβλήματα που αφορούν τις μεγάλες αναπτύξεις , αλλά και κυρίως για τα εχέγγυα της Επαρχίας και τις προοπτικές τις οποίες έχει. Ο κ. Λεπτός ανέφερε πως υπήρξε ταύτιση απόψεων με τον κ. Παπαδόπουλο αναφορικά με τα μέτρα και τα κίνητρα που πρέπει να ληφθούν από πλευράς πολιτείας για ανάκαμψη της οικονομίας.
Εξάλλου, στο πλαίσιο της σύσκεψης ο Πρόεδρος του τοπικού ΠΑΣΥΞΕ Θέμης Φιλιππίδης αναφέρθηκε στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία “πηγαίνει καλά”. Υπάρχει, είπε, αύξηση στα έσοδα, ωστόσο, η ξενοδοχειακή βιομηχανία έχει υποστεί βαρύ κτύπημα. Ο κ. Φιλιππίδης ενδεικτικά αναφέρθηκε στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας που καταβάλλουν οι ξενοδόχοι, στο φόρο προστιθέμενης αξίας αλλά και στα τέλη του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην αύξηση της καταβολής των κοινωνικών ασφαλίσεων, στην έλλειψη ρευστότητας, στην αύξηση των τελών του νερού αλλά και στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Δεν νοείται, είπε, “να πληρώνουμε το νερό τρία με τέσσερα ευρώ το κυβικό μέτρο και ρεύμα τριπλάσιο από την Ελλάδα και διπλάσιο από την Αγγλία”. Ενδεικτικά ιδιοκτήτης ξενοδοχείου ανέφερε πως για το χρόνο καταβάλει ένα εκατομμύριο ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα.
Ξεκαθάρισε επίσης πως η ξενοδοχειακή βιομηχανία δεν ζητά επιχορηγήσεις αλλά να μην συνεχιστεί η πίεση που δέχεται. Ο κ. Φιλιππίδης έθιξε τέλος και το θέμα της εποχικότητας που θα πρέπει να εξεταστεί. Εξάλλου, ο Διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου Κενδέας Ζαμπυρίνης αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης στα έργα που τροχιοδρομεί η Πάφος και που έχουν εμπλακεί σε χρονοβόρες διαδικασίες και μελέτες. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, στο δρόμο αεροδρομίου- τουριστικής Κάτω Πάφου, στη συνέχεια του έργου του δρόμου των ορεινών θερέτρων που εκκρεμεί εδώ και 21 χρόνια, όπως είπε, στην καθηλωμένη υπόθεση της δημιουργίας του έργου της μαρίνας, στη δημιουργία αγκυροβολίου, ώστε να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της Πάφου και όχι στη δημιουργία πλωτού αγκυροβολίου, στο θέμα του Ακάμα, που θα αποτελέσει ένα τεράστιο έργο με αυξημένη επισκεψιμότητα, στην αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της Πάφου, στην αναγκαιότητα της δημιουργίας Πανεπιστημιακών σχολών, και σε πολλές άλλες εκκρεμότητες.
Τέλος, το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Πάφου και μέλος του Οργανισμού Πάφος 2017 Ρογήρος Αναστάση ανέφερε στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ πως το Πάφος 2017 αποτελεί παγκύπρια υπόθεση και δυστυχώς δεν έχει αγκαλιαστεί από όλη την Κύπρο. Επεσήμανε επίσης και το πρόβλημα της οικονομικής ενίσχυσης. Απαντώντας, ο κ. Παπαδόπουλος στα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του τοπικού ΠΑΣΥΞΕ παραδέχτηκε πως το θέμα ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας έχει όντως δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους ξενοδόχους. Παρατήρησε, ωστόσο, πως επιβάλλεται η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και ότι επειδή το Κράτος δεν έχει χρήματα μόνο μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορούν να δοθούν ικανοποιητικά κίνητρα.