Θέματα των αρχαιοτήτων προωθεί ο Δήμος Πόλης

Θέματα των αρχαιοτήτων προωθεί ο Δήμος Πόλης

Θέματα που άπτονται της ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Πόλης Χρυσοχούς συζήτησε ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως με τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερονυμίδου.

Ο κ. Οδυσσέως, μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως ανάμεσα στα θέματα που έθεσε η τοπική αρχή προς την κ. Ιερονυμίδου ήταν, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία αρχαιολογικών χώρων ώστε να καταστούν επισκέψιμοι, η προώθηση προγράμματος ανασκαφών για ανάδειξη των αρχαιοτήτων στις περιοχές που ήδη έχουν απαλλοτριωθεί, ο εμπλουτισμός και αναβάθμιση του τοπικού Αρχαιολογικού Μουσείου με ευρήματα, που ανευρέθηκαν στην περιοχή και σήμερα βρίσκονται σε άλλα μουσεία δεδομένου – όπως είπε- ότι σ’ όλο τον κόσμο συνηθίζεται τα ευρήματα να εκτίθενται στις περιοχές που έχουν ανευρεθεί.


Τη συνάντηση απασχόλησε ακόμη και το θέμα της περίφραξης των αρχαιολογικών χώρων, αφού όπως επισημάνθηκε θα πρέπει οι περιφράξεις να είναι τέτοιες που να προσφέρουν σωστή αισθητική εικόνα και όχι περίφραξη από ευτελή υλικά.

Ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς ανέφερε ακόμη πως επιβάλλεται στην περιοχή η δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου, αλλά και η ανάδειξη της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Εκκλησίας που βρίσκεται κοντά στη περιοχή του Νοσοκομείου, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για να καταστεί επισκέψιμος ο χώρος, όπως είπε.

Αναφέρθηκε επιπρόσθετα στην εικόνα, που παρουσιάζουν οι αρχαιολογικοί χώροι στη Πόλη Χρυσοχούς από πλευράς καθαριότητας. Σε ό,τι αφορά το θέμα, συνέχισε, «υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους επισκέπτες ότι οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Πόλης εκπέμπουν την αίσθηση της εγκατάλειψης».

Τέλος, ο κ. Οδυσσέως αναφέρθηκε και στην συντήρηση και αποκατάσταση του περιτοιχίσματος της Εκκλησίας της Αγίας Κυριακής.

Η Πόλη της Χρυσοχούς, είπε, διαθέτει μία πλούσια ιστορική και αρχαιολογική κληρονομιά και δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να παρουσιάζει αυτή την εικόνα στους αρχαιολογικούς της χώρους.

Η κακή εικόνα παρατήρησε, παρουσιάζεται ακόμα και σε κεντρικά σημεία, στα οποία καθημερινά διακινούνται δεκάδες άτομα, όπως στην περιοχή του νοσοκομείου στην οδό Βεργίνας, στην οδό Απ. Ανδρέα και άλλα κεντρικά σημεία από την άγρια βλάστηση με την οποία έχουν γεμίσει οι αρχαιολογικοί χώροι.

Είπε ακόμη πως «τις τελευταίες μέρες έχουν εκφραστεί έντονα παράπονα από άτομα που οι κατοικίες τους συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους ότι πολλά τεμάχια που έχουν απαλλοτριωθεί από το τμήμα Αρχαιοτήτων, έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού και η άγρια βλάστηση και οι θάμνοι που ανεπτύχθησαν να εγκυμονούν κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιών, με ορατό το κίνδυνο αυτή να εξαπλωθεί και στις γειτνιάζουσες κατοικίες.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, η κ. Ιερονυμίδου δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα του Δ. Πόλεως Χρυσοχούς.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)