Θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα τα ερωτήματα για τον «Αριστοτέλη»

Θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα τα ερωτήματα για τον «Αριστοτέλη»

Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα ακολουθήθηκαν


διάτρητες διαδικασίες και μάλιστα χωρίς την απαιτούμενη επιστημονική τεκμηρίωση. Ως Κίνημα Οικολόγων θεωρούμε ότι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τομέα της παιδείας είναι ιδιαίτερα σοβαρά και ευαίσθητα και γι’ αυτό απαιτείται τόσο σοβαρότητα όσο και διαφάνεια στις όποιες διαδικασίες υλοποίησης και εφαρμογής.

Μας λυπούν ιδιαίτερα τα όσα διαδραματίστηκαν στην συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ένα αλαλούμ και μια ασυνεννοησία μεταξύ λειτουργών και αρμοδίων τμημάτων χωρίς να είναι σε θέση να δώσουν εξηγήσεις για την διαδικασία που ακολουθήθηκε αλλά και σε σωρεία ερωτημάτων που προέκυψαν σε σχέση με την λειτουργικότητα και την φιλοσοφία του προγράμματος της ψηφιακής βιβλιοθήκης «Αριστοτέλης».  Πώς είναι δυνατόν να εξαφανιστεί ως δια μαγείας ένας ολόκληρος φάκελος; Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον ο φάκελος αυτός αρχειοθετήθηκε με βάση τις τυπικές διαδικασίες στο Υπουργείο Παιδείας, ποιος είναι ο αριθμός της αρχειοθέτησής του και ποιο γραφείο ήταν υπεύθυνο για την φύλαξή του; Αναμένουμε ότι η αστυνομική έρευνα θα ρίξει άπλετο φως σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση.

Επίσης θα πρέπει να διερευνηθεί η σχέση της ιδιωτικής εταιρείας  με το Υπουργείο, να εξεταστεί και να δοθεί στην δημοσιότητα το προσχέδιο του συμβολαίου της ιδιωτικής εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία, αναλυτική κατάσταση του προϋπολογισμού αλλά και μια επιστημονική τεκμηρίωση για την ανάγκη και την εφαρμογή του προγράμματος Αριστοτέλης

Πέραν τούτου, πρέπει να διερευνηθεί το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων ώστε να μην προκύψουν στη συνέχεια νομικά προβλήματα και οικονομικές υποχρεώσεις για το υπουργείο.

Τέλος σημειώνουμε ότι μπορεί μεν να μην υπάρχει θέμα δαπάνης από το κράτος αλλά σίγουρα επιβάλλεται να ζητηθούν αντισταθμιστικά οφέλη από την εταιρεία. Αυτό που ακούστηκε στην Βουλή για επιστροφή στα σχολεία του 10% των εισπράξεων της εταιρείας, πρέπει να θεσμοθετηθεί και να κατοχυρωθεί.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ