Θετική ανταπόκριση για πράσινα σημεία

Θετική ανταπόκριση για πράσινα σημεία

Θετικά άρχισε να ανταποκρίνεται το κοινό στη λειτουργία των Πράσινων Σημείων που λειτουργούν από την άνοιξη στην επαρχία Πάφου και εξυπηρετούν 103 κοινότητες και τέσσερις δήμους.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΧΥΤΑ Πάφου, Ανδρέας Χρυσάνθου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως από τις 5 Μαΐου ξεκίνησε η αλυσίδα ανακύκλωσης στην Επαρχία. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, σημείωσε, έγινε η πληροφόρηση του κοινού με ενημερωτικά φυλλάδια. Παρατήρησε, επίσης, πως το κοινό άρχισε να ανταποκρίνεται θετικά στη λειτουργία των Πράσινων Σημείων.


Ο κ. Χρυσάνθου ανέφερε πως από τα Πράσινα Σημεία θα εξυπηρετηθούν 103 κοινότητες και τέσσερις Δήμοι.

Αναφερόμενος στα προβλήματα ο κ. Χρυσάνθου είπε πως αυτά επικεντρώνονται στην εξεύρεση από πλευράς του ΧΥΤΑ νέου μεγαλύτερου τεμαχιστή για προσωρινή εξυπηρέτηση όλων των Πράσινων σημείων, καθώς οι τεμαχιστές – όπως είπε – που υπάρχουν είναι μικροί σε σχέση με τον όγκο και το μέγεθος των κλαδεμάτων. Οπως εξήγησε, το πρόβλημα προκύπτει επειδή με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα έπρεπε να καταλήγουν στους τεμαχιστές αυτούς μόνο τα κλαδέματα από τα νοικοκυριά, ενώ τελικά καταλήγουν πλέον και τα κλαδέματα των Δήμων.

Για το θέμα, συνέχισε, “έχει ενημερωθεί και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος από το οποίο ζητείται η βοήθεια για την εγκατάσταση μεγαλύτερης δυναμικότητας τεμαχιστών”.

Κάποια μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν τις πρώτες ημέρες έχουν επιλυθεί, πρόσθεσε, ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία θα ενημερώνει τον ΧΥΤΑ για τις ποσότητες που παραλαμβάνει για να διαφανεί εάν επιτυγχάνεται ο σκοπός της λειτουργίας τους.

Τα Πράσινα Σημεία που λειτουργούν είναι ένα στην περιοχή της Κολώνης και Αγίας Βαρβάρας που θα καλύπτει την ανατολική περιφέρεια και το Δήμο Γεροσκήπου, ένα στην περιοχή του Δήμου Πέγειας που θα καλύψει το Δήμο Πέγειας και τη δυτική περιοχή της Επαρχίας και ένα στο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς.

Ο κ. Χρυσάνθου αναφέρθηκε και στην πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Πάφου για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου στην συνοικία του Μουττάλου, ωστόσο, σημείωσε η πρόταση προσέκρουσε σε αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσάνθου, τα πράσινα σημεία που θα δέχονται απόβλητα οικιακής χρήσης θα διαχειρίζεται ιδιώτης εργολάβος για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ οι ιδιώτες δεν θα επιβαρύνονται με οποιοδήποτε ποσό άμεσα, αλλά οι τοπικές αρχές θα χρηματοδοτούν τη λειτουργίατους και προφανώς θα μετακυλύουν το κόστος στους πολίτες.

Στα Πράσινα σημεία, είπε, θα γίνεται η διαλογή και η ανακύκλωση 24 διαφορετικών υλικών και ο σχετικός κατάλογος έχει διανεμηθεί στους πολίτες, ενώ υπάρχει αναρτημένη μεγάλη πινακίδα στην είσοδο του κάθε Πράσινου Σημείου.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Πάφου προβαίνει στην ανάθεση της περιβαλλοντικής μελέτης για το Πράσινο Σημείο της Πόλης της Πάφου, το οποίο φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί σε άλλη περιοχή της συνοικίας Μουττάλου, στην περιοχή ενός παλιού Λατομείου.

Ο κ. Χρυσάνθου ανέφερε πως θεωρεί απαραίτητη τη λειτουργία του Πράσινου σημείου στην Πόλη της Πάφου, το οποίο θα εξυπηρετεί και τις γύρω μεγάλες κοινότητες με συνολικό πληθυσμό πέραν των 44 χιλ. κατοίκων.

Δεδομένου ότι τα Πράσινα Σημεία εξυπηρετούν περίπου 90 χιλιάδες κατοίκους η δημιουργία του Πράσινου Σημείου στην Πάφο, που θα εξυπηρετεί το 50% του πληθυσμού, είναι άκρως απαραίτητη, κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)