Θύματα του μνημονίου τα Νοσοκομεία

Θύματα του μνημονίου τα Νοσοκομεία

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριακού στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αφετηρία είναι το ότι για χάρη του “απάνθρωπου” μνημονίου περιορίστηκαν οι δαπάνες στον τομέα της υγείας.

Οι επισκέψεις αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στα δημόσια νοσηλευτήρια, δήλωσε ο κ. Κυπριακού, αποδεικνύουν τη βαρύτητα που δίνει το κόμμα του στον τομέα της υγείας, προσθέτοντας ότι τα αγαθά της υγείας πρέπει να προσφέρονται σε όλους τους συνανθρώπους με τον ίδιο τρόπο.


Τα νοσοκομεία μας, δήλωσε, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και βέβαιη αφετηρία αυτών των προβλημάτων είναι το γεγονός ότι “για χάρη ενός μνημονίου, που είναι απάνθρωπο έχουν περιοριστεί οι δαπάνες στον τομέα της υγείας τα προηγούμενα δύο χρόνια κατά 106 εκατομμύρια ευρώ, με αλυσιδωτές συνέπειες σε βάρος του τομέα της υγείας και σε βάρος των δημόσιων νοσηλευτηρίων”.

O κ. Κυπριανού είπε, επίσης, πως τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να στηριχθούν και ενόψει μάλιστα του ΓεΣΥ θα πρέπει να στηριχτούν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό, ο οποίος θα προκύψει, διατηρώντας ταυτόχρονα και το δημόσιο χαρακτήρα τον οποίο έχουν.

Για μας αυτά τα πράγματα, συνέχισε, είναι εξαιρετικά σημαντικά, δηλώνοντας πως “έχει ακούσει με πολλή προσοχή τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΓΝ Πάφου και τα οποία περιορίζουν τις δυνατότητες του να λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά όσο θα ήθελε το προσωπικό”.
Είπε ακόμη πως είναι κρίμα με ένα ισοπεδωτικό τρόπο να ισοπεδώνουμε όλο το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που εργάζεται στο νοσοκομείο γιατί ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες αδυναμίες σ’ ένα σε δύο ή σε περισσότερους γιατρούς.

Ο κ. Κυπριακού σημείωσε πως “πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί σ’ αυτά τα ζητήματα, να μην απαξιώνουμε ανθρώπους με τη μεγαλύτερη ευκολία και με τρόπο ισοπεδωτικό, διότι είναι και εκείνοι άνθρωποι, όπως και εμείς”.

Επανέλαβε επίσης πως υπάρχουν πολλά αντικειμενικά προβλήματα, που περιορίζουν τη δυνατότητα του Νοσοκομείου να λειτουργήσει όπως θα ήθελε το ιατρικό το παραϊατρικό και το υπόλοιπο προσωπικό.

Δεσμεύτηκε πως τα προβλήματα αυτά θα μεταφερθούν στον Υπουργό Υγείας και θα συζητήσουν μαζί τους τρόπους να ξεπεραστούν έτσι ώστε να μπορέσει το Νοσοκομείο και το προσωπικό να λειτουργήσουν πιο αποδοτικά προς όφελος βέβαια των κατοίκων της Επαρχίας Πάφου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως δεν μπορεί να προσθέσει κονδύλια στον προϋπολογισμό του Κράτους, δηλώνοντας πως είναι συνταγματικά αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο.

Εκείνο που μπορούμε να πράξουμε, σημείωσε, είναι να ασκήσουμε πολιτική πίεση στην Κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει τα κονδύλια στους τομείς της υγείας και της παιδείας. Μέχρι στιγμής, συνέχισε, η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις δικές μας απόψεις, γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα. Εκείνο το οποίο έχει περισσότερη σημασία είναι η ζωή των ανθρώπων και ο τρόπος που ζουν αυτή την ζωή και όχι το να ικανοποιούμε συνεχώς τις τράπεζες και τα οποιαδήποτε μεγάλα συμφέροντα, σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως τα σημαντικότερα προβλήματα που θα μεταφερθούν στον Υπουργό Υγείας είναι “τα προβλήματα στελέχωσης”.

Εξέφρασε μάλιστα λύπη για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διευθυντές κλινικών στην Πάφο, ενώ – όπως πληροφορήθηκε- κάποιοι έχουν πάρει προαγωγή και δεν φεύγουν από το κέντρο. Γίνονται Διευθυντές δηλαδή, συνέχισε, και παραμένουν στη Λευκωσία.
Χαρακτήρισε μάλιστα αυτές τις πρακτικές απαράδεκτες, λέγοντας πως δεν γίνεται κάποιοι να παίρνουν τις θέσεις και να μην έρχονται να εργαστούν και στις Επαρχίες.

Το δεύτερο πρόβλημα, συνέχισε, είναι η στελέχωση των κλινικών με επαρκές προσωπικό, προσθέτοντας πως υπάρχουν κλινικές που δεν έχουν καθόλου στελέχωση, όπως είναι η οφθαλμολογική όπου υπάρχει μια γιατρός η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς και η νεφρολογική κλινική, όπου είναι ένας γιατρός για πάρα πολλούς ασθενείς με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει καθόλου το τμήμα.

Παρατήρησε επίσης πως και στις υπόλοιπες κλινικές ο αριθμός έχει μειωθεί επικίνδυνα και δεν συμπληρώνεται.

Ο κ. Κυπριανού ακολούθως ανέφερε πως έχει πληροφορηθεί πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αφυπηρετήσει είκοσι άτομα και έχουν προσληφθεί μόνο δύο στο ΓΝ Πάφου.

Σε σχέση με τα αναλώσιμα υλικά ο κ. Κυπριανού είπε πως και σ’ αυτά υπάρχει πρόβλημα, αλλά και στη λειτουργία διαφόρων ιδιαίτερων τομέων.

Είπε ακόμη πως δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος, χρειάζεται ο κόσμος να μεταβαίνει στη Λευκωσία χωρίς αυτό να είναι εύκολο, υπάρχουν προβλήματα σ’ ό,τι αφορά το ακτινοσκοπικό και άλλα μηχανήματα τα οποία υπάρχουν στο Νοσοκομείο Πάφου, σημειώνοντας πως θα πρέπει αυτά τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη πως έστω και αν δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα τώρα, θα πρέπει να γίνει προγραμματισμός για το πώς καλύπτονται αυτές οι ανάγκες σε μια μεγάλη Επαρχία όπως είναι η Πάφος, που είναι μακριά από το κέντρο και χρειάζεται να είναι αυτάρκης σ’ αυτά τα ζητήματα.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του ΓΝ Πάφου Σπύρος Γεωργίου, αφού ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ για την επίσκεψη, σημείωσε πως στο νοσοκομείο γίνεται πολύ καλή δουλειά από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό παρά τα ατυχή περιστατικά τα οποία συνέβησαν τον τελευταίο καιρό και είδαν το φως της δημοσιότητας.

Πρόσθεσε επίσης πως τα οποιαδήποτε προβλήματα του ΓΝ Πάφου συζητήθηκαν τόσο με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, αλλά και με τον Υπουργό Υγείας σε προηγούμενη επίσκεψη του, λέγοντας πως κάποια έχουν τροχιοδρομηθεί για να επιλυθούν.

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση πως με καλή συνεργασία όλων το νοσοκομείο θα πάει ακόμη καλύτερα.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ΓΓ του ΑΚΕΛ ασθενής τού εξέφρασε παράπονα για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Πάφου, αφού – όπως είπε- δεν μπορούσε να βρει έναν οφθαλμίατρο για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Τον κάλεσε μάλιστα να μεριμνήσει για την αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κρατικό νοσηλευτήριο.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)