Θ. Φιλιππίδης : Προκήρυξη προσφορών για την παροχή υπηρεσιών

Θ. Φιλιππίδης : Προκήρυξη προσφορών για την παροχή υπηρεσιών

Ο Γραμματέας του Δήμου Πάφου Θέμης Φιλιππίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Δήμος Πάφου ακολουθώντας την νομοθεσία προκήρυξε σχετικό διαγωνισμό και έχει κατακυρώσει τις προσφορές για την διαχείριση των παραλιών στα δημοτικά του όρια.

Χωρίς καμία μεροληψία και χωρίς να φωτογραφίζεται κανένας στο δικαίωμα υποβολής προσφοράς ακολουθήθηκαν πρόνοιες που ενίσχυσαν τον ανταγωνισμό, είπε ο Γραμματέας του Δήμου, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις και οι αναφορές του Γενικού Ελεγκτή και του Υπουργείου Εσωτερικών δικαιώνουν την στάση που τήρησε ο Δήμος Πάφου.


Το Ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερεί της εθνικής νομοθεσίας, υπενθύμισε ο Θέμης Φιλιππίδης, σημειώνοντας πως ο Δήμος Πάφου πατεί σε στέρεο έδαφος.

Συγκεκριμένα ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε πως σύμφωνα με την Νομοθεσία και με τον περί προστασίας της παραλίας Νόμο, ο Δήμος Πάφου εφαρμόζοντας τη Νομοθεσία προχώρησε στα τέλη του 2014 στην προκήρυξη διαγωνισμών τόσο για την χορήγηση αδειών σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών στις παραλίες και συγκεκριμένα για τα κρεβατάκια και τις ομπρέλες της παραλίας , όσο και για την χορήγηση αδειών σε σχέση με την παροχή διευκολύνσεων σε επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες με σκάφη θαλάσσιων αθλημάτων, και ψυχαγωγίας .

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη ο Δήμος Πάφου σε σχέση με το διαγωνισμό για την χορήγηση αδειών για την παροχή διευκολύνσεων , δηλαδή για τα θαλάσσια αθλήματα και ψυχαγωγία, δεν εφάρμοσε τους κανονισμούς που ψήφισε η Βουλή.

Οι κανονισμοί αυτοί συνέχισε, προέβλεπαν πενταετή πείρα , ότι δηλαδή δικαίωμα για την υποβολή προσφορών θα είχαν οι επαγγελματίες οι οποίοι είχαν πενταετή πείρα σε συγκεκριμένο σημείο, εκτιμώντας παράλληλα πως αυτό δημιουργούσε αθέμιτο ανταγωνισμό και στην ουσία αυτή η πρόνοια παραβίαζε τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού, προκατέβαλε στην ουσία το αποτέλεσμα του διαγωνισμού αλλά και ευνοούσε τους υφιστάμενους επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών σε βάρος των υπολοίπων ενδιαφερομένων υποψηφίων προσφοροδοτών, όπως συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει με την διαφορετική προσέγγιση του Υπουργείου Εσωτερικών , του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, της Νομικής Υπηρεσίας από τη μια και της Βουλής από την άλλη, ο κ. Φιλιππίδης είπε πως ο Δήμος Πάφου θα εφαρμόσει ό,τι τάσσεται υπέρ της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Επεσήμανε επίσης πως η θέση του Δήμου είναι ότι από τη στιγμή που η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας γνωματεύει ότι η Νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή, η τροποποίηση των κανονισμών που επέφερε η Βουλή είναι αντίθετη με το Ευρωπαϊκό δίκαιο και κεκτημένο , ο Δήμος θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη θέση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Είπε τέλος πως οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί τροποποιητική Νομοθεσία επί του θέματος.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)