Ικανοποίηση χωριτικής αρχής Λέμπας

Ικανοποίηση χωριτικής αρχής Λέμπας

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Λέμπας Θουκυδίδης Χρυσοστόμου, χαιρέτισε την πρόσφατη προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την υλοποίηση του πολιτιστικού οράματος της μετατροπής της Λέμπας σε Πολιτιστικό Χωριό. Ο κ. Χρυσοστόμου τόνισε ότι η εξαγγελία έρχεται να βάλει τις βάσεις για την υλοποίηση ενός πολύχρονου αγώνα πολλών, αφού η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία του Πολιτιστικού Χωριού είχε ληφθεί τον Ιανουάριο του 2008.

” Ο στόχος του διαγωνισμού είναι η δημιουργία στη Λέμπα ενός πολιτιστικού πνεύμονα, αξιοποιώντας τον υφιστάμενο αρχαιολογικό χώρο, το αρχαιολογικό ερευνητικό κέντρο της κοινότητας, το φυσικό μνημείο της κοίτης του ποταμού, καθώς και τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του κολλεγίου τέχνης του Στας Παράσχου”, τόνισε. ” Στις υποδομές περιλαμβάνονται κέντρο εικαστικής εκπαίδευσης για διεξαγωγή εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές, κέντρο φιλοξενίας καλλιτεχνών και ξενώνες για προσωρινή διαμονή μαθητών και καθηγητών”.


Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού θα γίνει στο τέλος Ιουλίου. Το κόστος του έργου προυπολογίζεται στο 1,8 εκ. ευρώ και χρόνος αποπεράτωσης είναι τα μέσα του 2018.

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσαν την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Χωριού Λέμπας. Τα σχετικά Έγγραφα Διαγωνισμού διατίθενται αποκλειστικά μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Σύναψης Συμβάσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eprocurement.gov.cy. Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν τα Έγγραφα του Διαγωνισμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα πρέπει να εγγραφούν στον ηλεκτρονικό χώρο του Διαγωνισμού ώστε να ενημερώνονται για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις ή και τροποποιήσεις δυνατό να προκύψουν κατά τη διεξαγωγή του Διαγωνισμού.

Το Πολιτιστικό Χωριό Λέμπας αποτελεί έργο ζωής» για τους φορείς του πολιτισμού στην επαρχία Πάφου και ουσιαστικά δίνουν πλέον σάρκα και οστά στο όραμα του σπουδαίου καλλιτέχνη Στας Παράσκου, αλλά και πολλών άλλων ανθρώπων των τεχνών στην Πάφο και την υπόλοιπη Κύπρο, για μετατροπή της Λέμπας σε ένα πολιτιστικό χωριό.

«Πυρήνας» της σύλληψης αυτής και των πολύχρονων αγώνων που ακολούθησαν έκτοτε, είναι το Κολλέγιο Τέχνης του Στας Παράσκου που λειτουργεί στην Πάφο από το 1972 και το οποίο από το 1979 μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της Λέμπας, από την Κάτω Πάφο, μετατρεπόμενο σε παγκοσμίως γνωστό κύτταρο τεχνών, για την καλλιτεχνική δημιουργία που συντελείται στο χώρο.

Ο Στας Παράσκος, λίγα χρόνια πριν τον θάνατο του, είχε παρακαθήσει με τον αείμνηστο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Άκη Κλεάνθους, σε διάσκεψη Τύπου στο χώρο του Κολλεγίου κατά την οποία είχε ανακοινωθεί η προώθηση της δημιουργίας του Πολιτιστικού Χωριού, με επίκεντρο τη Σχολή του καλλιτέχνη.

Έκτοτε και παρά τις εξαγγελίες, τη συμπερίληψη κονδυλίων σε προυπολογισμούς και τις διεργασίες σε κρατικά τμήματα, ο σχεδιασμός παρέμενε επί χάρτου. Πλέον, όλα όμως δείχνουν ότι το όραμα του Στας Παράσκου, βαδίζει προς υλοποίηση.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου