Κάτω τα χέρια από τα γηρατειά!

Κάτω τα χέρια από τα γηρατειά!

Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα “κάτω τα χέρια από τους συνταξιούχους” και “απαιτούμε σεβασμό στα γηρατειά” συνταξιούχοι της Πάφου συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου για να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα υγείας.

Οι συνταξιούχοι διατράνωσαν τη θέση ότι το σημερινό σύστημα υγείας νοσεί, βρίσκεται στον αναπνευστήρα και δεν αντέχει άλλο.


Τα δημόσια νοσηλευτήρια, όπως υποστήριξαν, λόγω των περικοπών πέραν των 100 εκ. ευρώ που έχουν γίνει στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας καταρρέουν και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα κινδυνεύουν να κλείσουν.

Ανέφεραν επίσης πως δεν υπάρχουν τα αναγκαία αναλώσιμα, δεν ενισχύονται με το απαραίτητο ιατρικό νοσοκομειακό και βοηθητικό προσωπικό και πως οι ιατροί του δημοσίου αναγκάζονται να εξετάζουν πολύ μεγάλους αριθμούς ασθενών και αυτό γίνεται σε βάρος της ποιότητας της υγείας.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Κώστας Σκαρπάρης, ΓΓ ΕΚΥΣΥ, ανέφερε πως άμεσα θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για μείωση και εξάλειψη των λιστών αναμονής και την επέκταση της περιοχής κατ’ οίκον νοσηλείας.

Πρόσθεσε επίσης πως η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων ζητά ολοκληρωμένο σχέδιο που να απαντά στις ανάγκες φροντίδας, νοσηλείας και αποκατάστασης των υπερήλικων ατόμων. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη για κέντρα γηριατρικής φροντίδας.

Αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ιατροί, στο χάος που δημιουργείται στα νοσοκομεία, σημειώνοντας την ανάγκη για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι πολύτεκνες οικογένειες και ιδιαίτερα αυτές που έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Η υγεία, είπε, πρέπει να είναι δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για τους λίγους. Οι συνταξιούχοι δικαιούνται σεβασμό και αξιοπρέπεια στην υγεία, πρόσθεσε.

Οι συνταξιούχοι επέδωσαν υπόμνημα στο Διευθυντή του ΓΝ Πάφου Σπύρο Γεωργίου με τα αιτήματα τους.

Ο κ. Γεωργίου, παραλαμβάνοντας το υπόμνημα, είπε “πιστεύουμε σε ένα νέο ΓΕΣΥ το οποίο θα βοηθήσει τους ασθενείς για ποιοτική ιατρική στο μέλλον”, προσθέτοντας πως η Διεύθυνση, το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Πάφου κάνει το κάθε τι για να βοηθηθεί ο κόσμος της Πάφου και όχι μόνο, όπως είπε.

Η Αλεξάνδρα Σάββα, συνταξιούχος, είπε “πρώτα δεν πληρώναμε φάρμακα, ούτε κάναμε εγγραφή σε γιατρό. Τώρα πληρώνω κάπου 30 ευρώ για να φύγω από το Νοσοκομείο”.

Επίσης η συνταξιούχος Τούλα Πατσή δήλωσε στο πλαίσιο της εκδήλωσης πως τα προβλήματα είναι πολλά, σημειώνοντας πως δεν μπορούν οι συνταξιούχοι να ζήσουν αξιοπρεπώς. Οι εγγραφές, συνέχισε, καθυστερούν και χρειάζεται τρεις περίπου ώρες για να εξυπηρετηθείς.

Συνταξιούχος, ο Γιάννης Κνωδαρίτης, εκτοπισμένος από τον Άγιο Αμβρόσιο, αναφέρθηκε σε σοβαρά προβλήματα στα χειρουργεία και τα ραντεβού.

Η ΕΚΥΣΥ Πάφου ακολούθως πραγματοποίησε Επαρχιακό Συνέδριο στο Αμφιθέατρο της ΠΕΟ Πάφου, που ασχολήθηκε με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα επικεντρώθηκε στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)