Καθήκον μας η ασφάλεια του πολίτη

Καθήκον μας η ασφάλεια του πολίτη

Το σοβαρότερο καθήκον της Αστυνομίας είναι η ασφάλεια του πολίτη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου Μιλτιάδης Μιλτιάδους, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να καταστεί η Πάφος, η μελλοντική πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017, μια από τις ασφαλέστερες πόλεις.

Ο κ. Μιλτιάδους σημείωσε πως η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου επενδύει στη συνεργασία του κοινού ενώ ήδη προωθείται ο θεσμός του παρατηρητή της γειτονιάς στους Δήμους Πάφου, Γεροσκήπου και Πέγειας και σε σύμπλεγμα κοινοτήτων.


Για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού, συνέχισε, “θα πρέπει εμείς πρώτα να αποδείξουμε ότι είμαστε σοβαροί, εχέμυθοι και ιδιαίτερα αδιάφθοροι, αντικειμενικοί και δίκαιοι. Θα πρέπει να δείξουμε ότι λαμβάνουμε υπόψη τον πολίτη και ότι είμαστε επαγγελματίες”.

Ο κ. Μιλτιάδους είπε πως θα πρέπει να κερδηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη του πολίτη διότι -όπως παραδέχτηκε – «η δημοτικότητα μας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα».

“Θα πρέπει να επενδύσουμε στη συνεργασία μας με το κοινό δηλώνοντας πως χωρίς τη βοήθεια του κοινού η Αστυνομία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει,” τόνισε.

Ανέφερε ακόμα ότι δραστικά μέτρα λαμβάνει η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος Κέντρων Αναψυχής Πάφου στην τουριστική περιοχή Αγίου Αντωνίου και όχι μόνο.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, συνέχισε ο κ. Μιλτιάδους, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του Βοηθού Αστυνομικού Διευθυντή Διοίκησης Θεοχάρη Χριστοδούλου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΣΙΚΑΠ με αντικείμενο την πάταξη των φαινομένων της ηχορύπανσης, του καπνίσματος, του κραχτισμού και άλλων παρανομιών.

Ο κ. Μιλτιάδους σημείωσε πως η Αστυνομία δεν θα δεχτεί άλλη ανοχή σ’ αυτά τα θέματα και είπε πως συνεχίζεται η εκστρατεία εναντίον του καπνίσματος, η οποία ξεκίνησε από τις 11 Μαΐου και λήγει στις 30 Ιουνίου.

Πρόσθεσε επίσης πως ο κ. Χριστοδούλου μαζί με τον υπεύθυνο του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων Πάφου Αλέξη Αλεξίου διενήργησαν ελέγχους πρόσφατα σε όλα τα κέντρα αναψυχής της Κάτω Πάφου με στόχο την πάταξη κάθε μορφής παρανομία.

Ο κ. Μιλτιάδους ανέφερε πως όταν οι ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και κάνουν χρήση μεγαφώνων κατά παράβαση της νομοθεσίας, τότε θα κατάσχονται τα μεγάφωνα τους αλλά και οι συσκευές που παράγουν ήχους μετά από 15λεπτη προειδοποίηση.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου ανέφερε επίσης πως το ΟΠΕ Πάφου κατά τους τελευταίους δύο μήνες προέβη σε 292 καταγγελίες που αφορούσαν διάφορα αδικήματα σε σχέση με τα κέντρα αναψυχής.

Στο πλαίσιο πρόληψης της εγκληματικότητας επί καθημερινής βάσεως, είπε στο ΚΥΠΕ, η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου εκδίδει διαταγές επιχειρήσεων με επικεφαλής αξιωματικό τις νυχτερινές ώρες σε διάφορες περιοχές της Επαρχίας.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει η Διεύθυνση με Τοπικές Αρχές, Δημάρχους και κοινοτάρχες, λέγοντας ότι τον τελευταίο μήνα η Αστυνομία Πάφου πραγματοποίησε συνάντηση με όλους τους κοινοτάρχες της Επαρχίας Πάφου για πρόληψη των πυρκαγιών.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, συνέχισε, εφαρμόζει ένα σύστημα περιπολιών ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο για να προληφθούν οποιαδήποτε προβλήματα με την πρόκληση πυρκαγιών στα δάση της περιοχής.

Ένα από τα εγκλήματα στα οποία δίνουμε τεράστια σημασία είναι η καταπολέμηση του ηλεκτρονικού τζόγου και σε αυτό το πλαίσιο γίνονται τακτικές επιχειρήσεις και οδηγούνται ενώπιον του δικαστηρίου, πρόσθεσε.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου ωστόσο έχει παρουσιάσει αρκετές φορές και το ανθρωπιστικό της πρόσωπο αφού – όπως είπε ο κ. Μιλτιάδους – κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα στήριξε 200 άπορες οικογένειες και διεξήγαγε έρανο παγκύπρια για τη στήριξη άλλων 30 οικογενειών.

Ανέφερε ακόμα πως οι καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά στις παρανομίες όπως είναι η οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, η οδήγηση χωρίς κράνος και χωρίς ζώνη η Αστυνομία δεν κάνει εκπτώσεις.

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ αναφέρθηκε και στο μειωμένο προσωπικό που στελεχώνει τη Διεύθυνση.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)