Καταγγελίες Δημάρχου Πάφου για συμβόλαιο ΧΥΤΑ Πάφου

Καταγγελίες Δημάρχου Πάφου για συμβόλαιο ΧΥΤΑ Πάφου

Συνολικά €1,2 εκατομμύρια αναμένεται να εξοικονομήσουν οι τοπικές αρχές Πάφου και το Υπουργείο Εσωτερικών μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χτες με την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ για μείωση του κόστους ταφής απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Πάφου, από €29/τόνο στα €16/τόνο.

Αυτό ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος επιρρίπτοντας ευθύνη για την καθυστέρηση στην διαδικασία προκήρυξης νέων προσφορών σε λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών. Είπε ακόμη ότι έχει καταγγείλει το θέμα στη Γενική Λογίστρια και στον Γενικό Ελεγκτή.


Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε ότι η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ (HELECTOR) συμφερόντων του Ελλαδίτη επιχειρηματία Γιώργου Μπόμπολα, διαχειρίζεται το ΧΥΤΥ Κόσης και το ΧΥΤΑ Πάφου.

Για το ΧΥΤΑ Πάφου υποστήριξε πως για ένα περίεργο λόγο, όπως είπε, ενώ είχε λήξει το δεκαετές συμβόλαιο της εταιρείας τον Ιούλιο του 2015, το αρμόδιο Υπουργείο δεν είχε έτοιμα έγγραφα για να βγουν προσφορές 4 μήνες προηγουμένως και πως τον Ιούλιο δόθηκε παράταση 6 μήνες για να ετοιμαστούν τα έγγραφα και να προκηρυχτούν οι προσφορές.

Σήμερα, υποστήριξε, 21 Ιανουαρίου αφού έχουν παρέλθει 6 μήνες και κάτι μέρες, όχι μόνο δεν έχουν ετοιμαστεί έγγραφα, όχι μόνο δεν έχει έρθει νέος προσφοροδότης, δεν είναι καν έτοιμοι οι όροι προσφορών, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί το κράτος χτες να δώσει παράταση άλλους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στη Βουλή ο Δήμαρχος Πάφου, “οι 18 μήνες παράταση είναι αδικαιολόγητοι και θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα ποιοι ευθύνονται και για 18 μήνες δεν ετοιμάστηκαν όροι προσφορών για να έρθει νέος προσφοροδότης”.

Ανέφερε ακόμη ότι η εταιρεία , μόνο για την υγειονομική ταφή απορριμάτων και όχι επεξεργασία όπως γίνεται στο ΧΥΤΥ Κόσης, μέχρι και χτες πληρωνόταν μαζί με τη βιολογική μονάδα του σταθμού €29/τόνο, επισημαίνοντας πως “μετά από έντονες παραστάσεις του Δήμου Πάφου και αφού ο Δήμος άφησε απλήρωτη την εταιρεία έγινε επαναδιαπραγμάτευση και η εταιρεία αποδέχτηκε αναδρομική μείωση από τον Ιούλιο στα ?18/τόνο και από 15 Ιανουαρίου στα €16/τόνο”.

Όπως εξήγησε, αυτή η μείωση για τους 18 μήνες με δεδομένο ότι η επαρχία Πάφου παράγει για 18 μήνες 106.000 τόνους σκουπιδιών τότε το ποσό της εξοικονόμησης ανέρχεται περίπου στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πλήρωνε ο Δήμος Πάφου, οι Κοινότητες και άλλοι Δήμοι της Επαρχίας και το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Αυτά τα πράγματα κάποιοι τα θεωρούσαν απόλυτα νόμιμα και προχωρούσαν προς αυτή την κατεύθυνση. Η μελέτη είχε καταδείξει ένα πραγματικό κόστος περίπου ?9,5/τόνο. Πληρωνόντουσαν €29/τόνο και κάποιοι έδωσαν τη συγκατάθεση τους να ανανεωθεί το συμβόλαιο» υποστήριξε ο Δήμαρχος της Πάφου.

Πρόσθεσε ότι ο Δήμος Πάφου έχει ήδη προβεί σε καταγγελία στη Γενική Λογίστρια, στο Γενικό Ελεγκτή και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων.

Ερωτηθείς για το ποιος θεωρεί ότι έχει την ευθύνη ο κ. Φαίδωνος είπε ότι έχει δώσει τα ονόματα δυο λειτουργών του Υπουργείου Εσωτερικών, θεωρώντας ότι ενδεχομένως έχουν την ευθύνη για τη μη ετοιμασία των εγγράφων. Διευκρίνισε παράλληλα ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2016 το θέμα έχει περάσει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Γεωργίας.

(ΚΥΠΕ/ΗΜΑ/ΚΧΡ)