Καταχωρείται σήμερα στο Επαρχιακό της Λευκωσίας η υπόθεση ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ

Καταχωρείται σήμερα στο Επαρχιακό της Λευκωσίας η υπόθεση ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ

Ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας αναμένεται να προσαχθούν οι ύποπτοι που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.

Στο μεταξύ ο φάκελος της υπόθεσης στάλθηκε χθες στην Νομική Υπηρεσία και σήμερα το πρωί αναμένεται η υπόθεση να καταχωρηθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για παραπομπή στο Κακουργιοδικείο.


Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αφορά καταγγελίες ότι η εταιρία HELECTOR, συμφερόντων του κ. Μπόμπολα, στην οποία είχε ανατεθεί έργο στον ΧΥΤΑ Πάφου, υπερχρέωνε, από το 2008 έως το 2015, τον δήμο για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Όλο αυτό το διάστημα η ομάδα ανακριτών με επικεφαλής τον Λοχία Γιάννο Κωνσταντίνου που υπηρετεί στο ΤΑΕ Λεμεσού εργάστηκε εντατικά προκειμένου να ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο.

Τα διατάγματα προσωποκράτησης 11 προσώπων που η Αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη τους εκπνέουν σήμερα.

Πρόκειται για τους Δημήτρη Πατσαλίδη, οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα, Μιχάλη Πάντη που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης, τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνη Κουρουζίδη, Στέλιο Παπαδόπουλο και Χρηστάκη Πέτρου, που απαρτίζουν την επιτροπή προσφορών, το Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, τον πρώην λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργο Κουλαππή, τον υιό του Νίκο Κουλαππή, τον Ιmad Baqleh πολιτικό μηχανικό από την Ιορδανία, το πρώην Διευθυντή της ελληνικής εταιρείας Helector Δημήτριο Γιαννακόπουλο και τον Αθανάσιο Κατρή διευθύνοντα σύμβουλο .

Για την υπόθεση η Αστυνομία είχε προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους Παντελίτσα Μαππούρα, υπεύθυνη λογιστηρίου της εταιρείας Helector, Σκεύη Πρωτοπαπά, ιδιαιτέρα του Ιωάννη Κοκότση, Μιχάλη Μιχαήλ που το 2010 διορίστηκε διευθυντής του ΧΥΤΑ Πάφου και Ιωάννη Κοκότση ΓΔ της εταιρείας Helector από το 2007 και εκτελεστικό διευθυντή από το 2010. Και οι τέσσερις συνελήφθησαν και ακολούθως αφέθηκαν ελεύθεροι.

Υπό κράτηση έχουν τεθεί και ο Σάββας Βέργας πρώην Δήμαρχος Πάφου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου ΧΥΤΑ Πάφου από την ίδρυση του το 2008 μέχρι την παραίτησή του και αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση ΣΑΠΑ, αλλά και ο πρώην ΓΔ του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλληκίδης, που επίσης εκτίει εξαετή ποινή φυλάκισης.

Ωστόσο αναμένεται να εξεταστεί ποιοι εκ των συγκεκριμένων προσώπων ποιοι θα συμπεριληφθούν στο κατηγορητήριο και ποιοι θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο μαρτύρων κατηγορίας.

Στο μεταξύ δεν έφτασαν τελικά το απόγευμα χθες στην Κύπρο όπως ανέμεναν οι κυπριακές αστυνομικές αρχές οι Λεωνίδας Μπόμπολας και Θεοφάνης Λώλος .

Ο Λεωνίδας Μπόμπολας, όπως έχει αναφέρει το ΚΥΠΕ, συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του, παρουσιάστηκε χθες το πρωί ενώπιον του Εισαγγελέα εφετών.

Οι συνήγοροι του υποστήριξαν ότι κάποια από τα φερόμενα αδικήματα που του αποδίδονται είχαν τελεστεί στην Ελλάδα και ως εκ τούτου καμία δικαιοδοσία δεν έχουν τα κυπριακά δικαστήρια , αλλά τα ελληνικά

Στον Λεωνίδα Μπόμπολα επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα μέχρι να αποφασίσει το αργότερο σε 60 μέρες , το συμβούλιο εφετών για την έκδοση του ή μη στην Κύπρο.

Ο Θεοφάνης Λώλος συνελήφθη στο αεροδρόμια Ελευθέριος Βενιζέλος στη 13:00 όταν μετέβη στο Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα για να μεταβεί στην Κύπρο , όπου στον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε εναντίον του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο και ενεργοποιήθηκε.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)