Κουγιάλης: Επιθυμούμε τη διάσωση του Αγροκτήματος Γεροκηπιάς

Κουγιάλης: Επιθυμούμε τη διάσωση του Αγροκτήματος Γεροκηπιάς

Τον Δήμο Γεροσκήπου επισκέφτηκε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης. Μαζί με τον Δήμαρχο Γεροσκήπου Μιχάλη Παυλίδη επισκέφτηκαν το Αγρόκτημα της Γεροκηπιάς για επί τόπου ανασκόπηση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το κτιριακό σύμπλεγμα

O Υπουργός Γεωργίας σε δηλώσεις του ανέφερε πως η σημερινή του παρουσία στο Αγρόκτημα της Γεροκηπιάς πρέπει να εκληφθεί και ως θέληση της Κυβέρνησης για την αναστήλωση και διατήρηση αυτού του ιστορικού χώρου, ο οποίος χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.


Ο συγκεκριμένος χώρος, είπε ο κ. Κουγιάλης, αποτελεί μέρος της αγροτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

“Το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω από μέρος της Κυβέρνησης είναι ότι θα σταθούμε δίπλα σας, αφού μελετήσουμε την πρόταση που θα μας υποβάλεται, την οικονομική πρόταση και να είστε βέβαιοι ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να σας βοηθήσουμε”, πρόσθεσε.

Ανέφερε πως σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εσωτερικών θα είναι σε επαφή με το Δήμο Γεροσκήπου και θα δώσουν κάποιο ποσό –όπως ανακοίνωσε- για να ξεκινήσουν οι εργασίες της αναστήλωσης του Αγροκτήματος της Γερμανίνας.

Από εκεί και πέρα, σημείωσε, θα εξεταστεί με ποιον τρόπο θα γίνει κατορθωτή η ένταξη αυτού του Αγροκτήματος ή η πρόταση του Δήμου σε ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα ή σε ένα από τα προγράμματα που υπάρχουν σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία που αφορούν προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο κ. Κουγιάλης εκτίμησε πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να διασωθεί αυτό το αγρόκτημα, να γίνουν οι σωστές υποδομές στήριξης για να μην πέσει ολόκληρο και απ’ εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας στον Δήμο Γεροσκήπου και επανέλαβε την αναγκαιότητα των εργασιών που απαιτούνται να γίνουν στο Αγρόκτημα της Γεροκηπιάς.

Πρόσθεσε μάλιστα πως τα κτίρια του συγκροτήματος βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, ήδη έχουν καταρρεύσει τμήματα του και υπάρχει άμεση ανάγκη εργασιών, μετά από εκπόνηση μελέτης.

Είναι, είπε, με ιδιαίτερη χαρά που υποδεχόμαστε τον Υπουργό Γεωργίας τον κ.Νίκο Κουγιάλη στο Αγρόκτημα της Γεροκηπιάς, προσθέτοντας πως αυτό δείχνει και το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την προστασία και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στον τόπο μας.

Ήδη είπε ο Δήμος, προχώρησε σε μελέτες για τις εργασίες, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο μήνα.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πολύ σύντομα να εξασφαλιστούν και τα απαιτούμενα κονδύλια, ούτως ώστε πέρα από τη διάσωση και την αναστήλωση να υπάρξει και η ανάδειξη του χώρου.

Εκτίμησε πως το Υπουργείο ως ο επίσημος κρατικός φορέας για την γεωργία αλλά και τη διάσωση της αγροτικής μας κληρονομιάς, θα μπορούσε να συμβάλει οικονομικά στην προσπάθεια του Δήμου Γεροσκήπου να διασώσει αυτό το σπουδαίο αγρόκτημα που σημάδεψε την αγροτική ζωή της Κύπρου τον 20ο αιώνα.

Ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης ακολούθως παρακάθισε σε σύσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο με το Δήμαρχο και τ το δημοτικό συμβούλιο Γεροσκήπου.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η διάσωση του Αγροκτήματος της Γεροκηπιάς.

Τη σύσκεψη απασχόλησαν και άλλα θέματα που αφορούν τον Δήμο Γεροσκήπου και σχετίζονται με αρμοδιότητες του Υπουργείου Γεωργίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Δήμαρχος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Γεροσκήπου συζήτησαν και σωρεία άλλων θεμάτων που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως την προώθηση του Νομοσχεδίου με τίτλο ο περί σκύλων τροποποιητικός νόμος του 2012.

Ενδεικτικά ο κ. Παυλίδης πρόσθεσε πως το σχετικό Νομοσχέδιο εδώ και κάποια χρόνια βρίσκεται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής με αποτέλεσμα οι Τοπικές αρχές να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά στον έλεγχο της διατήρησης σκύλων εντός των δημοτικών τους ορίων.

Μέσα από τον τροποποιημένο Νόμο δίδονται σημαντικές εξουσίες στις Τοπικές αρχές για την καλύτερη και αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου.

Επιπρόσθετα ο Δήμαρχος Γεροσκήπου και τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου Γεροσκήπου στο πλαίσιο της σύσκεψης ενημέρωσαν τον κ. Κουγιάλη και για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προσφοροδότηση της τοπιοτέχνησης του δρόμου που είναι πρωταρχικής σημασίας προς το αεροδρόμιο Πάφου, αλλά κι τη παραχώρηση νέου χώρου για διαχείριση των αδρανών υλικών καθότι ο χώρος που είχε παραχωρηθεί στους Δ. Πάφου και Γεροσκήπου πριν από 5 χρόνια έχει κριθεί ακατάλληλος ενώ ο χώρος που λειτουργούσε ως τέτοιος στη Πάφο έκλεισε.

Στις προτεραιότητες επίσης της Δημοτικής αρχής ο κ.Παυλίδης έθεσε και το πρόγραμμα μείωσης αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ