Κουτσόλαμπρος: Ετσιθελισμός με Οθέλλος και Μαρκίδειο

Κουτσόλαμπρος: Ετσιθελισμός με Οθέλλος και Μαρκίδειο

Παραδώσαμε στον Δήμο Πάφου τα έγγραφα των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών τον Μάρτη του 2014.Τότε συμφωνήσαμε ο Οθέλλος/Αττικόν να αναληφθεί από τον ΔΠ επειδή επρόκειτο για απλή αναστήλωση και το αρχιτεκτονικό του ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο. Έκτοτε σχεδιάζεται και ξανασχεδιάζεται χωρίς την παραμικρή ενημέρωση ή συζήτηση. Από σκόρπιες κουβέντες μαθαίνουμε ότι θα αλλαχτεί η στέγη, το πάτωμα, ουσιαστικά τα πάντα, θα κατεδαφιστεί η σκηνή του θερινού κινηματογράφου ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ. Από απλή αναστήλωση έγινε μεγαλεπήβολη ανοικοδόμηση.

Το 2016, παραμονή της μεγάλης μας χρονιάς, η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν θα έχει μία αίθουσα για τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τον ΘΟΚ, την ΕΘΑΛ, τις σχολές και τα σχολεία εφόσον και το Μαρκίδειο θα είναι (;) υπό ανέγερση. Μια απίστευτη ιστορία ετσιθελισμού και πείσματος πλήττει την πολιτιστική δημιουργία και το κύρος της Πάφου. Το σήριαλ συνεχίζεται με την τελευταία αυτή είδηση.Ο ΔΠ αδυνατώντας να τελειώσει τα σχέδια απευθύνθηκε για βοήθεια σε ιδιώτες συναδέλφους οι οποίοι ελπίζω να μη χρισθούν μελετητές από το παράθυρο κατά την εμπειρία του παρελθόντος.


Το Πάφος 2017 έχει στείλει επιστολή με τεκμηριωμένη έκθεση επεμβάσεων αρχιτεκτονικά ορθών για ένα τόσο ιστορικό κτίριο και δεν έλαβε απάντηση. Υπήρχε λύση αρχιτεκτονικά ορθότερη: να χειριστούμε το κτίριο ως διατηρητέο, απλά, με σεβασμό, γρήγορα και οικονομικά. Αγκυλώσεις και αγκρίσματα απέκλεισαν αυτή την οδό.

Το 2017 το Μαρκίδειο δεν θα είναι έτοιμο, φαίνεται ότι ούτε και ο Οθέλλος. Η απόλυτη καταστροφή και ντροπή για την πόλη. Προσφέρθηκα να μεσολαβήσω ώστε, έστω και έτσι, να συνεισφέρουν τεχνογνωσία οι τεχνικά υπέυθυνοι του Πάφος 2017, ΣΟΚ, ΘΟΚ. Η απάντηση ήταν να μην ανησυχώ και όλα θα είνα μια χαρά. Από επαγγελματική γνώση τέτοιων χώρων, τρομοκρατήθηκα. Ήδη τρέχουμε για εναλλακτικά σενάρια. Τούτη η πόλη αυτοκτονεί από άγνοια, αλαζονεία και ετσιθελισμό των αρχόντων της. Ακόμα μια φορά