Κούρεμα Δανείων ζητά η Συμμαχία Πολιτών

Κούρεμα Δανείων ζητά η Συμμαχία Πολιτών

Παραδοξότητα αποτελεί η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων στην Κύπρο, παρά τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων. Οι κυπριακές τράπεζες παρότι στηρίχτηκαν στο έπακρο από τους πολίτες, παρότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη τις έχει διευκολύνει με σειρά από Νόμους εις βάρος των πολιτών, εντούτοις επιμένουν να διατηρούν τα υψηλότερα επιτόκια της Ευρωζώνης.

Η απάθεια της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας μπροστά στον εφιάλτη που αντιμετωπίζουν οι κύπριοι δανειολήπτες είναι εγκληματική.


Τα ψηλά δανειστικά επιτόκια έχουν άμεση σχέση με την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Φαίνεται ότι οι Τράπεζες σκοπίμως θέτουν σκοπέλους για ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις δανείων, στοχεύοντας στις εκποιήσεις αλλά και στο επόμενο Νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για τις μαζικές πωλήσεις δανείων.

Για τις τράπεζες το εν λόγω Νομοσχέδιο θα τους δώσει τη δυνατότητα να πωλούν τα δάνεια σε επενδυτικά ταμεία για να αποκτήσουν με γρήγορο τρόπο τη ρευστότητα που έχουν ανάγκη.

Δυστυχώς με τα φιλοτραπεζικά Νομοσχέδια που ψήφισαν οι πλειοψηφία των Κομμάτων, δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται προ των πυλών της πακετοποίησης και πώλησης τους σε τρίτους, σε εξευτελιστικές τιμές.

Δυστυχώς δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες βρίσκονται προ του εφιαλτικού σεναρίου των εκποιήσεων.

Για αυτό η Συμμαχία Πολιτών επαναφέρει την Πρόταση της για Κούρεμα δανείων. Προτείνουμε όπως η αναδιάρθρωση ενός δανείου να καταλήγει στο αποτέλεσμα που η Τράπεζα θα είχε εάν προχωρούσε σε καταναγκαστική πώληση του ενυπόθηκου ακινήτου.