Κραυγή απόγνωσης από ζευγάρι Βρετανών μόνιμων κατοίκων Άρμου

Κραυγή απόγνωσης από ζευγάρι Βρετανών μόνιμων κατοίκων Άρμου

Ζευγάρι από τη Βρετανία, μόνιμοι κάτοικοι της κοινότητας Αρμού στην Πάφου, κινείται νομικά εναντίον του κράτους και της υπό διάλυση εταιρείας που ανέγειρε την οικία τους, η οποία έχει καταστραφεί λόγω διάβρωσης του εδάφους και κατολίσθησης όγκων χώματος.

Η συγκεκριμένη οικία μαζί με άλλες πέντε έχουν ανεγερθεί στην περιοχή «Καλόγεροι», περιοχή η οποία είναι μεν οικιστική, ωστόσο ο Κοινοτάρχης Αρμού, Πανίκος Χατζηθεωρής θεωρεί ότι το αργιλώδες έδαφος εκεί δεν προσφέρεται για οικιστικούς σκοπούς. Μιλώντας στο philenews ο κοινοτάρχης Αρμού διευκρίνισε πάντως πως η διάβρωση του εδάφους αφορά μόνο τη συγκεκριμένη αυτή περιοχή και όχι την υπόλοιπη κοινότητα ή τον πυρήνα της.


Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες των άλλων πέντε οικιών έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ωστόσο οι ιδιοκτήτες της έκτης οικίας, ένα ζεύγος από τη Βρετανία μαζί με τα δύο του παιδιά, αρνείται να πράξει το ίδιο και εξακολουθεί να διαμένει στο σπίτι με δική του ευθύνη. Την ακαταλληλότητα της οικίας διαπίστωσε και ανεξάρτητη έκθεση που πραγματοποιήθηκε το 2014.

Οι έξι οικίες, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τίτλοι ιδιοκτησίας ούτε πιστοποιητικά τελικής έγκρισης, έχουν κριθεί ακατάλληλες και από την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, η οποία επίσης κινείται νομικά εναντίον του ντιβέλοπερ που ανέγειρε τις έξι οικίες. Σημειώνεται ότι η πολιτεία έχει ζητήσει την έκδοση διαταγμάτων κατεδάφισης, ενώ εκδόθηκαν διατάγματα με τα οποία απαγορεύεται να κατοικούνται, αφού κρίνονται επικίνδυνα.

Η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» προβάλλει σήμερα το θέμα γράφοντας πως ο Simon και η Jenny Phillips μετακόμισαν στην πολυτελή βίλα τους αξίας £200.000 το 2008, ωστόσο σύντομα τα όνειρά τους κατέρρευσαν, όπως κατέρρευσε και το σπίτι τους. Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η οικογένεια πώλησε τα πάντα για να αγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο το 2008, ωστόσο δύο χρόνια αργότερα άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες ρωγμές, ενώ τώρα τμήματα του σπιτιού έχουν υποχωρήσει έξι πόδια κάτω από τη γη, ενώ σοβαρές ζημιές παρουσιάζει και ο δρόμος που περνά μπροστά από το σπίτι.

Η οικογένεια των Βρετανών ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση ενώ γνώριζε τα γεωλογικά προβλήματα της περιοχής, επέτρεψε στην εν λόγω εταιρεία να οικοδομήσει στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω σπίτι στοίχισε £200.000, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κόστος επισκευής του υπολογίζεται στις £210.000.

Μιλώντας στην Daily Mail ο Simon Phillips ανέφερε πως δεν έχει την πολυτέλεια να μετακομίσει σε άλλο σπίτι και έκανε λόγο για ένα σπίτι – εφιάλτη μέσα, στο οποίο είναι παγιδευμένη η οικογένειά του.

Πηγή: Φιλελεύθερος