Κύπρος της αγάπης και  του ονείρου  από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Κύπρος της αγάπης και του ονείρου από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Το τραγούδι, ο χορός, η ποίηση και η δραματοποίηση από τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης του Ι Δημοτικού Σχολείου Πάφου Ευαγόρας Παλληκαρίδης


συνάντησαν την κυπριακή παράδοση το απόγευμα της Τετάρτης στο πλαίσιο εκδήλωσης αποχαιρετισμού με τίτλο « Κύπρος της Αγάπης και του Ονείρου»- « Ελάτε για να σμίξουμεν, κυπριακά να πούμεν». Οι μαθητές και των τριών τμημάτων της ΣΤ’ τάξης με απόλυτο σεβασμό στην αυθεντική μουσική γραφή, τραγούδησαν τα παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου , ανάμεσα σ’ αυτά τη Βρύση των Πεγειώτισσων , και το τραγούδι του κυπριακού γάμου. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το τραγούδι « Αερούδιν» σε στίχους Αντώνη Πιλλά και μουσική της Νιόβης Πιλλά – Παπανεάρχου αλλά και το τραγούδι « Βαρώσι» σε ποίηση Παύλου Λιασίδη.

Τα παιδιά τραγούδησαν επίσης το Χρυσοπράσινο φύλλο …….γη της λεμονιάς , της ελιάς, γη της αγκαλιάς , της χαράς, γη του πεύκου, του κυπαρισσιού, των παλικαριών και της αγάπης…….. Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο…

Οι μαθητές της έκτης τάξης του Ι Δημοτικού Σχολείου Πάφου Ευαγόρας Παλληκαρίδης απέδειξαν πως ο κυπριακός λαός νιώθει έντονα την ανάγκη να εξωτερικεύσει τις βαθύτατες συγκινήσεις του μέσα από το χορό αλλά και το τραγούδι.

Με την κίνηση, το ύφος και τη μορφή του χορού οι μαθητές απέδειξαν πως ήταν οι καλύτεροι επαγγελματίες υιοθετώντας τον τοπικό χαρακτήρα. Ντυμένοι στα μαύρα, σε μια μοιρασμένη Κύπρο απέδειξαν πως έχουν γαλουχηθεί από την κυπριακή παράδοση τόσο από τους δασκάλους τους , όσο και από τις οικογένειες τους.

Η αναπαράσταση εξάλλου του κυπριακού γάμου με την νύφη και το γαμπρό με την συνοδεία συγγενών και φίλων αλλά και το τραγούδι έδωσαν άλλο χρώμα στην εκδήλωση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το απαχαιρετιστήριο αφιέρωμα με τα αγαπημένα φιλμάκια των μαθητών της ΣΤ τάξης από τις δραστηριότητες και εκδρομές τους αλλά και την απονομή αναμνηστικών πλακετών.

Η διευθύντρια του σχολείου Νίκη Τοουλιά , αλλά και το διδασκαλικό προσωπικό ευχήθηκαν Καλή συνέχεια στους μαθητές και στις μαθήτριες της ΣΤ τάξης, και καλό καλοκαίρι……. Το ίδιο τους ευχόμαστε και εμείς….