Κ. Καδής : Επιθυμία μας τα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να λειτουργούν σε περιβάλλον διαφάνειας

Κ. Καδής : Επιθυμία μας τα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να λειτουργούν σε περιβάλλον διαφάνειας

Τα Πανεπιστήμια έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς ελέγχου και οποιεσδήποτε παραλείψεις επισημαίνονται τίθενται ενώπιον της Αστυνομίας και των αρμόδιων αρχών για αυτή την διερεύνηση, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το κατά πόσο πάσχει ο έλεγχος των οικονομικών δαπανών των κρατικών Πανεπιστημίων με αφορμή το ΤΕΠΑΚ αλλά και το Ωκεανογραφικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Καδής ανέφερε πως το Υπουργείο του επιθυμεί τα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να λειτουργούν σε περιβάλλον διαφάνειας προσθέτοντας πως σε θεσμικό πλαίσιο πράττουν ότι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί αυτό.


Επεσήμανε ωστόσο πως όταν παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα το Υπουργείο του οποίου προΐσταται αφήνει τις αρμόδιες αρχές και στην προκειμένη περίπτωση την Αστυνομία να κάνει την δουλειά της.

Μιλώντας ο κ. Καδής μετά το πέρας της δοξολογίας που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο χοροστατούντος του Χωρεπισκόπου Αρσινόης Νεκτάριου εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση ανέφερε ακόμη πως η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα περιλαμβάνει ακριβώς και την επέκταση ενός πετυχημένου θεσμού, του θεσμού-όπως είπε- του αθλητικού σχολείου σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Άρα ανακοίνωσε, “από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει την λειτουργία του και το αθλητικό σχολείο στην Πάφο” .

Από εκεί και πέρα συνέχισε, “η πρόταση- εισήγηση μας περιλαμβάνει και επέκταση της λειτουργίας τόσο των αθλητικών όσο και των μουσικών σχολείων από την 1η Γυμνασίου”.

Ο κ. Καδής ανέφερε πως ένα ταλέντο δεν είναι ανάγκη να καλλιεργείται από την 1η του Λυκείου, θα πρέπει να καλλιεργείται από πολύ πιο νωρίς και έτσι εφόσον -όπως είπε- “οι θεσμοί αυτοί έχουν αποδειχτεί επιτυχημένοι, θα τους διευρύνουμε και θα ξεκινούν την λειτουργία τους από την 1η του Γυμνασίου”.

Στόχος μας , είπε ο κ. Υπουργός, είναι να έχουμε ένα αθλητικό σχολείο και ένα μουσικό από την 1η Γυμνασίου και να λειτουργεί σε όλες τις τάξεις δηλαδή και στις έξι τάξεις της Μέσης Εκπαίδευσης.

Πρόσθεσε επίσης πως απ’ εκεί και πέρα η πρόταση η αρχική του Υπουργείου περιλαμβάνει και την δημιουργία ενός σχολείου τεχνών σε κάθε Επαρχία.

Είναι κάτι το οποίο συζητούμε αυτή την περίοδο στο τραπέζι του διαλόγου με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και ελπίζουμε να καταλήξουμε για να προχωρήσουμε και σ’ αυτό το θέμα στην υλοποίηση του από την επόμενη χρονιά, συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το θέμα του Λυκείου Κύκκου ο κ. Καδής εκτίμησε πως η απόφαση η οποία λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη ακριβώς και τη νέα πρόταση του Υπουργείου για τα νέα ωρολόγια προγράμματα δίνει μια ορθολογική λύση για το Λύκειο Κύκκου.

Ουσιαστικά αυτό που λέμε συνέχισε, ” είναι ότι μπορεί το σχολείο να λειτουργήσει ως εξατάξιο και στο Λυκειακό κύκλο να έχουμε κάποιες από τις κατευθύνσεις που διαμορφώνονται αυτή την στιγμή με την πρόταση του Υπουργείου και Πολιτισμού”.

“Με αυτό τον τρόπο δεν θα έχουμε υπερπληθυσμό στο σχολείο θα έχουμε ένα πολύ λειτουργικό περιβάλλον το οποίο θα παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές του σχολείου”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/